Demirel: Devlet DAİŞ çetelerinin örgütlemesini sağlıyor

Demirel, “Suriye’den göç etmiş insanlar değil de daha çok El-Nusra ve DAİŞ çetelerinin örgütlenme yuvası olarak kullanılacağını ve oradaki bulunan halklarla karşı karşıya getirilecek bir politika uygulandığını düşünüyoruz” dedi.

HDP Grup başkanvekili Çağlar Demirel, “Suriye’den göç etmiş insanlar değil de daha çok El-Nusra ve DAİŞ çetelerinin örgütlenme yuvası olarak kullanılacağını ve oradaki bulunan halklarla karşı karşıya getirilecek bir politika uygulandığını düşünüyoruz” dedi.

AKP hükümeti, Suriye’den gelen mültecileri Kürdistan’a yerleştirme ve demografik yapıyla oynanma istemini ısrarla sürdürmekte.

Başta Maraş olmak üzere birçok şehre mülteciler yerleştirmek istenirken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Çağlar Demirel konuya ilişkin ANF’ye konuştu.

‘AKP HÜKÜMET’İNİN POLİTİKASI YANLIŞTIR’

“AKP hükümeti ve iktidarın, Suriye’den gelecek mültecilerin Kürdistan’da demografik özelliği aşan, yakılan yıkılan kentlere yerleştirilmesine ilişkin bir politika izlemi var” diyen Demirel şöyle devam etti: “Bu da yetmezmiş gibi bazı alanların özellikle Maraş, Pazarcık gibi halkın bulunduğu arsalarda yeniden dizayn edilerek o alanlarda mülteci kampları kuruldu. Özelde Alevilerin yoğun yaşadığı alanlara mültecilerin getirilmesi ifadesi kullanılıyor ama bunların daha çok Suriye’den göç etmiş insanlar değil de daha çok El-Nusra ve DAİŞ çetelerinin örgütlenme yuvası olarak kullanılacağını ve oradaki bulunan halklarla karşı karşıya getirilecek bir politika uygulandığını düşünüyoruz. Bugün parti olarak bu konuya ilişkin soru önergesi verdik. Özelde Pazarcık üzerinden böyle bir politikanın o alanda halkın taleplerini dikkate almadan direk yaşam alanlarına devletin el koyarak mültecilerin yerleşeceği kamplara dönüştürülmesi söz konusu.”

Özelde sınır bölgelerinde Cizre’den tutalım, Siirt, Antep, Maraş ve Mardin olan kısımlara mülteci akımlarının yerleştirilmesini hatırlatan Demirel, “Bir yandan Kürtleri yerinden yurdundan ederek asimilasyon politikası uygulamak diğer yandan da DAİŞ çetelerinin o bölgelerde örgütlenmesini sağlamaktır. Türkiye politikası aynı zamanda Avrupa’ya bir şantaj olarak göstermek ve Almanya’yla ilişkilerini düzeltecek bir durum inşa etmeye çalışıyor. Biz bu politikanın yanlış olduğunu düşünüyoruz. Türkiye yeni bir geri kabul anlaşması getirdi imzaladı. Avrupa ülkelerinden istedikleri kişiler Türkiye’ye geri iade edilebilecekler. Geri iade edilme koşullarında da Türkiye’de belli bir süre kalmalarını sağlayacak. Bunlara özgüde Türkiye’ye ekonomik olarak katkı sağlamalarını belirtiyor. Türkiye bu politikayla Avrupa’yla kendini bağlı hale getirmeye ve buradaki demografik özelliği değiştirmeye çalışıyor. Ve ekonomik olarak oradan alacak bütçeyle kendisine bir dayanak oluşturuyor” dedi.

‘AKP’NİN SİYASİ ARENASINA HİZMET EDECEK BİR POLİTİKA OLUŞTURMA ÇALIŞIYOR’

Suriye’den gelen insanlarının gün geçtikçe sayısının da arttığını belirten Demirel şunlara dikkat çekti: “Türkiye, Ortadoğu adı altında yaşanan kirli savaşın bir ayağını da Avrupa’ya karşı alacağı şantajı mülteciler üzerinden kullanıyor. Oysa bugünde gördük, Suriye’den gelen 2 kişi ekmek almak için gittiği yerde linçe maruz kalıyor. Bir yandan da böyle bir politika uyguluyor. AKP’nin siyasi arenasına hizmet edecek bir politika oluşturmaya çalışıyor. Avrupa ve Türkiye’ye arasındaki geri kabul anlaşmasıyla birlikte bir pazarlığa girmiş oluyor. Bu pazarlıkta özellikle kıyı kesimlerinden kaçak geçenlerin farklı Avrupa ülkelerine yerleşmesi sonucunda Avrupa’nın Türkiye’ye geri iade etmesi söz konusu. Yaşam standartlarının düşmesi, ekonomik krizin artması, demografik özelliklerin alt üst edilmesi, bir asimilasyon politikasının yaygınlaşması ve Türkiye daha fazla çeteleşmeye alan açılması söz konusu. Türkiye’de bu mülteci sorunun gittikçe daha da derinleştiğini görebiliriz.”