'CPT ve AK derhal İmralı'ya heyet göndermeli'

Strasbourg'ta tecride karşı CPT ve AK önünde düzenlenen eylemde konuşan İmralı Heyeti Üyesi Bağrıyanık, "Tecridin son bulması için buradan AK ve CTP yetkililerinin İmralı’ya gidip orada ne olup olmadığını öğrenmesini istiyoruz" dedi.

Strasbourg'ta tecride karşı CPT ve AK önünde düzenlenen eylemde konuşan İmralı Heyeti Üyesi Bağrıyanık, "Tecridin son bulması için buradan AK ve CTP yetkililerinin İmralı’ya gidip orada ne olup olmadığını öğrenmesini istiyoruz" dedi. Eyleme KJK Koordinasyonu da mesaj gönderdi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) tarafından bugün "Kadınlar Önderliği ve özgürlüğü için eylemde”, “Öcalan’a özgürlük ve Kürdistan’a statü” şiarlarıyla İşkence Önlemi Komitesi (CPT) ve Avrupa Konseyi (AK) önünde bir protesto mitingi düzenledi. 

Avrupa’nın birçok kentinden Strasbourg’a gelen Kürt kadınları, sabahın erken saatlerinde AK önünde toplantı. Burada saat 11.00’de CTP’ye doğru yürüyüşe geçildi. CPT binasının etrafında insan zinciri oluşturan kadınlar, kuruma bir heyetini İmralı’ya gönderme çağrısında bulundu. 

Eylem, AK önünde yapılan bir miting ile devam etti. HDP Milletvekili Dilek Öcalan, KJA Koordinasyon Üyesi Ceylan Bağrıyanık, Fransa Komünist Partisi'nden Melanie Tsagouris, Fransa Kürdistan Derneği Eşbaşkanı Sylvie Jan, TJK-E temsilcileri, Kobanê Kadın Kolektifi'nden Clotilde Farroux, Cizre’ye giden kadın heyetinden Laura Restrepo’nun da aralarında bulunduğu bini aşkın kişi eyleme katıldı.

‘İNSANLIK DIŞI UYGULAMA VAR’

Burada saygı duruşuyla başlayan protesto mitinginde konuşan KJE Koordinasyonu ve İmralı Heyeti  Üyesi Ceylan Bağrıyanık,  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin sürdüğünü hatırlatarak, şunları söyledi: “Abdullah Öcalan, 17 yıldır bütün ağır koşullara rağmen barış mücadelesini yürütüyor. AKP bugün Öcalan’a tecrit uyguluyor. İnsanlık dışı bir uygulama söz konusu. Bu antidemokratik ve hukuksuzluktur. Bugün Öcalan'a uygulanan tecrit sadece kendisine değil, bütün Kürt halkına ve insanlığa yönelik bir tecrittir. Bunu da ancak mücadele ile aşılabiliriz. Tecridin son bulması için buradan AK ve CTP yetkililerinin İmralı’ya gidip orada ne olup olmadığını öğrenmesini istiyoruz.”
Bağrıyanık, Öcalan’ın doğum gününü de kutlayarak, “Kutsal gün başta kadınlar olmak üzere bütün halkımıza kutlu olsun” dedi.  

‘PKK YASAĞI KALKSIN, ÖCALAN SERBEST BIRAKILSIN’

“Kürt halkının mücadelesini destekliyoruz” diyen Fransa Komünist Partisi'nden Melanie Tsagouris ise “Sayın Öcalan’a yönelik tecridi kınıyor, bir önce özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz. Kürt halkının mücadelesi haklı ve meşrudur. Onun için Avrupa ülkelerinin bu konudaki tavrını eleştiriyoruz. PKK'yi terör listesinden çıkarmasını ve Öcalan’ın serbest bırakmasını istiyoruz” dedi.  

‘KÜRT KADINLARIN MÜCADELESİ DÜNYAYA YAYILDI’

Fransa Kürdistan Derneği Eşbaşkanı Sylvie Jan da, Kürt kadınlarının bütün dünyada tanındığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Kürt kadınların mücadelesi sadece sizin mücadeleniz değil. Bütün dünyanın mücadelesidir. Siz dünyanın en vahşi barbarlarına karşı savaştınız. Onun için mücadeleniz uluslararası bir boyut kazandı. Newroz’da Amed’deydim. Orada olanlar tam bir vahşettir.” 
Sylvie Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridi de kınayarak, Avrupa kurumlarına da girişimlerde bulunma çağrısında bulundu.  

KJK KOORDİNASYONU MESAJ GÖNDERDİ

Yapılan mitinge KJK Koordinasyonu da bir mesaj gönderdi. KJK mesajında şu ifadelere yer verildi:

"Tarih boyunca katliam ve soykırımlardan geçmiş olan, tüm özgürlük hayal ve umutlarını yitirmiş Kürt halkının yeniden özgürlükle buluşmasını sağlayan, özgür yaşamın mimari başkan Apo’nun doğuşu hepimize kutlu olsun! Her doğuş anlamlı bir yaşama ulaşmanın mücadelesine adım atmak anlamına geliyor dünyamızda. Çünkü içinden geçtiğimiz zaman dilimi insanlığın varlık yokluk çelişkisi içerisinde debelenmekte, özgürlük arayışı her daim canlı olmaktadır. 'Uygarlık' denen tarihin düşünsel ve sistemsel gelişim çizgisi daha başlangıcında;  ezen-ezilen, savaş ve barış, alt ve üst sınıf, devlet- toplum, birey ve toplum, hak- adalet, eşitlik ve özgürlük gibi kavramları da beraberinde yaratmış, temel insanlık değerlerinin toplumlar içerisindeki çelişkisiyle birlikte başlamıştır.  Bu çelişkiler içerisinde gelişen özgürlük arayışlarında  Önderliksel düzeyde çıkışların olması toplumlara yön vermiş, toplumsal özgürlüklere ulaşmada  tarihsel-toplumsal mücadelelerde önemli birer adım olmuştur. Ortadoğu coğrafyasında halkların özgürlük umudu, mücadelesi ve başarısında Önderliklerin belirleyici bir  rolü vardır. Halkların özgürlük bayramı olan Newrozların yaratılmasına vesile olan Kawalar'ın çıkışı gibi. Toplum ile var olan egemenlikli sistemler içerisinde mücadele ile başlayan ve bugüne kadar ulaşan halkları kurtuluşa kavuşturan önderliklerin  tarihidir bu. Acılar, özgürlük umut, moral ve mücadele gücü ile dolu olan bir tarihtir. Günümüzde  ise başta Kürt halkının olmak üzere tüm Ortadoğu halkların özgürlük umudu, mücadele iradesi ve tarihinin adı ise Reber Apo ‘dur.

'HEPİMİZİN DOĞUM GÜNÜDÜR'

Reber Apo kendi doğuşunu 3 şekilde ifade etmektedir. Birinci doğuş her birey gibi “anadan doğuş” biçiminde ifade etmektedir. 2 Doğuş; başta Kürt halkının  özgürlüğü şahsında  tüm ortadoğu ve dünya halklarının özgürlük mücadelesinin öncü, örgütlenme, partileşme  gücünü yaratma eylemindeki iradesel güç yani ikinci doğuş, 3 doğuş olarak ifade ettiği ise halkların kurtuluşu ve özgürlüğe ulaşma sürecine giriş döneminin başlangıcı olarak; stratejik değişim sürecine giriş yani İmralı süreci ile başlayan mücadeleyi doğuş olarak tanımlamaktadır. Ulus devlet sistem ve zihniyetinin tüm gerici güçlerini devreye koyarak yürüttüğü savaş, uluslar arası güçlerin ittifak sonucu DAİS çetesini yaratarak Kürt halkının, halklarının başına bela edilmek istenmiştir. Gelişen özgürlük mücadelesi siyasi bir kimlik olarak tanınmak istenmediği gibi Ortadoğu bir kaosa sürüklenmiş, adeta 3 dünya savaşının yaşandığı, faşizmin tüm yöntemlerinin devreye girdiği halklar savaşı yürütülmektedir. 3. Doğuş kendisini mücadeleyle var eden, özgürlüğe ulaşan halkların zaferi olacağını Kobanê, Şengal, Cizre, Sur-Nusaybin-Gever ve Şırnak  şahsında ortaya çıkan direniş ile daha şimdiden göstermiştir. Bu zafer Arin Mirkanlar'ın, Zinarlar'ın özgürlüğe olan inanç ve bu uğurda gösterdikleri fedai tarzında kendisini yaratmıştır.  Bu özgürlük ruh ve tutkusu karşısında Reber Apo ve  şehitlere verilecek olan cevap bu uğurda mücadele etme azim ve kararlılığı ile mümkün olacaktır.”

Yapılan konuşmaların ardından mitingde Sosin, Cane, Sara Kadın Korosu konser verdi.