‘Erdoğan, asker ve polislerini topraklarımızdan çıkarsın’

Gerçin, yemek pişirdiği ateşin başına geçerek “Erdoğan İŞID’lerini getirip buralara bıraktı. ‘Topraklarınızdan çıkın, gidin’ diyorlar. Buralar bizim topraklarımız, vatanımızdır" dedi.

Soykırım saldırılarına karşı 44 gün direnen İdil’in Turgut Özal Mahallesi’nde elindeki yemek kepçesi ile “buyurun burası Kobanê” diyerek bizi karşılayan Yıldız Gerçin adlı kadın, yemek pişirdiği ateşin başına geçerek “Erdoğan IŞİD’lerini getirip buralara bıraktı. ‘Topraklarınızdan çıkın, gidin’ diyorlar. Buralar bizim topraklarımız, vatanımızdır. Onlar gitsin topraklarımızdan. Erdoğan, asker ve polislerini topraklarımızdan çıkarsın” dedi.

Devlet güçlerinin 44 gün boyunca süren soykırım saldırıları ile taş üstünde taş bırakmadığı Şırnak’ın İdil ilçesinde, kısmi “sokağa çıkma yasağı”nın kaldırılması ile geri dönüşlerin başladığı sokaklar her geçen gün biraz daha hareketlenerek normal yaşantısına dönüyor. Saldırıların yoğunlaştığı mahallelerden Turgut Özal Mahallesi’nde elinde yemek kepçesi ile karşılaştığımız Yıldız Gerçin adlı kadın, “buyurun burası Kobanê” diyerek bizi karşılıyor. Ardından yemek pişirdiği ateşin başına geçen Gerçin, “Yıkılan evler umurumuzda değil. Yeter ki gençler ölmesiydi” diyerek konuşmasını sürdürüyor. 

Yaşamını yitirenlerin kendi çocukları olduğunu kaydeden Gerçin, “Bunların hepsi IŞİD. Erdoğan İŞID’lerini getirip buralara bıraktı. Bütün gençleri katlettiler. Yapılanlar IŞİD’ten farklı değil. Yaşamını yitirenlerin hepsi 15-16 yaşındaki gençlerdi. Şimdi de ‘evinizi yapacağız’ diyorlar. Senin ne malını ne de apartmanlarını istiyoruz. Hiçbir şeyini istemiyoruz. Yardımlarını, suyun ve ekmeğini istemiyoruz. Bu ateşin üzerinde pişireceğimiz bulgur pilavımızı yeriz yine de onun hiçbir şeyini yemeyiz” diyerek tepki gösterdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı ülkenin vatandaşı olduklarına işaret eden Gerçin, şunları aktardı: “Kimliğimiz aynı. Biz onlardan bir şey istemiyoruz. Dilimizi ve kültürümüzü istiyoruz sadece.” 7 Haziran seçimlerinde başarılı olmayan Erdoğan’ın bu vahşete başvurduğunu söyleyen Gerçin, Erdoğan’ın gençleri seçime kurban ettiğini aktardı. Diğer yandan ateşte pişirdiği bulgur pilavı ve kuru fasulyeyi karıştırmaya devam eden Gerçin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Polis, asker ve özel harekat timlerinin aileleri Erdoğan’ın ortağıdır. Ayağı kalksın ve çocuklarını kurban etmesinler. Anne, babaların yürekleri yanmasın. Onlarda ayağa kalkıp bunun hesabını sorsaydı bugün Erdoğan geri adım atardı. Barış olurdu. Ölümlere karşı Kürtler ayağa kalkıp hesabını soruyor. Ancak Erdoğan parayla asker ve polis ailelerini susturuyor. Asker ve polis ölümlerini kamuoyundan saklayarak hepsini gömüyorlar."

Kürdistan’ın yer altı zenginliklerinden dolayı kendilerine bu vahşetin yaşatıldığını dile getiren Gerçin, “’Topraklarınızdan çıkın gidin’ diyorlar. Buralar bizim topraklarımız vatanımızdır. Bizim topraklarımızın hepsi altın, kömür ve petroldür. Ülke buraların zenginlikleri ile ayakta. O yüzden bunu başımıza getiriyorlar. Onlar gitsin topraklarımızdan. Bahçemizde çadır açarız ama yine de buraları terk etmeyeceğiz. Erdoğan asker ve polislerini topraklarımızdan çıkarsın. Sonuna kadar mücadele edip memleketimizi bırakmayacağız” diye konuştu. 

Bebeklerinin bile zafer işareti yaparak “Biji serok Apo” dediğini ifade eden Gerçin, şunları aktardı: “Erdoğan öldürsün 500 gencimizi öldürmüş olsun. Binlerce kadınımız şuan hamile binlercesi onların yerini alacaktır. Erdoğan bizimle baş edemez. Kürtleri artık kandıramaz ancak polis, asker ve özel hareket timlerinin ailelerini parayla kandırırlar. Ne parasını ne de maaşını istemiyoruz.”

Tank ve topla korkutularak AKP’li olacaklarını sandıklarının altını çizen Gerçin, AKP’nin tank ve toplarından korkmadıklarını kaydetti. “Evlerini, barklarını yıkarım. Vatanlarından sürerim AKP’li yaparım diyor” diyen Gerçin, “Şunu aklından çıkarmasın sonuna kadar çocuklarımızın peşinden gideceğiz. Erdoğan bizi böyle mi korkutacak. Çocuklarımızı yıkayıp, kınalayarak toprağa veriyoruz. Asker ve polis ailelerini kandırıp çocuklarının cenazelerini bile görmelerine izin vermiyorlar. Saklayıp, kuytulara atıyorlar” dedi.

ATMACA: BURASI BİZİM TOPRAKLARIMIZ

Galiya Atmaca adlı kadın ise, buraların kendi toprakları olduğunu aktararak, “Onlar topraklarımızdan çıksınlar. Buralar bizim. Ne yapsalar da çıkmayacağız. Evlerimizi yakıp, yıktılar. Bu zulmü bize yaşattılar” şeklinde konuştu. Korucuların eşyalarını çaldığını belirten Atmaca, ne yapılırsa yapılsın yine de topraklarından çıkmayacaklarını vurguladı.