‘Boruya benzeyen cisim patladı’

8 yaşındaki Müslüm İlhan'ın yaşamını yitirdiği patlamanın görgü tanığı Latife Demir, hurdacıya satmak istediği “boruya” benzer bir cismin patladığını söyledi. Demir, bu patlama sonucunda İlhan’ın yaşamını yitirdiğini söyledi.

İdil’de yaşanan patlamada 8 yaşındaki Müslüm İlhan adlı çocuk yaşamını yitirirken, görgü tanığı Latife Demir, hurdacıya satmak istediği “boruya” benzer bir cismin patlaması sonucu İlhan’ın yaşamını yitirdiğini söyledi.

Şırnak’ın İdil ilçesinde özyönetim talebine karşı devlet güçlerinin 44 gün boyunca süren soykırım operasyonları ile binlerce ev yakılıp yıkılırken, ilçede bırakılan çok sayıda mühimmat nedeniyle bir çocuk daha can verdi. Soykırım operasyonlarının ardından geri dönüşlerin başladığı ilçede halk yaralarını sarmaya çalışırken, 14 Nisan'da yaşanan patlamada 4 yaşındaki Hidayet Tek isimli çocuk yaşamını yitirmişti. Ailesinin beyanları ile "bombaatar" fişeğine benzeyen cismin çocuklarının ölümüne neden olduğunu ortaya çıkmıştı.

Hidayetin ölümüne rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığı İdil’de, bu kez 8 yaşındaki Müslüm İlhan adlı çocuk “boruya” benzer bir cismin patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Patlama sonrası Hezex Devlet Hastanesi morguna kaldırılan İlhan'ın cenazesi otopsi işlemleri için Mardin’e gönderildi.

Patlama anını gören görgü tanıkları ise "boruya" benzeyen demir bir cismin patlamaya neden olduğunu belirterek, olay yerine gelen polisler tarafından cismin götürüldüğünü söyledi. Görgü tanıklarından Latife Demir isimli kadın, İlhan’ın elindeki “boruya” benzeyen cismi getirip hurdacıya satmak istediğini ancak hurdacının “o elindekini almam” dediğini belirterek, çocuğun evinin köşesini döndüğü sırada patlama olduğunu söyledi. Demir, şöyle devam etti: "Çocuk hurdacıya bir parça getirerek satmak istedi. Hurdacı ‘almam o elindekini’ dedi. Ben evimi onarmakla meşgul idim. Paktım çok büyük bir patlama meydana geldi. Yer oynadı resmen. Kendimi dışarı attım baktım ki çocuğun bedeni dağılmış. Hemen annesini çağırdım. Geldi çocuğunu kucakladı. Bir arabaya bindirilip hastaneye götürdüler" dedi.

8 yaşındaki çocuğun olay yerinde kalan uzuvlarını toplayan bir anne "Kürtlerin et parçalarını yerden toplamak düştü bize. Allah bize bunu reva görenlerin belasını versin" diyerek yaşananlara tepki gösterdi.