GÖRÜNTÜLÜ

Cizreliler: Devlet bizi rahat bıraksın

Tekrardan göç ettirme politikasını boşa çıkartacaklarını söyleyen Cizreliler, “Bizim onlardan bir beklentimiz yok, devlet artık bizi rahat bıksın…” mesajı veriyor.

Cizre’de yaşanan devlet terörünün ardından kente geri dönüş yapan Cizrelilerin son 20 yılda iki kez devlet tarafından evleri yıkıldı. Cizre’de bombalanan mahallelere riskli alan gerekçesiyle ‘acil kamulaştırma’ adı altında el konulacak. Tekrardan göç ettirme politikasını boşa çıkartacaklarını söyleyen Cizreliler, “Bizim onlardan bir beklentimiz yok, devlet artık bizi rahat bıksın…” mesajı veriyor. 
 
ANF’ye konuşan Av. Emirhan Uysal, Cesim Uysal ve Melek İdin, “Bu halk bu topraklarda kalacak” dedi.
 
Av. Emirhan Uysal: Cizre’de yaşanan vahşetin yanında binlerce ev yakılıp yıkılmıştır. Burada yaşanan tahribat sadece Cizre’ye zarar vermiyor, Afrika’da yaşayan insanlar bile bu felaketten etkilenecektir. Buradaki ağaçların doğanın yok edilmesi dünya için zarardır. Ancak bunu düşünemiyorlar. Cizre’de yaptığımız çalışma sırasında 80 yaşında bir annenin bize söylediği şey; ‘ömrümde 5 kez evimi yıkmışlar, 4 kez tekrardan yeni bir ev inşa ettik. Bu kez de evimizi tekrar inşa edeceğiz. Yaşamak istiyorsak kendi topraklarımızda yeniden yaşamımızı inşa edeceğiz’ diyordu. Kısacası Cizre’de insanlar köylerinden edindi, kentte geldi yine evleri başlarına yıktılar. Ama bu halk kendi topraklarında kalacak çünkü başka bir coğrafyada yaşama şansıda bulunmuyor.
 
Cesim Uysal: Şimdi ‘acil kamulaştırma’ ile kentimizi bizden alacaklar. Bir de utanmadan televizyonlara çıkıp ‘size eski evinizden daha güzelini yapacağız’ diyorlar. Sizin Allahtan korkunuz yok ama Allaha havale ediyoruz. Bırakın bize ev yapmayı, bizi rahat bırakın, artık sizin yüzünüze bakacak yüzümüz kalmamış bir zahmet sizde bu kadar yüzsüz olmayın. Cizre halkı artık sizi burada istemiyor, ne evimizi toplarla yıkın ne de bize ev yapın. Buraya gönderdiğiniz çeteler, 90’lı yıllarda Kürdün katline vacip getiren JİTEM çetelerinin çocuklarıdır. Artık biz sizi burada istemiyoruz.
  
Melek İdin: Devlet Cizre’de insanları tüm dünyanın gözü önünde diri diri yaktıktan sonra dünyanın tüm devletleri bu onursuzluğa ortak oldu. Onun için hangi Cizreli devletin kapısına giderek ‘beni mağdur ettin, mağduriyetimi gider’ demiştir? Cizre halkı onurlu bir halktır, ama evlerimizi asker ve timlere yıktırarak kendilerine toplu konut alanı yaptırmak isteyenler onursuzlardır. Çocuklarımızın kanı daha orada kurumamış. Kürt halkı tüm katliamları unutsa da Cizre’de yaşanan katliam hiçbir zaman unutulmayacak. Onlar şimdi ‘biz onları yakarak, evlerini başlarına yıkarak çok iyi ettik’ diyorlar. Ama bu halk acısını içene gömebilir fakat unutacağımızı hiç sanmasınlar.  

...