Ciburi YNK ile görüştü

Irak Parlamentosu Başkanı Selim Ciburi, bugün YNK Politbüro sorumlusu Mele Bahtiyar ile de bir araya geldi. Görüşme ardından basın açıklamasında konuşan Ciburi, Kürt fraksiyonlarının parlamentoya dönmesinin önemli olduğunu söyledi.

Irak Parlamentosu Başkanı Selim Ciburi ve yardımcısı Aram Şêx Mihemed Süleymaniye’deki temasları kapsamında bugün YNK Politbüro merkezini ziyaret etti. Ciburi ve yardımcısı, Mele Bahtiyar ve YNK Irak Parlamentosu grup başkanı Ala Talabani tarafından karşılandı.

Görüşme ardından Selim Ciburi ve Mele Bahtiyar ortak basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Basın toplantısında ilk sözü alan YNK Politbüro Sorumlusu Mele Bahtiyar, Irak’ın zorlu ve tehlikeli bir süreçten geçtiğini, büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyleyerek, “Irak’ın temel sorunlarını çözme yönünde çaba harcayacağız. Bu tür sorunlar bir kez daha tekrarlanmamalı” dedi. 

MELE BAHTİYAR: KÜRTLERİN TALEPLERİ ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI

Irak’ın siyasi anlamda, yönetim ve parlamento konusunda çok iyi bir durumda olmadığına dikkat çeken Mele Bahtiyar şunları ifade etti: “Sorunların derinleştirilmesinin bir parçası olmayacağız. Bölgedeki siyasi taraflar olarak bir araya gelecek ve mevcut durum üzerine tartışma yürüteceğiz. Tarafların ve halkın görüşlerini dinleyecek ve ne yapacağımıza daha sonra karar vereceğiz. YNK, Irak’ta yaşanan bu durumun bir kez daha tekrarlanmaması gerektiğini düşünmektedir. Ve yine sorunların çözümü için de Irak’ta bir uzlaşma sağlanabilmelidir. Ayrıca Kürdistanlıların 140’ıncı madde konusundaki talepleri de çözüme kavuşturulmalıdır. Bizler Irak anayasası ve yasalarının bir parçasıyız.”

CİBURİ: IRAK PARLAMENTOSU KÜRTLER OLMADAN TOPLANMAYACAK 

Irak Parlamentosu Başkanı Selim Ciburi ise parlamentonun yeniden çalışmalarına başlaması yönünde kararın olduğunu belirterek, Kürt fraksiyonlarının parlamentoya dönmesinin önemli olduğunu söyledi. Ciburi, “Çalışmalarımızı devam ettirebilmek için ortak çaba içerisinde olmalıyız. Sorunlar karşısında hep birlikte durmalıyız. Ve elbette reformlar konusunda da bir uzlaşmaya varmalıyız” şeklinde konuştu.

Tüm tarafların parlamento oturumlarına katılması gerektiğinin altını çizen Ciburi şunlara dikkat çekti: “Mevcut durumda bir sonuca ulaşmak için tartışmalar yürütüyoruz. Bugün dinlediğim tüm görüşler önemliydi. Parlamento oturumu Kürt gruplarının katılımı olmaksızın yapılmayacak. Ve parlamentoya yönelik saldırılara ilişkin olarak da yasalar çerçevesinde ne gerekiyorsa yapılacaktır.” 

KDP Başkanı Mesut Barzani ile görüşeceği yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyleyen Ciburi, YNK ile görüşmesinden önce, bugün Goran Hareketi Genel Sekreteri Newşirwan Mustafa ve İslami Birlik Partisi (Yekgirtu İslami) politbüro üyeleriyle bir araya gelmişti. Görüşmelere ilişkin yapılan basın açıklamalarında parlamentonun yeniden toplanması için tarafların çabalarının devam edeceğine vurgu yapıldı.

Aynı zamanda yaşanan krizlere ilişkin tartışmaların devam edeceği ve tüm tarafların parlamentodaki oturumlara katılmasının isteneceği belirtildi. 

Irak Parlamento Başkanı Selim Ciburi dün akşam saatlerinde Kürdistan bölgesine gelmiş, Süleymaniye Havaalanı’nda Süleymaniye valisi Dr. Aso Feridun ve yanındaki diğer yetkililer tarafından karşılanmıştı.