Brüksel’de protesto: AB Türkiye’ye ambargo uygulamalı

HDP’li vekillerin gözaltına alınmasına karşı Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir protesto gösterisi düzenlendi. Eylemciler Avrupa Birliği’ni Türkiye’ye ambargo uygulamaya çağırdı.

HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da olduğu vekillerin gözaltına alınmasına karşı, Avrupa’nın bir çok yerinde Kürtler ve dostları sokaklara indi.

Brüksel’deki eylem Avrupa Parlamentosu önünde yapıldı. Saat 11.00 sıralarında parlamento önündeki Lüksemburg meydanında toplanan yüzlerce kişi, Erdoğan rejimi ve sessiz kalan Batılı hükümetleri protesto etti.

Parlamento önünde okunan bildiride, Avrupa Birliği’nden somut tedbirler alması talep edildi. 

Eyleme, Kürdistan Ulusal Kongresi, HDP Avrupa Temsilciliği ve Türkiyeli bazı sol örgütler de destek verdi.

Bir konuşma yapan KNK Yürütme Konseyi üyesi Adem Uzun, “Tüm parçalarda Kürt halkı olarak önümüzde açık bir durum var. Şimdi durum, devrim koşullarıdır” dedi. Bu nedenle “direniş” çağrısı yapan Uzun, Türk devletinin  PKK’nin gücünden korktuğu için bu kadar saldırı geliştirdiğini söyledi.

Uzun, Türkiye’nin her tarafta yalnızlaştırılması gerektiğinin altını çizerken, “Bu dönemde Kürt birliği çok önemli. PKK ve HDP’yi desteklemeyen Kürt partileri tarih önünde mahkum olacaklar” diye konuştu.

Güney Kürdistanlı partilerin tepkilerini selamlayan Uzun, isim vermeden bazı partileri “Türk devletinin oyuncağı olmamaya” çağırdı.

EYLEMLER TARİHSEL VE SÜREKLİ OLMALI

Uzun Türk devletinin Kürt hareketini tasfiye kararı aldığını ifade ederek, Rojava ve Kandil’e de saldırı başlatılabileceğini söyledi. “Önümüzdeki günler her yerde direniş günleridir” diyen Uzun, şöyle devam etti: “Bu kış saldırılarını arttırabilirler. Biz de direnişi, omuz omuza ve her yerde yükseltelim (...) Tarihi bir dönemden geçiyoruz. Bu nedenle eylemler de sürekli ve tarihsel olmalı.”

AB TÜRKİYE’YE AMBARGO UYGULAMALI

Uzun Avrupa Birliği ve Avrupa Parlementosu’na da seslendi: “İnsan hakları ve demokrasi normlarınızın olduğundan bahsediyorsunuz. Neden şimdi bunları korumuyorsunuz? Artık kınama ile sınırlı açıklamaları kabul etmiyoruz. Avrupa Birliği’nden ambargo istiyoruz. Siyasi, diplomatik, askeri ve ekonomik ambargo uygulanmalı. Türkiye izleme sürecine alınmalı.”

KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç da, saldırılar karşısında Kürt seçilmişleri sahiplenmeye çağırdı. Koç, Cumartesi günü ve sonraki günler Avrupa’nın her yerinde halkı sokaklara çıkmaya çağırarak, “Kaçak Saray’ı alaşağı edeceğiz. Bu bizim boynumuzun borcudur” dedi.

SÜREKLİ EYLEM

Brüksel’deki eylem Cumartesi günü de devam edecek. Pazartesi ve Salı günü, oturma eylemleri yapılacak. Belçika, Lüksemburg ve Hollanda’dan katılım sağlanması bekleniyor. 16 Kasım’da da Brüksel’de farklı inanç grupları, Kürtler ve sol grupların katılacağı merkezi bir yürüyüş bekleniyor.

 

 

...