‘Dumiz kampında suç işleyenler gereken cezaya çarptırılmalı’

ANF’ye konuşan Goran Hareketi Milletvekili Şêrko Heme Emin, Dumiz kampında yaşananların bağımsız bir komisyon tarafından araştırılması ve suçluların yargı önüne çıkarılarak gerekli cezalara çarptırılmasını, istedi.

Goran Hareketi Milletvekili Emin, Anti Terör Yasasının evrensel insan haklarını koruyacak bir muhtevaya kavuşturulması gerektiğini belirtti. Emin, KDP’nin bunu bir siyasi malzeme olarak kullanmasını ise eleştirdi. Emin, Dumiz Kampı'nda yaşananlardan dolayı da cezalandırma istedi.

Parlamento insan hakları komisyonunun yayımladığı hak ihlalleri raporunu ve ABD’nin Duhok’taki Dumiz Mülteci Kampı'nda yaşanan fuhuş olaylarına ilişkin ise Emin, bölgede suç oranlarının mevcut krizden kaynaklandığını söyledi. Dumiz kampında yaşananların ise bağımsız bir komisyon tarafından araştırılması ve suçluların yargı önüne çıkarılarak gerekli cezalara çarptırılmasını, istedi. 

Güney Kürdistan'da 17 Temmuz’da süresi bitecek Anti Terör Yasasının değiştirilip değiştirilmeyeceği tartışılırken, Goran Hareketi Milletvekili Şêrko Heme Emin, yasanın değiştirilerek uluslararası standartlara kavuşturulmasını istedi.

ANF’ye konuşan Goran Hareketi Milletvekili Şêrko Heme Emin, terörle mücadelenin devam ettiği bir dönemde yasanın gerekli olduğunu, ancak hiçbir gerekçeyle temel insan haklarına aykırı bir yasanın olmaması gerektiğini söyledi. 

'DEĞİŞMESİ GEREKİR'

KDP’nin terör yasası tartışmalarını diğer partilere karşı siyasi bir malzeme olarak kullandığını kaydeden Emin, şöyle konuştu.

“DAİŞ vb. çetelerle karşı karşıyayız. Ancak bu durum insan haklarına aykırı bir anti terör yasasını gerektirmez. Hiçbir durum size temel insan haklarını ihlal etme hakkını tanımaz. Biz onun için bu yasanın değişmesini istiyoruz. Çünkü mevcut yasa iktidarı elinde bulunduran partinin kendi rakibine karşı kullanması gibi bir durum da yaratıyor. Onun için değişmesi gerekir. Biz uluslararası insan hakları ölçülerine bağlı kalınması gerektiğini düşünüyoruz.” 

Yasa üzerinden sanki KDP’nin bölge savunmasını istediği, diğerlerinin de istemediği gibi bir durumun yaratılmak istendiğine dikkati çeken Emin, "Sanki sadece KDP bölgenin savunulmasını istiyormuş gibi yansıtılıyor. Bu doğru değil. Bunun bir siyaset malzemesi yapılmaması gerekir. Bana göre bölgede nasıl ki mahkeme, yargı başkalarına karşı kullanılıyorsa KDP bu yasayı da karşıtlarına karşı kullanmak için değişmesini istemiyor" dedi.

'KRİZ, SUÇ ORTANLARINI ARTIRDI'

Parlamento İnsan Hakları Komisyonu'nun yayımladığı hak ihlalleri raporuna da değinen Emin, bölgedeki krizin suç oranlarının yükselmesinde önemli etkisinin olduğunu söyledi. 

“Bölge siyasi, ekonomik ve yönetsel olarak krizli bir süreçten geçiyor. Bence bu husus bölgede suç unsurunun artmasındaki nedenlerden biri" diyen Emin, şöyle devam etti:

“Bir diğer nedeni particiliğin suç işleyen kesimleri koruma güdüsündendir. Çünkü partiler kendisine yakın olup da suç işleyenlere arka çıkıyor. Bu insanların rahat hareket etmesine neden oluyor. Bir diğer sebep de Mesut Barzani’nin suçlulara ilişkin çıkardığı af yasasıdır. Bu da 'eğer ben suç işlersem de af çıkar ben de cezaevinden çıkarım' hissiyatı yaratıyor.”

'CEZA VERİLMELİ'

Emin, geçtiğimiz günlerde ABD Dışişleri Bakanlığı'nın raporunda ifade ettiği, Dumiz Mülteci Kampı'ndaki fuhuş şebekelerine ilişkin ise şunları söyledi:

"Dumiz Kampı'nda yaşanan suçları araştırmak için parlamentodan bir komisyon oluşturulmalıdır. İnsan hakları derneklerinin yine bu konu üzerinde durup araştırması ve suçluları ortaya çıkarması gerekir. Yine kampta bu konuda incelemeler yapılmalı. Ortaya çıkarılacak suçluların da bağımsız ve tarafsız mahkemelerde yargılanması ve cezalarını çekmesi gerekir. Hiçbir siyasi tarafın da bu suçluları hiçbir nedenle savunma hakkı yoktur.”

Goran Hareketi Milletvekili Şêrko Heme Emin, Güney Kürdistan ile ABD arasında Musul operasyonunu kapsayan askeri anlaşmaya da değinerek, peşmerge, gerilla ve savaşçıların yıllardır Kürdistan'da çetin bir savunma savaşı yürüttüğünü kaydetti ve şunları ekledi:

"İşte bu direnişin sonucu olarak dış güçler Kürt güçleriyle ilişkileniyorlar. Fakat ben şahsen ABD ile bölge arasında yapılan anlaşmadan haberdar değilim. Bunu gerçekleştiren de KDP’dir. Başka partilerin haberi var mı yok mu; onu da açıkçası bilmiyorum."