GÖRÜNTÜLÜ

DAİŞ’ten kurtarılan Êzidîler: Başkan Apo ve savaşçılar sayesinde başımız dik

DAİŞ'in esir aldığı ve HPG gerillaları ile YBŞ-YJŞ güçlerinin Şilo Şehitleri İntikam Hamlesi kapsamında kurtardığı Êzidîler, "Başkan Apo ve savaşçılar sayesinde başımız dik" diyerek, yaşadıklarını anlattı.

DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014 günü Şengal’i ele geçirdikleri dönemde esir alınan 10’u kadın, 41’i çocuk 51  Êzidî Kürt, özgürlüklerine kavuşturularak Şengal dağlarında  Êzidî Kadın Meclisi’nde akrabalarıyla buluşturuldu. 
DAİŞ çetelerinin esir aldığı  Êzidîler ve iki buçuk yıl ayrı kaldıkları akrabaları yaşadıklarını ANF'ye anlattı.

'EVİMİZDE YAKALAYIP RAKKA’YA GÖTÜRDÜLER'

Gozê Tılızer: "Tılezer’in Verdiye köyündenim. İki buçuk yıl DAİŞ’in elinde esir kaldım. Saldırdıklarında evdeydik. Bizi evimizde yakaladılar. Ben, çocuklarım ve eşim birlikte yakalandık. Eşimi bizden ayırdılar; nerededir, bilmiyorum. Bizi Suriye’ye götürdüler. Sonra Rakka’dan buraya getirdiler. Savaşçılarımız bizi kurtarana kadar da hapisteydik. Bizleri YBŞ ve gerillalar kurtardı." 

'ANNE VE BABAMI KATLETTİLER'

Basma Şengal: "Şengal fermanının ilk gününde Şengal’den dağa doğru kaçarken yolda bizi yakaladılar. Anne ve babamı katlettiler. Bizi bir süre Şengal’de tutuktan sonra Tel Afer’e götürdüler. Tel Afer’de 3 ay kaldık. Kadınları ayrı, erkekleri ayrı yerlere götürdüler. Erkekleri ve çocukları nereye götürdüler, bilmiyorum. Biz kadınları Suriye’ ye götürdüler. Yer altında bir cezaevinde tuttular bizi. Tek isteğim, çocuklarımın ve eşimin DAİŞ’in elinden kurtarılması. Biz Rakka’dan buraya getirdiler. Bizi PKK, YBŞ, YJŞ, HPG’ li kardeşlerim kurtardı. Allah onlardan razı olsun."

Suham Salih Mehmud: "Şengal’e bağlı Tıl Benat köyündenim. Şengal’de bizi esir aldılar. Çok kalabalıktık. Önce Şengal’de tuttular, sonra Tıl Afer’e götürdüler. Sonra Baduş’a, Rakka’ya götürdüler. Ailem ve eşim neredeler, bilmiyorum. Çünkü onları başka yerlere götürdüler. DAİŞ çeteleri bize çok kötü davrandılar. Şiddet uyguladılar. YBŞ, HPG bizi kurtardı. Onlara çok teşekkür ediyorum. İsteğim, geri kalan insanlarımızın da kurtarılması."

Ali Gurnuz: "Kurtarılanların arasında amcamın kızı ve yeğenlerim var. Onları kurtaran herkesten Allah razı olsun, teşekkür ediyorum. Allah YBŞ, HPG, YJA SAR ve YJŞ’yi korusun."

'BAŞKAN APO VE SAVAŞÇILAR SAYESİNDE BAŞIMIZ DİK'

Xwededa Berkaat: "Sinuneliyim. Benim de bir akrabam kurtarıldı. Şimdi burada, bizimle. Bugün onları özgürleştiren YBŞ, YJŞ, HPG, YJA STAR’ a çok teşekkür ediyorum. Kurtarılanların hepsi, kardeşlerimiz, annelerimiz ve kız kardeşlerimizdir. Onları kurtarmak için şehit olanlara çok şey borçluyuz, onlara minnettarız. Onlarla başımız dik. Bütün kadın ve erkek şervanlara çok teşekkür ediyorum. Başkan Apo ve şervanları sayesinde esir olan bütün insanlarımızı özgürleştireceğiz."

'SÖZÜMÜZÜ TUTTUK'

DAİŞ’in elinden kurtarılanlar arasında YBŞ savaşçısı Zınar Şengal'in ailesi de yer alıyor. Şengal, ailesinin kurtarılmasına ilişkin şöyle konuştu: "Kurtarılanlar arasında eşim, çocuklarım ve yengelerim var. Onlara söz vermiştik. Bütün insanlarımızı kurtarana kadar da savaşmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz. Bugün burada kurtarılanların hepsi ailemdir. Çetelerin elinde olanlar da anne, baba ve kardeşlerimizdir. Bu hamlede ve 51 insanımızı kurtardığımız gün 3 yoldaşımız şehit oldu. Onlara söz veriyoruz; kanları yerde kalmayacaktır. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."