Demirel: Dün gece siyasi darbe gerçekleşti

Diyarbakır Adliyesi'nde önlemler hat safhaya çıkarıldı. HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, Türkiye'de dün gece siyasi bir darbenin gerçekleştiğini belirterek, Türkiye halklarına demokratik siyasete sahip çıkmaya çağırdı.

Dün akşam evlerine yapılan operasyonla gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Sırrı Sürreya Önder, Ziya Pir ve Gülser Yıldırım, Diyarbakır Adliyesi'ne getirildi. Eş genel başkanlar ve milletvekillerinin adliyeye getirilmesi ardından Diyarbakır halkı da adliye önüne akın etti. Bu sırada adliyeye gelen HDP'li vekiller Meral Danış Beştaş, Çağlar Demirel, Besime Konca ve Feleknaz Uca, eş genel başkanlar ve milletvekilleri ile görüştürülmedi. Düzenledikleri basın toplantısı ardından adliye önüne gelen DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ise, hiçbir gerekçe bildirilmeden adliye binasına alınmadı.

Öte yandan Ankara'da gözaltına alınan HDP Grup Başkanvekili ve Amed Milletvekilli İdris Baluken, Bingöl Adliyesi'ne getirilirken, gözaltına alınan İmam Taşçıer'in ise saat 15.00 sıralarında Ankara'dan Diyarbakır'a getirilmesi bekleniyor. Vekiller Nursel Aydoğan ve Leyla Birlik'in Şırnak Adliyesi'ndeki ifadeleri devam ederken, İstanbul'da gözaltına alınan Ferhat Encu'nun da ilerleyen saatlerde Şırnak'a getirileceği öğrenildi. Selma Irmak ve Abdullah Zeydan ise Hakkari Adilyesi'ne getirildi.

HDP'li vekiller, savcılık sorgularında ortak savunmayı yapıyor. Adliye içerisindeki baro odasının önüne çevik kuvvet yerleştirilirken, Başsavcının baro odasının boşaltılmasını istediği kaydedildi.

Adliye önünde halkla birlikte bekleyişini sürdüren HDP Grup Başkanvekilli Çağlar Demirel, dün gece saat 01.00 sıralarında Türkiye'de siyasi bir darbenin gerçekleştiğini belirterek, "HDP Eş Genel Başkanlarımız  ve milletvekili arkadaşlarımızın evleri basılarak apar topar kaçırılarak rehin alındı. Bu darbe vekillerimiz  şahsında 6 milyon   seçmenin iradesine yapılmış bir darbedir. Bu Saray ve AKP’nin Türkiye’de demokratik siyaset yapan HDP’ye  yönelik bir saldırısıdır. Bu uygulama bir faşizmdir. Bizler bu yaşananları kabul etmiyoruz kabul etmemekle birlikte mücadele ve  direnişimizi daha fazla geliştireceğiz. Tüm Türkiye haklarına çağrımız, AKP faşizmine karşı topyekun mücadele etmek ve parlamentonun 3’ncü büyük partisi olan HDP’ye ve demokratik siyasete sahip çıkmak olmalıdır" şeklinde konuştu.