Elîşêr Tepesi'nde 'Tolhildan Eylemi'

Tarih 29 Ekim 2016. Hakkâri’nin Gever ilçesine bağlı Avaşîn eyaletinde HPG, YJA STAR gerillaları yeni bir eylem hazırlığında. Kapsamlı bir eylem olduğu hazırlıklardan anlaşılıyor...

Cephanesinden lojistiğine ve hatta havanın durumuna kadar her şey en ince ayrıntılarıyla hesaplanıyor. Eyleme katılan her gerilla; ülkesinin, halkının ve bu devrimde yaşamını yitiren yoldaşlarının intikamını almak için hiç durmadan son nefeslerine kadar savaşma sözü vermiş durumda. Başta, kısa bir süre önce yaşamını yitiren gerillalar Ekin ve Medeni olmak üzere tüm eyalet şehitlerinin intikamını almak için planlanan Elîşêr Tepesi Eylemi, dört koldan oluşacak. Dört koldan tepeye sızmalı bir şekilde giren gerilla birlikleri, askerleri çembere aldıktan sonra bomba, kleş ve orta otomatik silahlarla vuracaklar.

Aylardır bulunduğumuz Zagros dağlarında gerilla eylemselliğini ve buradaki savaş yoğunluğunu aktarmaya çalıştık. Şimdi de eylem öncesi birlikte olduğumuz gerillaların her hazırlığını karelerimize yerleştirmeye çalışıyoruz. Birimler şeklinde ayrı duran gerillaların eylem öncesi duygu, düşünce ve hedeflerini almak üzere harekete geçiyoruz.

ANNESİNİN VASİYETİYLE KATILIM YAPTI: İNTİKAM ALACAĞIZ

Gerilla saflarına 2009 yılında annesinin vasiyeti üzerine mücadele saflarına katılan Zerrin Faraşîn’e çeviriyoruz kameramızı. Gerilla Faraşin, eylem öncesi duygularını ve hedefini şöyle anlatıyor: "Anneme ve tüm Kürdistanlı analara söz verdim. Şehitlerimizin ve Kürdistan halkının intikamını alacağım, diye. Yıllardır bu amaç uğruna savaşıyorum. Ve bu her zaman böyle devam edecek. Şimdi Elîşêr Tepesi'ne eylem gerçekleştireceğiz. Tepenin bizim için manevi değeri büyüktür. O tepede kahramanca şehit düşen Ekin ve Berçem arkadaşın intikamını almak için gidiyorum. Biz Ekin arkadaşların şahsında direnişi bir kez daha öğrendik. Hedefim, o tepeye girmek ve tepeyi düşmandan temizlemektir. Tepe düşmandan alındıktan sonra YJA STAR bayrağını dikmektir.”

'TC ORDUSUNA RAHAT VERMEYECEĞİZ!'

Diğer birlikleri görmek için harekete geçiyoruz. Biraz yürüdükten sonra kulağımıza Kürtçenin Hewremanca lehçesiyle şarkı söyleyen sesler geliyor. Sesin geldiği yöne doğru ilerliyoruz. Durmadan şarkı söyleyen ve yüzünden gülümsemesi hiç eksik olmayan Gerilla Hewraman Kürdistan’la karşılaşıyoruz. Gerilla Hewreman, eylem öncesi şarkılarıyla yoldaşlarına küçük bir moral veriyor. Dört parçaya bölünen Kürdistan’ı birleştirip özgürleştirmek amacıyla PKK saflarına Rojhilat Kürdistan’dan katılmış. Zagros dağlarında mücadele veriyor. “Savaşın en yoğun yaşandığı Zagroslar'da savaşmaktan mutluluk duyuyorum” diyen Kürdistan, eyleme ilişkin ise "Faşist ve sömürgeci bir düşman gerçekliğiyle yüz yüzeyiz. Onlara karşı Kürdistan’ın özgürlüğü uğruna savaştığım için mutluyum. Bu eylemle düşmanı tepede kıracağız. Savaşımızla TC ordusuna rahat rahat toprağımıza giremeyeceğini, ülkemizi işgal edemeyeceğini bir kez daha göstereceğiz” diyor.

MEDENİLER'İN FEDAİ TARZIYLA...

Geldiğimiz andan beri yerinde durmayan, her işe koşturan Gerilla Pêşeng ile alana geldiğimiz andan beri tanışıyoruz. Şemzinan’da gerçekleşen birçok başarılı eyleme katılan Pêşeng’i kısa bir süreliğine olsa da durdurmayı başarıyoruz. Aslen Amedli olan ve Adana’da büyüyen Pêşeng, Türkiye metropollerinde yaşamasına rağmen, dilini, kültürünü yaşamaktan vazgeçmemiş. Halkına özgür bir ülke bırakma amacıyla 2011 yılında mücadele saflarına katılır. Katıldığı günden beri kendisi de yüzlerce yoldaşı gibi Zagros sahasında mücadele verir. Sayısızca başarılı eyleme katılan ve arkadaşları arasında 'muhtar' lakabıyla tanınan Pêşeng, Elîşêr eyleminin de çok başarılı olacağını belirtiyor. Bu eylemin bir tolhildan (intikam) eylemi olduğunu hatırlatan Gerilla Pêşeng, "Biz Medeniler'in fedai tarzıyla o tepeye gireceğiz. Tüm şehitlerin intikamını almak için savaşıp hesap soracağız. Elişer Tepesi 31 Ekim'de bombalarımızla sarsılacak. Düşmana tepede nefes aldırmayacağız" diyor.

Gruptan gerilla Agır’a dönüyor kameramız. Gerilla Agır Arnos, Van 100. Yıl Üniversitesi'nde sağlık bölümünü okurken özgür bir ülke için okulu bırakır ve gerilla saflarına katılır. Kaçıncı eylemi olduğunu kendisi de hatırlamıyor. Arnos, her eylemde olduğu gibi bu eylemde de B7 silahını kullanacak.  Kullandığı B7 silahının artık uzmanı olan ve silahına büyük bir sevgi duyan Arnos, şunları belirtiyor: "Kürdistan için kendini feda eden kahramanların ruhuyla savaşacağım. Asıl hedefimiz düşmanı Kürdistan topraklarından tamamen çıkarmaktır. Bu adımda hedeflenen düşmana ağır bir darbe vurmak, onları tepede kıstırmaktır. İnanıyorum ki, eylemimiz çok başarılı olacaktır. Elîşêr Tepesi'nde düşmana büyük kayıplar verdireceğiz.”

SAVAŞ UÇAKLARI ÇARESİZCE GERİ ÇEKİLİYOR

Tüm hazırlıklar bitiyor. Eylem gücü büyük bir törenden sonra kararlı adımlarla Elîşêr Tepesi'ne doğru yürüyor. Zılgıtlarla, marşlarla, alkışlarla… Amaç tepede askerlere ağır bir darbe vurmak, Kürdistan için canını veren yoldaşlarının intikamını almaktır. Bundan dolayı, adına 'Tolhildan Eylemi' diyorlar.

Ve hesaplanan tarih geliyor. Takvimler 31 Ekim 2016’yı gösteriyor. Saatler öğle vakitlerini... Sisli bir havada Elîşêr Tepesi'nde gerillanın cihazından seslenen Gerilla Komutanı Çiya Kobanê’nin; “Serdar, Pêşeng, Senar, Medeniler için vurun” sesinden sonra bombalar, kleşler, B7, BKC silahları patlıyor. Avaşin, gerillanın eylemiyle yankılanıyor. Kötü hava koşullarından dolayı alandan hiç eksik kalmayan casus (keşif) uçağı gezemiyor. Savaş uçakları HPG, YJA STAR gerillalarını durduramıyor. Keşif uçağı desteği olmadan gerilla hareketliliğini durduramayan savaş uçakları, rastgele araziyi biraz bombaladıktan sonra, hiçbir sonuç elde edemeden yağan yağmur ve çakan şimşeklerle birlikte geri çekiliyor.

TÜRK ORDUSU BÜYÜK KAYIPLAR VERDİ

Büyük bir başarının elde edildiğini eylemden gelen gerilla güçlerinin gülümseyen yüzlerinden anlarken, morali son derece yüksek olan Gerilla Zınar Serhad’a eylemin sonuçlarını değerlendirmek üzere mikrofonu uzatıyoruz...

“Dört koldan tepeye girerek TC ordusuna büyük kayıplar verdirdik. Tepede üç asker mevzisini imha ettik. En az 36 asker öldü tepede. Ölen askerlerin cephanesinin hepsini almak güç olduğu için çoğunu imha ettik. İki melez, bir BKC silahı, bir tabanca ve şarjörlerini getirdik.”

Hemen yanında duran Gerilla Berçem Dijle de şunları ekliyor: "PKK hesap soran bir partidir. Elîşêr Tepesi'nde hesap soruldu. Bundan sonra da sorulmaya devam edilecek. Bizleri hiçbir güç durduramayacak.”