GÖRÜNTÜLÜ

Essa Moosa: Öcalan’a tecrit Mandela’ya uygulanandan daha ağır

Süleymaniye’de “Öcalan’ın düşünceleriyle Ortadoğu’da barış ve istikrar” konulu konferansın ikinci panelinde İmralı Sistemi üzerinde duruldu.

Süleymaniye’de “Öcalan’ın düşünceleriyle Ortadoğu’da barış ve istikrar” konulu konferansın ikinci panelinde İmralı Sistemi üzerinde duruldu. Konferansa katılan Nelson Mandela’nın avukatı Essa Moosa, Öcalan’a yönelik tecridin Mandela’ya uygulanandan çok daha kötü olduğunu belirtti.

Konferansın sabahki bölümünde “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun perde arkası” başlıklı bir panel düzenlendi.

İkinci panel ise “Öcalan’a karşı tecrit: İmralı Sistemi” başlığı altında yapıldı.

Moderatörlüğünü HDP Eşbaşkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un yaptığı panele, Nelson Mandela’nın avukatı ve Uluslararası Barış ve Uzlaşma İnisiyatifi’nden Essa Moosa ve Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Rezan Sarıca sunumlar yaptı.

HDP Eşbaşkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, konferansı çok önemsediklerini ifade etti.  Öcalan’ın avukatlığını da yapan Aysel Tuğluk, “Öcalan’ın İmralı’ya getirilmesinden itibaren bir işkence sistemi, irade kırma amaçlı özel bir uygulamanın olduğunu gördük, tanıklık ettik” dedi.

Bu sistemin ne Türkiye yasaları ne de uluslararası hukuk açısından hiçbir meşruiyeti olmadığını belirten Tuğluk, Öcalan ile mevcut durumda hiçbir görüşme gerçekleştirilemediğini söyledi.

TUĞLUK: İMRALI SİSTEMİ ARTIK ORTADAN KALDIRILMALI

“Öcalan’ın hangi koşullar altında yaşadığına dair hiçbir bilgiye sahip değiliz” diyen Tuğluk, tecritte tutulanın Kürt halkının iradesi olduğunu vurguladı.

Tuğluk, “Artık İmralı sisteminin düzeltilmesi değil, tümden ortadan kaldırılması ve Sayın Öcalan’ın özgürlüğüne giden sürecin açılmasını istemenin vicdani, ahlaki bir görev olduğunu” söyledi.

Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Rezan Sarıca, İmralı Sistemi’nin nasıl kurulduğunu anlattı. Öcalan’ın yıllardır barış ve demokratik çözüm iradesinden vazgeçirilmeye çalışıldığını belirten Sarıca, Öcalan’ın İmralı’da bulunduğu süre boyunca demokratik çözüm için “kutsal çabalar” sergilediğini ifade etti.

İmralı’da baskı ve tecridin sürekli arttığını söyleyen Rezan Sarıca, Öcalan’a verilen hücre cezaları, cezaevindeki keyfi uygulamalar, fiziki müdahaleler, tehdit ve psikolojik baskıları anlattı.

Beş yıldır avukatları olarak Öcalan ile görüşmeye çalıştıklarını belirten Sarıca, ancak görüşmelere tüm kapıların kapatıldığını dile getirdi.

Sarıca, Öcalan’a tecridin daha sonra Kürt kentlerinin de tecrit edilmesine kadar vardırıldığını belirterek, “Darbe dinamiğinin çeşitli uygulamaları ile karşı karşıyayız” dedi.

Sarıca, “Çok yönlü saldırılar çok yönlü direnişle boşa çıkarılmadıkça, demokratik çözüm sürecine dönülemeyecektir” diye ekledi.

Sarıca’nın ardından Nelson Mandela’nın avukatı ve Uluslararası Barış ve Uzlaşma İnisiyatifi’nden Essa Moosa sözü aldı.

ÖCALAN’A TECRİT MANDELA’NINKİNDEN DAHA KÖTÜ

Moosa, “Nelson Mandela’nın mücadelesi ile Abdullah Öcalan’ın mücadelesi arasında çok çarpıcı benzerlikler var” dedi.

Moosa, “Öcalan’ın durumu, tabi tutulduğu izolasyon Mandela’nın maruz kaldığı tecritten çok daha kötü” diyerek, Mandela’nın genel olarak diğer siyasi tutsaklarla birlikte kaldığını hatırlattı.

İmralı’daki tecridin uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyleyen Moosa, Öcalan ila tanışma sürecini anlattı. Moosa, Öcalan esaret altına alınmadan önce bir Kürt delegasyonun Güney Afrika’ya geldiğini ve bu sayede Kürt mücadelesini tanıdıklarını söyledi. 

...