GÖRÜNTÜLÜ

Demirtaş: Bu faşizm halkların iradesi karşısında bu topraklarda yaşayamayacaktır

Saray çetelerinin bütün engelleme girişimlerine rağmen Batman kutlanan Newroz’da konuşan Demirtaş, "Halk iradesinin arkasında korkusuzca, cesurca durmaya devam ettikçe bu faşizm bu topraklarda artık yaşayamayacaktır" dedi.

Saray çetelerinin bütün engelleme girişimlerine rağmen Batman kutlanan Newroz’da konuşan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, “Halkın bir araya gelmesini nasıl engellediklerine tanık oluyoruz. Halk iradesinin arkasında korkusuzca, cesurca durmaya devam ettikçe bu faşizm bu topraklarda artık yaşayamayacaktır” dedi.

Batman’da keyfi Newroz yasağına halk uymadı. Sabah saatlerinden bu yana kentim tüm mahallelerinde yakılan ateşler etrafında halay çeken halk, Newroz Bayramını kutladı. Özellikle Bağlar Mahallesi ve Diyarbakır Caddesinde halk ile devlet güçleri arasında yaşanan şiddetli çatışmalardan sonra asker ve olisler geri çekilmek zorunda kaldı.

Batman'da Newroz yasağını tanımayan halk, sabah erken saatlerinden bu yana mahalle ve caddelerde direniyor. HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın da katılacağı Newroz programına yasak getirildiği kentte, devlet kurumlarının bulunduğu Diyarbakır Caddesinde gün boyu çatışmalar sürdü. Newroz’u kutlamakta ısrarlı olan halkın direnişi karşısında geri çekilen devlet güçleri, bu kez HDP Binası önünde onlarca TOMA ve zırhlı araçlar konuşlandırdı.

Dinlenme Tesisinde HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı bekleyen kitleye de saldıran polis, halkın beklemesini engellemeye çalıştı. Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunan konvoy kentte saatlerce bekletildi. Bunun üzerine binlerce kişi Migros önünde bir araya gelerek Demirtaş'ı karşıladı. Kitle sık sık "Direne direne kazanacağız", "Biji Newroz", "Biji Serok Apo", "Be serok jiyan nabe" sloganları attı. Kadınlar giydiği rengarenk yöresel kıyafetlerle alanı renklendirdi. Kutlamada HDP Batman milletvekilleri, Belediye Eşbaşkanları, HDP ve DBP yöneticileri de katıldı. 

Kutlamada bir konuşma yapan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, devlet güçlerinin sabahtan bu yana şehri gaza boğduğunu belirterek, "Batman'ın her tarafında hukuk dışı, kanun dışı müdahaleler yapıyorlar. Batman Valisi'nin şunu iyi bilmesi lazım, seni buraya imza ile atadılar. Biz ise buranın yerel iktidarıyız. Halk bizi seçti, bizi kimse buraya memur diye atamadı. Ben bir partinin eş genel başkanını binaya sokmam diyorsan kusura bakma, sen Batman'da fazlasın istifanı ver ve terk et Batman'ı" diye çağrıda bulundu. 

Demirtaş "Halkın bir araya gelmesini nasıl engellediklerine tanık oluyoruz. Halk iradesinin arkasında korkusuzca, cesurca durmaya devam ettikçe bu faşizm bu topraklarda artık yaşayamayacaktır. Halk iradesi her yerde kendini yönetene kadar, bu halkın her ferdine saygı duyana kadar biz asla geri adım atmayacağız" dedi.

Herkesin yarın Amed meydanına akması gerektiğini söyleyen Demirtaş şunları söyledi: "Çevre il ve ilçelerden inadına ve ısrarla, bugün Batman'da kutlayamadığımız engellenen Newroz ateşini yarın milyonlarla Amed Newroz bayramında hep birlikte yakalım Newroz ateşini. Sabah erkenden bütün Batman arabalara doluşup kararlı bir şekilde Amed'e aksın. Amed Newroz'unun sıcaklığında bütün halkımız buluşmalıdır ve bütün dünyaya vereceğimiz en güçlü en görkemli mesajı hep birlikte vereceğiz. Batman'a girmemiz için direnen bütün Batman gençliğine teşekkürlerimi sunuyorum."