DBP: Öcalan ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmeli

Darbe girişimi ve sonraki gelişmelerin çok kritik bir düzeyde seyrettiğini belirten DBP, "hükümet sorumluluğu gereği belirsizliği ve endişeyi giderme temelinde bir an önce Sayın Öcalan'ı ailesi ve avukatlarıyla görüştürmelidir" dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye’de bir darbe girişimi gerçekleştiğine dikkat çekerek,  “Darbe girişimi ve sonraki gelişmeler çok kritik bir düzeyde seyrediyor. Bu kritik durumda Sayın Öcalan’ın durumu temel endişe konusudur. Bu endişe hem ailesi hem de Kürt halkı ve kamuoyunda yüksek bir düzeye varmış bulunuyor. Maalesef hükümetin yaklaşımları belirsizliği ve endişeyi giderecek bir düzeyde değildir” dedi.

“Hükümet sorumluluğu gereği belirsizliği ve endişeyi giderme temelinde bir an önce Sayın Öcalan’ı ailesi ve avukatlarıyla görüştürmelidir” denilen açıklamada devamla şunlar yer aldı:

“Olağanüstü gelişmelerin ve kritik durumların yaşandığı bir ortamda hükümetin işi ağırdan alması, belirsizliği giderecek bir uygulama içerisine girmemesi Kürt halkındaki kaygıyı daha da derinleştiriyor. Bu kaygı son derece haklı ve yerinde olan bir kaygıdır.

Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümden yana olmayan, darbe mekaniği içinde hareket eden güç ve odaklar, Sayın Öcalan’ın kamuoyu ve ailesi ile olan bağını kesmeyi temel bir politika olarak ortaya koydular. Son bir yıllık uygulamanın vardığı nokta hepimizin malumudur. Son bir yıllık uygulama içerisinde kanlı ve karanlık bir darbe mekaniğinin en üst düzeye kadar vardırmış olması bugün Türkiye’yi içine çıkılmaz bir duruma sokmuştur.

Türkiye’nin içine girdiği çıkmazdan çıkışın yolu demokrasiyi öne çıkarmaktır. Darbenin her türlüsüne, komploların, provokasyonun ve otoriterleşmenin panzehiri demokrasidir, demokratik çözümlerdir; yol ve yöntemlerdir. Anti demokratik uygulamalar tecrit politikası sorunun çözümsüzlüğünü daha da derinleştirecektir.

Biz Demokratik Bölgeler Partisi olarak hükümete çağrımız, bu kritik süreçte hem Kürt sorunu çözümünde hem de Türkiye’nin diğer sorunların çözümünde barışçıl ve demokratik çözüme geri dönmesidir. Bu temel de Kürt sorununda müzakereye dönmesi, müzakerenin sağlıklı gelişmesi içinde Sayın Öcalan’ın üzerindeki tecridin biran önce kaldırılması sağlığı, güvenliği ve özgürlüğü garanti altına alınmalıdır.”