GÖRÜNTÜLÜ

‘Doğa bizi besliyor, biz doğayı zehirliyoruz’

Batman’da son yıllarda şehir nüfusunun artmasıyla atıklar ayıklanmadan direk çöpe gönderiliyor. Diğer yandan Batman Rafinerisi TPAO’nun kimyasal atıklarının döküldüğü kent çöplüğünde etrafa zehir saçılıyor

Batman’da geri dönüşümü olan atıkların çöpe atılmasıyla Raman Dağı eteğinde biriken ‘çöp dağı’nın önlemi alınması için Batman Çevre Gönüllüler Derneği Başkanı Recep Kavuş, ekolojik bir geleceğin inşası çevre bilinciyle gerçekleşebileceğini söyledi. Katı atık fabrikasının şart olduğunu dile getiren Kavuş, halk ve belediyenin daha duyarlı olması çağrısında bulundu.

Günlük yaşamda tüm ihtiyacını doğadan karşılanırken, doğaya ‘insan merkezli’ tüketim alışkanlığı nedeniyle çevre boyutu görmezden geliniyor. Batman’da son yıllarda şehir nüfusunun artmasıyla atıklar ayıklanmadan direk çöpe gönderiliyor. Diğer yandan Batman Rafinerisi TPAO’nun kimyasal atıklarının döküldüğü kent çöplüğünde etrafa zehir saçılıyor.
 
Konu ile ilgili ANF’ye bilgi veren Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Reçep Kavuş, doğaya bırakılan atıkların geri dönüşüm fabrikasında ayıklanması gerektiğini belirtti.

Batman’da Raman Dağı eteklerinde toplanan kent çöplüğünün geri dönüşümü için katı atık fabrikası kurulması gerektiğini söyleyen Kavuş, “Zaten gelişmiş ülkelerde kurulan çöp katı atık tesislerinde elektrik üretilmektedir. Su kaynaklarını tüketmek yerine atık olan çöplerden enerji elde etmek bile mümkün. Ayrıca gelişi güzel çöplerin dökülmesi yerine geri dönüşüm fabrika yapılırsa demir, plastik, kağıt ve odun ayrıştırılsa geride kalan toprak olur o zaman çevre de kirlenmez. Bu konuda Batman biraz geride kalmış diyebiliriz. Bu tedbirleri bir an önce almalıdır” dedi.

Çevre duyarlılığın başta halka aşılanması gerektiğini de dile getiren Kavuş, kimyasal atıkların açıktan doğaya atıldığını şu sözlerle ifade etti: “Çöp sorunu sadece çöpün döküldüğü alanla sınırlı değildir. Şehir merkezinden çöpün stoklandığı yere kadar bilinçsizce yaklaşıyoruz. Halkımız bu konuda daha duyarlı olabilir. Mesela halk olarak tüketimde çok israfçıyız. Çöp olarak görmemesi gereken her şeyi çöpe atmaktadır. Mesela ev eşyalarını çöpe atıyor aslında bu çöp olarak atılmamalı. Hem onun taşıması, hem de döküldüğü yerde sorun haline gelmektedir. Oysa geri dönüşüm olan ne varsa çöpe atılıyor. Şimdi farklı üretimde kullanılan tüm atıklar çöpe atılmaması gerektiğini belirtmek istiyorum. Bu konuda hem halkımız hem de belediyenin bu konuda bir an önce önlem almalıdır. Diğer yandan TPAO’nun petrolde kullandığı kimyasal atık ta çöp alanına dökülüyor. Yetkililer bir an önce önlem almalıdır.”

...