DTK'de faaliyet yürüten dört siyasetçiye tahliye

DTK'de faaliyet yürüten siyasetçiler Seydi Fırat, Halis Bilen, Edip Yaşar ve Cafer Kan tahliye edildi.

Demokratik Toplum Kongresi'nde (DTK) yürüttükleri siyasi faaliyetler nedeniyle 28 Aralık 2016 tarihinde tutuklanan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Barış Grubu üyesi Seydi Fırat ile Ramazan Özbek ve Halis Bilen hakkında "örgüt kurmak ve yönetmek” iddiasıyla 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın yargılanmasına başlandı.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Fırat tutuklu olduğu Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi, Bilen Elazığ E Tipi Cezaevi'nden duruşmaya SEGBİS üzerinden katıldı. Balıkesir L Tipi Cezaevi'nde olan Ramazan Özbek ise SEGBİS üzerinden ifade vermeyeceğini bildirdiği için duruşmaya katılmadı. Duruşmayı DTK Eş Başkanı Leyla Güven, DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, DBP Eş Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Aslan ve Mehmet Salih Yıldız, DBP ve HDP yöneticilerinin yanı sıra tutuklu sanıkların yakınları izledi.

Savunmaların ardından mahkeme heyeti, tutuklu Seydi Fırat ve Halis Bilen'i "adli kontrol" şartıyla tahliye etti, Ramazan Özbek'in savunmasının alınamamış olması ve kaçma şüphesi olduğu iddiasıyla tutukluluk halinin devamına karar verdi.

DTK soruşturması kapsamında 28 Aralık 2016 tarihinde tutuklanan HDP Amed İl Eş Başkanı Cabbar Leygara, eski DTK Başkanlık Divanı Üyesi Edip Yaşar ve eski DTK Daimi Meclisi Üyesi Cafer Kan hakkında "örgüt kurmak ve yönetmek" iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması da görüldü. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Edip Yaşar ve Cafer Kan "adli kontrol" kararıyla tahliye edildi.