‘Diyarbakır halkı kayyumu tanımayacaktır’

HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın yerine atanan kayyımın günlerini odasında çay içerek geçireceğini belirterek, “O çay içmeye devam etsin” diyerek tepki gösterdi.

Amed Büyükşehir Belediye eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın tutuklanması ardından belediyeye atanan kayyumu protesto eden halk, bugünde belediye önünde bir araya geldi. HDP Amed milletvekilleri Nursel Aydoğan, Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp ve belediye çalışanlarının yanı sıra çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, Aydoğan kısa bir açıklama yapıtı.

Barış mücadelesini tasfiye etmek isteyen AKP iktidarının Amed Büyükşehir Belediyesi’ne polis zoru ve devletin gücünü kullanarak el koyduğunu vurgulayan Aydoğan, “Bu halkın iradesine el koymak, halkın iradesini gasp etmektir. Sandık seçim çağrısı yapan siyasal iktidarın sandıkla elde edemediğini zor gücüyle el koymaktır. Hazırlıklar çok önceden yapılmıştı. Basın kapatıldı, özgür basın kalmadı bu ülkede. Yetmedi çeşitli iş yerlerinde evlerinde insanların dinlediği radyoları kapattılar. Son olarak binlerce insanı mağdur edecek bir uygulamaya imza atıldı ve burada günlerce internetler kesildi. Buranın tüm iş yerleri, hastaneleri, eczaneleri çalışamaz hale getirildi. İnterneti kapatarak Diyarbakır’da olan bitenden dünyanın haberinin olmamasını istediler. Ama düşündükleri gibi olmadı. Diyarbakır halkı burada olan biteni Türkiye’nin her tarafına duyurmayı başardı” dedi.

Kayyumun dün itibariyle icraatlarına başladığını ifade eden Aydoğan, geldiği gibi esnaf ziyaretinde bulunduğunu ancak bu ziyaretten “Ben burda kabul gördüm” hissine kapılmamasını söyledi. Aydoğan, şöyle devam etti: “Diyarbakır halkı siyasallaşmış bir halktır. Kime sahip çıkacağını çok iyi bilir. Kayyumu mu kendisine belediye başkanı olarak görecek yoksa haksız ve hukuksuz bir biçimde gözaltına alınıp tutuklanan kendi eşbaşkanlarını mı görecektir. Bu ortadadır. Amed halkı göreve gelir gelmez öyle bedava belediye otobüsleri ile kandırılacak bir halk değildir. Diyarbakır halkının beklediği tek şey vardır o da AKP’nin yaptığı bu tarihi yanlıştan geri dönülmesidir. Bunun dışında Diyarbakır halkının başka talebi yoktur. Bu olmazsa yapılması gereken bir seçimdir. Gelsinler sandığı kursunlar seçim yapalım Diyarbakır halkının kimi tercih ettiğini görsünler. Yoksa Diyarbakır halkı kayyumu tanımayacaktır. Halka çağrımız şudur. Kayyumun verdiği hizmetten yararlanmayınız. Belediyelere gitmeyiniz. Diyarbakır halkı iradesini her biçimde ortaya koyacaktır. Buraya atanan kayyum odasında günlerini çay içerek geçirmeye devam edecektir. O çay içmeye devam etsin.”