Demirtaş'tan 'dokunulmazlık' açıklaması

Demirtaş, Ağrı'da halk ve basınla bir araya geldi. Siyasi soykırım operasyonlarına tepki gösteren Demirtaş, dokunulmazlık tehdidi konusunda da "Başbakan'ın da, Cumhurbaşkanı'nın da dokunulmazlıkları kaldırılsın" dedi.

Doğubayazıt'taki Newroz programına katılmak için Ağrı'ya gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Ağrı il binasında halkla bir araya geldi. Halkla sohbet eden Demirtaş, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. 
Demirtaş, Türkiye'de barışın önündeki en büyük engelin AKP olduğunu söyledi. Sorunların çözümünü iç savaşta gören zihniyet değişmedikçe sorunların da çözülmeyeceğini belirten Demirtaş, "Dünyanın bazı hükümetleri ülkelerindeki iç sorunları halka zarar vermeden çözerler. Bazıları ise Suriye, Irak, Türkiye gibi kendi sorunlarını çözemediği için ülkelerini savaş meydanına çevirirler. Bu anlayış çözülmeden sorunlar da çözülmez" diye konuştu. 

'HİÇBİR ONURLU HALK KABUL ETMEZ'

Anayasa ve hukukun işlevini yitirdiğini söyleyen Demirtaş, Türkiye'deki mahkemelerin AKP üyeleri gibi çalıştığını vurguladı. Demirtaş, "Şu an Türkiye'de birçok kurum böyledir. Halkı korkutmak için her şeyi kullanıyorlar. Bir ülkede adalet bitmişse devlet de bitmiştir. Bir yerde adalet bitmişse huzur da bitmiş demektir. Bizden de bu hukuksuzluğa ses çıkarmamamızı istiyorlar. Herkesi 'terörist' ilan ediyorlar. Cenazeye işkence ediyorlar. Bu kafa, bu anlayış eğer bütün ülkede hakim olursa inanın ki nesiller boyu Türkiye düzelmez. Ama bu uygulamaları da hiçbir onurlu halk, onurlu insan kabul etmez" diye belirtti.

'BAŞBAKAN VE CUMHURBAŞKANI'NIN DOKUNULMAZLIĞI DA KALDIRILSIN'

Dokunulmazlık tehdidine de değinen Demirtaş, şöyle devam etti: "Bizim dokunulmazlıklarımızın hepsi konuşmalarımızla ilgili. Onların dokunulmazlıkları ise yolsuzlukla ilgili. Şimdi, 'Sadece sizin dokunulmazlıklarınızı kaldıracağız' diyorlar. Biz bunu kabul etmeyiz. Başbakan'ın da, Cumhurbaşkanı'nın da dokunulmazlıkları kaldırılsın. Kendilerine güveniyorlar mı? Mahkemeler onların ellerinde. Ne gerek var dokunulmazlık zırhına? Başbakan ve Cumhurbaşkanı mahkemelerden korkuyorlar mı? Gelin tüm dokunulmazlıkları kaldıralım. Zannediyorsunuz ki sadece HDP'lilerin dokunulmazlıkları var. Aslında bir tek bizim dokunulmazlığımız yok. Askerin, savcının, yargıcın hepsinin dokunulmazlığı var. Ülkenin dokunulmazlığı var ama bizim yok." 
Demirtaş, HDP'li vekillerin hemen her gün dokunulmazlık ihlaliyle karşılaştığına dikkati çekerek, "Çözüm sürecinde yaptığımız çalışmalar ve konuşmalar ile bizi suçluyorlar. Unutmasınlar biz onlar ile bu süreci götürdük. Biz her yerde konuştuğumuz her şeyi mahkemelerde de anlatırız. Buyur gelsinler çözüm sürecinde olup biten her şeyi mahkemede de anlatalım" dedi.

SİYASİ SOYKIRIM OPERASYONLARI

Demirtaş, Newroz öncesi siyasi soykırımların yoğunlaştırılmasına da tepki göstererek, dün Ağrı'da 25 kişinin tutuklandığını hatırlattı. Demirtaş, "Biz bu ülkenin de halkın da düşmanı değiliz. Biz bu ülkenin sahipleriyiz. Tutuklamalarla, siyasi soykırım operasyonlarıyla halkı sindirmek istiyorlar. Atanmış memurlar Ağrı'nın sahipleri değiller. Sizsiniz Ağrı'nın sahipleri. Halka rağmen halkın istemediği birileri buraya atayarak bunun ismi demokrasi diyorlar. Valiler mi illeri yönetsin istiyorsunuz, o zaman buyurun valileri halk seçsin. Ağrı'nın seçilmişleri var onları tanımıyorsun. Atadığın memurlar ile ülkeyi yönetmeye çalışıyorsun. Ve bunları birçoğu AKP il başkanı gibi çalışıyor. Parti devleti yaptınız ülkeyi. Ağrı'da tarihi bir yenilgiye uğradılar, bunu kabul edemiyorlar. Gözaltı, tutuklama terörü estirerek partimizi işlevsiz hale getirmeye çalışıyorlar. Korkunun ecele faydası yoktur. Kendi topraklarımıza huzurlu yaşamak istiyoruz. Kimse bize atanmış memurların aracılığı ile parmak sallamasın" şeklinde konuştu.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, konuşmasının ardından Doğubayazıt'taki Newroz kutlamasına katılmak üzere kentten ayrıldı.