Dersim ve Hakkari’de Türk ordusuna ağır darbe

HPG Basın İrtibat Merkezi, 4 Mayıs’ta Dersim’de operasyon başlatan Türk ordusuna yönelik yapılan eylemde 5 askerin öldürüldüğünü açıkladı. BİM, Gever ve Şemdinli'deki eylemlerin ayrıntılarını da paylaştı.

HPG-BİM, Türk ordusuna yönelik eylemlerin Amed’de yaşamını yitiren gerillaların anısına yapıldığını duyurdu.

Açıklamada, 6 Mayıs günü Şemdinli’de Türk askerlerine yönelik yapılan eylemde ölü ve yaralı sayısının netleştirilemediği belirtildi.

HPG, Şırnak ve Hakkari’de yaşamını yitiren 6 gerillanın kimlik bilgilerini de açıkladı.

DERSİM’DE TÜRK ORDUSUNA DARBE

HPG Basın İrtibat Merkezi, Dersim’de operasyon başlatan Türk ordusuna ağır darbe vurulduğunu bildirdi. Açıklamada, Dersim’deki operasyon ve eylemlere ilişkin şu bilgiler verildi:

‘’4 Mayıs günü saat 20.00'de TC ordusu Dersim'in Mazgirt ilçesine bağlı Xıştan, Derwêşan, Şobek, İbni Mahmut bölgelerinde insansız hava araçları desteğinde bir operasyon başlatmıştı. Gerilla güçlerimiz 5 Mayıs günü saat 08.00'de buradaki hareketliliği denetim altına alarak saat 12.30'da Derwêşan sırtlarında konumlanan askerlere yönelik sızma eylemi gerçekleştirmiştir. İki ayrı koldan yapılan eylemde askerler etkili vurulmuş, burada 5 asker öldürmüştür. Eylemden sonra Kobra tipi helikopterler ve savaş uçakları Derwêşan sırtlarını, İbni Mahmut sırtlarını ve Xıştan çevresine bombardıman düzenlemiştir. Ayrıca zırhlı araçlar da bu alanları ağır silahlarla rastgele taramıştır.

Yaşanan yoğun hareketlilikten sonra TC ordusu çevre köylerde baskınlar yaparak köylerde bulunan halkı gözaltına almıştır. Daha sonra TC ordusu Skorsky helikopterlerle ölü ve yaralılarını alandan kaldırmıştır. TC ordusu gece saatleri boyunca alanda pusulamalar da gerçekleştirmiştir. Operasyon 6 Mayıs günü sonuçsuz geri çekilmiştir. Bu operasyon güçlerine yönelik eylemler Amed'de şehit düşen Azad Siser ve 5 arkadaşlar anısına gerçekleştirilmiştir.’’

ŞEMDİNLİ’DE ETKİLİ EYLEM

HPG-BİM, 6 Mayıs günü saat 10.00-14.00 arasında gerilla güçleriminin Hakkari'nin Şemzinan (Şemdinli) alanında bulunan Geniş tepe çevresinde konumlanan Türk ordusuna yönelik ağır silahlarla bir eylem gerçekleştirdiğini,  bu eylemde ölü ve yaralı asker sayısı netleştirilemediklerini belirtti.

Yine, 6 Mayıs günü saat 14.00 - 15.00 arasında Türk savaş uçaklarının Hakkari'nin Şemzinan alanında bulunan Şehit Havin alanını bombaladığı bilgisi verildi.

GEVER’DE EYLEM

BİM, Gever’deki Leylek karakoluna yönelik eyleme ilişkin ise şu bilgileri verdi:

‘’6 Mayıs günü saat 10.00 - 16.00 arasında Gerilla güçlerimiz Hakkari'nin Yüksekova ilçesi sınırında bulunan Leylek tepesi çevresinde bulunan TC ordusuna yönelik ağır silahlarla bir eylem gerçekleştirmiştir. Bu eylemde ölü ve yaralı asker sayısı netleştirilememiştir.’’