DTK ve HDP Heyeti Lice’de halkla buluştu

Türk askerinin Lice’de başlattığı operasyon fiyasko ile sonuçlandı. Gerillalara karşı hareket edemeyen askerler, köylerde terör estirdi.

Amed'in Lice ilçesindeki "sokağa çıkma yasağı" devam ederken, sabah saatlerinde ilçeye aralarında DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, HDP milletvekilleri Sibel Yiğitalp ile Nursel Aydoğan ile Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ın da bulunduğu heyet hareket etti. İlk başta ilçe merkezine giden heyet, durum değerlendirmesi yaptıktan sonra 30 Haziran günü kısmen ateşe verilen ve 4 kişinin katledildiği Kerwas köyü Mehlê mezrasına doğru hareket etti.

ENGELLERE RAĞMEN HEYET KÖYE ULAŞTI

Yolda özel harekât polislerinin engellemelerine rağmen mezraya ulaşan heyet, işkence ile katledilen Mehmet Şirin Kocakaya'nın akrabalarını ziyaret etti. Heyet, taziye dileklerinde bulunduktan sonra köylülerle olay gününe ilişkin bilgi aldı. Köylüler, operasyon günü yaklaşık bin askerin mezraya ve çevresine konumlandırıldığını belirterek, olay günü sivil araçlarla köye gelen askerlerin köyün etrafından 4 drone (insansız hava aracı) uçurduklarını aktardı. 

‘HALKA İŞKENCE YAPILDI’

İsmini vermek istemeyen bir köylü olay gününü şöyle anlattı: "Gündüz saatlerinde yaklaşık 30-40 saniye boyunca yoğun silah sesleri yükseldi. Bunun üzerine biz, ne oluyor diye dışarıya çıktık. Köylülerden bir kısmı olay yerine, yani Mehmet Şirin Kocakaya'nın işkence gördüğü yere gitti. Oraya gittiklerinde özel harekât polisleri onları darp ediyor ve gözaltına alıyor. Biz ise seslerden sonra korkudan evin içine tekrar geri girdik ve dışarıya çıkmadık." 

Köylülerden bir diğeri ise, olay günü askerlerin bir kişiyi ağacın altında "Bu çitleri sen yaktın" diyerek, feci şekilde dövüp, ardından zırhlı araca bindirdiğini anlattı. 

‘EVLERE SALDIRDILAR’

Köylüler, askerlerin olayın yaşandığı yere yakın evlerin kapılarını kırdıklarını ve bir evi birkaç gün boyunca karargâh olarak kullandığını aktardı. Askerlerin köyde bulunan ev, araba ile köyün ihtiyacı için kullanılan su motorlarına zarar verdiğini aktaran köylüler, askerlerin bunlarla yetinmeyerek, evin içindeki televizyon ve bilgisayar gibi değerli eşyaları da alarak götürdüklerini anlattı. 

Öte yandan mezranın etrafının yoğun bombardımana tabi tutulmasından dolayı birçok ağacın yandığı, bir kısmının ise bombardımanda ikiye ayrıldığı görüldü. Mermi ve bombardımandan dolayı birçok hayvanın öldüğü, mezra girişinde bulunan ve köyün tarla işlerini yapmak için kullanılan birkaç iş makinesinin de kullanılamaz hale getirildi. 

Heyet, Mehlê mezrasının ziyaretinin ardından Kerwas köyüne oradan da inceleme yapmak üzere, büyük oranda tahrip edilen gerillalara ait mezarlığın bulunduğu Sîsê'ye gideceği öğrenildi.