Erciş’te esnaf kandırıldı

Erciş’te 2011’deki depremde iş yerleri yıkılan esnafa yapılan dükkanlar ücretsiz verilmesi gerekirken, TOKİ tarafından açık artırmayla satışa çıkarıldı.

Erciş esnafı barakalardan çıkıp TOKİ tarafından yapılan iş yerlerine kavuşmayı beklerken 216 adet iş yeri ve 41 adet ofis, 530 bin TL’den başlayıp 2 milyona kadar çıkan fiyatlarla açık arttırmaya çıkarıldı. Böylece esnaf bile olmayan AKP’li işbirlikçilerin nemalanması sağlanıyor.

Erciş’te 2011 yılında yaşanan büyük depremde 644 kişi yaşamını yitirmiş, 5 binden fazla insan yaralanmıştı. Depremde binlerce iş yeri ve bina yıkılmıştı. Depremden sonra Erciş halkının büyük bir kısmı iki yıl boyunca çadırlarda kalırken, binlerce depremzede ise Batman, Amed, Urfa, Mardin gibi Kürt şehirlerinde insanların evlerinde misafir olarak kaldı. Deprem sonra başta Kürt halkı olmak üzere dünyanın her tarafından Erciş’e yardımda bulunuldu. Gönderilen yardımlar Erciş ve Van’da yaşayan depremzedelere vermesi gerekirken, AKP’nin hilelerine takıldı. İki yıl boyunca kar ve yağmur altında çadırlarda kalmak zorunda kalanlara TOKİ konut taptı. 90 metrekare olan konutlar, 30 ile 35 bin liraya mal ederken, depremzedelere 80 bin liraya satıldı.

BİNLERCE ESNAF BARAKALARDA

İşsizliğin ve yoksulluğun kol gezdiği Erciş’te insanların yüzde 80’ni işsiz durumda. Hem deprem felaketi hem de ekonomik kriz nedeniyle onlarca esnaf kepenk kapattı, iflası etti. Depremin üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen yüzlerce esnaf halen barakalarda ticaret yapmak zorunda kalıyor.

YÜKSEK FİYATLARLA

Depremin ve ekonomik krizin vurduğu Erciş esnafına bir darbe de AKP ve kayyumu vurdu. Erciş kayyumu tarafından yüksek vergi ve cezalarla cezalandırıldı. Kent merkezinde iş yerleri yıkılan esnafa yapılan dükkanlar, ücretsiz verilmesi gerekirken, TOKİ tarafından açık artırmayla satışa çıkarıldı. 216 adet iş yeri ve 41 adet ofis, Emlak Yönetim tarafından açık artırmayla satılıyor. En düşük iş yeri 530 bin TL’den başlıyor, 2 milyona kadar çıkıyor. Böylece esnafların değil de AKP’li işbirlikçilerin alması sağlanıyor. Yıllardır barakalarda ticaret yapan esnaf, AKP’ye tepki gösteriyor.