GÖRÜNTÜLÜ

Çomani: Öcalan’ın görüşleri Güney Kürdistan’da daha etkilidir

Güney Kürdistanlı gazeteci Kemal Çomani ise Öcalan’ın görüşleri özellikle de Rojava devriminden sonra Güney Kürdistan’da daha fazla etkili olmaya, benimsenmeye ve sevilmeye başlandığına dikkat çekti.

Güney Kürdistanlı akademisyen Dr. Kamuran Brewari, Ortadoğu’da yaşanan kaostan çıkışın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ideolojisi ve düşüncesi ile mümkün olduğunu söyledi. Güney Kürdistanlı gazeteci Kemal Çomani ise, Öcalan’ın görüşleri özellikle de Rojava devriminden sonra Güney Kürdistan’da daha fazla etkili olmaya, benimsenmeye ve sevilmeye başlandığına dikkat çekti.

Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde Öcalan’ın görüşlerinin tartışıldığı konferansa katılan Selahaddin Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Kamuran Berwari ve gazeteci Kemal Çomani ANF’ye konuştu.

Süleymaniye’de bugün başlayan üç günlük konferansta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın düşünceleri ile Ortadoğu’da barış ve istikrar tartışılıyor.

BERWARİ: ORTADOĞU’DAKİ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI

“Ortadoğu’nun geleceği, belirsiz, karanlık ve kanlı bir döneme işaret ediyor” diyen Berwari,  ancak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ideolojisi ve düşüncelerinin, bu kaosta tek umut ve geleceğe dair ışık olduğunu ifade etti.

“Halklar arasında bu çözümü geliştirerek, var olan sorunları ve krizi aştırabiliriz” diyen Berwari, Ortadoğu’da bir çözüm gücünün olduğunu gösterebileceklerini belirtti. Bu sistemde Kürt, Arap, Türk, Fars bütün halkların özgürce yaşayabileceğini de vurgulayan Berwari şöyle devam etti: “Bu konferansta Ortadoğu’da yaşanan bütün sorunları ele alacağız ve çözüm önerileri geliştireceğiz. Ortadoğu’daki sorunları Türk, Arap ve Fars egemenleri eliyle geliştirildiğini biliyoruz. Bu devletlerin çözüme dönük bir yaklaşımları yoktur ve çözemezler. Ortadoğu sorununun çözümünde tek çözüm yolu olan Sayın Öcalan’dır. Sayın Öcalan özgür olmayana kadar Ortadoğu’daki sorunların çözülemeyeceğini düşünüyoruz. Sayın Öcalan’ın özgürlüğü tıkanan demokrasi ve çözüm kanallarını açacaktır. Sayın Öcalan’a uluslararası bir komplo yapıldı ve 17 yılı aşkın süredir ağır tecrit altında tutukludur. Bizler Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü talep ediyoruz. Sayın Öcalan halkının içinde ve ülkesinde olmalıdır. Özgür olarak siyasal sürece dahil olma koşulları sağlanmalıdır.”

 

 

ÇOMANİ: ÖCALAN’IN GÖRÜŞLERİ GÜNEY KÜRDİSTAN’DA DAHA ETKİLİ OLMAYA BAŞLADI

Konferansta oturum moderatörlüğü yapan gazeteci Kemal Çomani ise Öcalan’ın görüşleri özellikle de Rojava devriminden sonra Güney Kürdistan’da daha fazla etkili olmaya, benimsenmeye ve sevilmeye başlandığına dikkat çekti.

“Çünkü Sayın Öcalan’ın görüşleri hem Kürt sorununun hem de Ortadoğu sorunlarının çözümünü öngörüyor. Bundan dolayı Öcalan’ın görüşlerinin tartışıldığı bu konferans çok önemli” diyen Çomani, Güney Kürdistan’da ilk defa böyle bir konferans yapıldığını da sözlerine ekledi.

Buradan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı desteklediklerini ve özgürlüğünü istediklerini gösterdiklerini de ifade eden Çomani, “Tartışmalarda ve değerlendirmelerde özgürlük talebi öne çıktı. Dünyanın başka ülkelerinde yaşayan insanların gündemine de girmiş oldu” şeklinde konuştu.

HEWLER, DUHOK VE BAĞDAT’TA DA KONFERANS YAPILMALI

Öcalan’ın çözüm tezlerinin dünyanın dört bir yanında tartışılması gerektiğini dile getiren Çomani,  “Bu konferansın Güney Kürdistan’ın başkentin Hewlêr’de yapılmasını isterdik ama umarım bundan sonraki konferanslar Hewlêr, Duhok, Kerkük veya Bağdat gibi merkezlerde yapılır.

Son günlerde Türkiye’de yaşananlar, Sayın Öcalan’ın Türkiye’nin kurtuluşunu istediğini kanıtladı. Ama Türk devleti bunu tercih etmedi. Öcalan’ın özgürlüğü tek başına Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü değildir, Türkiye’deki sorunların çözülmesi anlamına da geliyor. Öcalan’ın özgürlüğü olmadan Kürtler özgür olamazlar ve Ortadoğu’daki sorunlar da çözülmez. Eğer Öcalan özgür olmazsa Türkiye, Irak, Suriye, İran ve dört parça Kürdistan’da sorunlar ve baskılar daha da ağırlaşacaktır. Bunun için Öcalan özgür olmalı ve hepimiz Öcalan’ın özgürlüğü için çalışmalıyız” dedi.

...