DOSYA

Ezilen ve sömürülen halkların yeniden doğduğu gün: 4 Nisan

AKP'nin savaş politikaları sonucu gerçekleştirdiği katliam ve kıyımlara son vermek için Öcalan'ın 4 Nisan'daki 67'nci doğum günü kutlamasında Halfeti'de bir araya gelecek olan yüz binler Öcalan'ın özgürlüğünü haykıracak.

Yüzyıllarca egemen ve küresel güçler tarafından bölge devletlerinin eliyle Kürt halkını sömürmek üzere Kürdistan'da yürütülen mekanizmaya karşı Kürt halkının tarihine altın harfler ile yazılacak olan özgürlük sürecini başlatan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 4 Nisan'da yeni yaş günü kutlanacak. Kürt tarihini değiştiren Öcalan, 4 Nisan 1948'de Urfa'nın Halfeti (Xelfetî) ilçesine bağlı Ömerli (Amara) köyünde dünyaya geldi. Daha lise çağlarındayken Kürt halkına dayatılan derin asimilasyon, inkar ve imha politikaları karşısında 1970'li yıllarla beraber içerisine girmiş olduğu yoğunlaşma ile başlayan ve 1978'de kuruluşunu ilan ederek öncülük ettiği PKK hareketiyle boşa çıkaran Öcalan, mücadelesi ve felsefi çözümleriyle Kürt halkını dünyaya tanıtan kişi oldu. Kürt tarihine 29’uncu isyan olarak düşen başkaldırıya öncülük eden Öcalan, Kürt halkını küllerinden yarattı. Bir grup genç ile yola çıktığı Kürt Özgürlük Mücadelesi'ni milyonlarla buluşturan Öcalan, yenilmez bir örgüt ve halkın yapı taşlarını ilmek ilmek ördü. 
 
HALKLARIN İSTEDİĞİ ÖZGÜRLÜK
 
Öcalan'ın öncülüğündeki Kürt Özgürlük Hareketi'nin yükselişi karşısında afallayan küresel ve egemen güçler, 15 Şubat 1999'da yaşama geçirdikleri 15 Şubat uluslararası komplo ile Öcalan'ı kirli ittifak ve çıkarlar doğrultusunda Türkiye'ye kaçırdı. 17 yıldır İmralı Cezaevi'nde ağır tecrit koşullarında tutulan Öcalan, içerisinde tutulduğu şartlar altında da yazdığı savunmalar, geliştirdiği perspektifler ve önermeler ile ne denli önemli bir lider olduğu tüm dünyaya kabullendirdi. Gelinen aşamada AKP rejimi tarafından 5 Nisan 2015 tarihinden itibaren Öcalan üzerinde geliştirilen tecrit ve sonuç olarak geride bırakılan bir yıllık zaman diliminde Kürdistan başta olmak üzere tüm ülkede devam eden yüksek yoğunluklu savaş ve kaos hali bir kez daha Öcalan'sız çözümün mümkün olmadığını ortaya koydu. Bu vesileyle Öcalan'ın doğum günü 4 Nisan'da memleketi olan Halfeti'de yapılacak olan kutlamalarda yüzbinler, Öcalan'ın özgürlüğünü haykırmak üzere bir araya gelecek. 

İLK KUTLAMA 
 
Yaşam felsefesiyle demokrasi ve özgürlük isteyen halklara mal olan Öcalan'ın doğum günü yıllarca birçok merkezde çeşitli etkinlikler ile kutlanırken son yıllarda ise, bu kutlamalar kitleselleşerek, başta memleketi Halfeti'de festival şeklinde kutlanmaya başlandı. Öcalan'ın ilk doğum günü kutlaması da 2004 yılında Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Danışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) öncülüğünde "Güneşe Yolculuk" şiarıyla düzenlenen etkinlikler ile gerçekleştirildi. Öcalan'ın doğum günü kutlamaları aradan geçen 12 yılda her yıl 4 Nisan'da bütün engellemelere rağmen on binlerin Halfeti'de milyonların ise, Kürdistan ve Türkiye'nin birçok merkezinde bir araya gelerek kutlamasıyla devam etti. İlk kez 4 Nisan 2004 yılında gerçekleştirilmek istenen kutlama AKP ve devletin antidemokratik engellemeleri nedeniyle Amara köyüne temsili heyetin gitmesiyle Öcalan'ın doğum günü kutlandı. Ancak, Öcalan'ın doğum gününü memleketinde kutlamak isteyen ve Kürdistan ve Türkiye'nin birçok merkezinde gelen binlerce kişi daha ilk yıl yapılmak istenen etkinlik için Halfeti girişinde toplanmıştı. Kitlesel kutlamanın önüne daha ilkinde geçmek isteyen AKP rejimi ve devlet, Halfeti'ye yığdığı polis ve askerleriyle kitleyi ilçeye bırakmayarak engelledi. Öcalan'ın köyüne ilk yıl ki kutlamada 15 kişiden oluşan heyet giderek Öcalan'ın ailesiyle birlikte Öcalan'ın doğum gününü kutladı. 
 
HER GEÇEN YIL KATILIM DAHA DA ARTTI

Devamındaki yıllarda ise halkın önderinin doğum günü kutlama istemi giderek daha da büyüdü. Her geçen yıl doğum günü kutlamalarına gelen kitlenin sayısı katlandı. Bunun karşısında Türk devletin tutumu da daha da bir sertleşmeye ve engellemeler ile kutlamalar provoke edilmeye çalışıldı. Amara'ya gidişlere izin verilmezken halk Urfa'nın Suruç ilçesine bağlı Aligor (Onbirnisan) beldesinde bir araya gelerek kutlamalarını gerçekleştirmeye çalıştı. Aligor'da tüm engellemelere rağmen kutlamalarını gerçekleştiren Kürtler ve dostları 4 Nisan gününde Amara köyüne gitmek için yönünü Halfeti ilçesine çeviriyordu. Ancak, bir türlü geçişlerine izin verilmedi. 
 
HALK SAATLERCE AMARA'YA GİTMEK İÇİN POLİS VE ASKER İLE ÇATIŞTI
 
Tarih yaprakları 4 Nisan 2008'i gösterdiğinde önceki yıllara göre; Öcalan'ın İmralı Cezaevi'nde zehirlenme gündemiyle giren Kürt halkı yeniden Aligor'da 3 Nisan günü bir araya geldi. Akşam yapılan kutlamaların ardından on binleri bulan kalabalık kitle 4 Nisan günü Amara'ya gitmek için Halfeti'nin yolunu tuttu. Halfeti'ye 20 kilometre kala kitlenin önü yine Urfa Valiliği'nin talimatıyla "Bölgede operasyon var" bahanesiyle kesildi. Her şeye rağmen Amara'ya yürümek isteyen kitleye gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırıldı. 2 saati aşkın bir süre Amara'ya gitmek için direnen kitlede çok sayıda kişi vücutlarının çeşitli yerlerine aldıkları kapsül darbeleri ve yoğun gaz nedeniyle yaşanılan fenalaşmalardan yaralanarak hastanelere kaldırıldı. Kitlenin direnişi saatlerce sürdü.
 
DAĞ VE KARAOĞLAN AMARA YOLUNDA ÖLÜMSÜZLEŞTİ
 
Bir sonraki yıl olan 2009'da yine yönünü Aligor beldesinden Amara'ya gitmek için Halfeti'ye dönen on binlerin önü Birecik ilçesindeki Karataş mevkiinde çevre illerden de takviye getirtilen binlerce polis ve asker tarafından kesildi. Amara'ya gitmekte kararlı olan halkın kararlılıkla Amara'ya gitmek ve Öcalan'ın doğum gününü kutlamak için hiçbir şekilde taviz vermeyerek, adım adım Halfeti'ye yürüdü. Ancak, asker ve polis tarafından geçiş güzergâhında adeta etten duvar örülerek tepelere konuşlandırılan TOMA ve panzerler ile Amara'ya yürümek isteyen on binlere vahşiyane bir tarzda saldırıldı. Halkın öz savunmaya geçerek taşlar ile karşılık verdiği saldırıda saatlerce halk asker ve polis ile çatıştı. Ancak hedef gözeterek sıkılan gaz bombalarının kapsülleriyle Kürt gençlerinden Suruç doğumlu Mustafa Dağ ve Ergani nüfusuna kayıtlı olan Mahsum Karaoğlan vurularak katledildi. Onlarca kişi de vücutlarının çeşitli yerlerine aldıkları gaz kapsülü darbeleri nedeniyle yaralandı. Saatlerce halk ve polis-asker arasındaki çatışma sürdü. Saldırıda katledilen Dağ ve Karaoğlan ise Amara şehitleri olarak anıldı. Sonraki yıllarda yapılan doğum günü etkinliklerinin ardından Dağ ve Karaoğlan katledildikleri mevkide yoldaşları tarafından her zaman için anıldı. 
 
DÖRT BİR YANDAN HALK ÖCALAN'IN DOĞUM GÜNÜNE AKIN ETTİ
 
Öcalan'ın doğum günü kutlamaları kapsamında 2010 yılında ise TUHAD-FED tarafından "Doğuşun doğuşumuz, özgürlüğün özgürlüğümüzdür" sloganıyla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 6'ncı doğum günü kutlaması gerçekleştirildi. Önceki yıllarda olduğu gibi yine Kürdistan ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen on birlerce yurttaş coşkulu bir şekilde bir araya geldikleri Suruç'un Aligor beldesinde Öcalan'ın doğum günü kutlamalarını gerçekleştirdi. Yapılan doğum günü etkinliklerinin ardından 4 Nisan günü Amara'ya temsili heyet olarak 650 kişinin gidişine bırakıldı. Amara'ya giden heyet Öcalan'ın doğduğu evde Öcalan resimlerinden oluşan sergi açarak doğum günü kutlamalarını gerçekleştirmenin ardından dönüş yolunda önceki yıl yaşanan çatışmada yaşamlarını yitiren Dağ ve Karaoğlan'ı yaşamlarını yitirdikleri yerde andı. 
 
'ÖCALAN'IN MEMLEKETİNDEKİ İLK DOĞUM GÜNÜ FESTİVALE DÖNÜŞTÜ'
 
AKP rejimi ve devletin engellemelerine takılmayan ilk doğum günü kutlaması ise tüm provoke çabalarına rağmen 2011 yılında gerçekleştirildi ce bu kez buluşmanın adresi olarak Öcalan'ın memleketi Halfeti seçilmişti. Öcalan'ın doğum günü kutlamasıyla beraber Qada Azadiye (Özgürlük Alanı) adı verilen alanda gerçekleştirilen kutlamaya Kürdistan ve Türkiye'nin dört bir tarafından gelen on binlerce kişi katıldı. Büyük bir coşku ve heyecanın yaşandığı kutlama adeta bir festivale dönüştü. 3 Nisan'da yapılan ve on binlerce insanın katıldığı kutlamaların ardından 4 Nisan günü Amara köyüne yapılacak olan yürüyüşe bu kez de sadece temsili olarak bin kişi gidebildi. Amara'ya giden temsili bin kişi Amara'da Öcalan'ın doğduğu evde doğum günü etkinliklerini sonlandırdı. Dönüş yolunda ise yine Amara şehitleri olan Dağ ve Karaoğlan'ın yaşamlarını yitirdikleri yerde andı.
 
2011'DEKİ SAHİPLENME TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ KENDİSİNİ 2012'DE GÖSTERDİ
 
2011'de Halfeti'de yapılan ve dünyada ses getiren kutlama sonrası AKP ve devletin Öcalan'ın sahiplenmesine karşı tahammülsüzlüğü hemen akabinde 2012 yılındaki 4 Nisan kutlamalarında kendini gösterdi. 2012 yılı AKP ve devletin tahammülsüzlüğü nedeniyle Urfa başta olmak üzere ülke geneline Amara'ya engellemek için devreye koyduğu OHAL uygulamaları nedeniyle ilk kez kitlesel olarak gerçekleştirilemedi. O yıla kadar engellenmediğinde büyük bir coşku ile kutlanan Öcalan'ın doğum günü, engellemelere maruz kaldığında ise polis ve halk arasındaki çatışmalar ile ses getirdi. Doğum günü etkinlikleri 2012 yılında tamamen Urfa'ya giriş yasaklanarak Urfa genelinde herhangi bir etkinliğe olanak tanınmadı. Dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in gönderdiği genelge ile Urfa'ya girişlerin yasaklandığı yıl, Kürdistan ve Türkiye'nin birçok merkezinden illerden çıkmak isteyenleri polis müdahalesi nedeniyle Urfa'ya gelemedi. Urfalılar için de adeta sokağa çıkma yasağı ilan edilerek Amara'ya gitme engellendi. Halbuki önceki yıl Halfeti merkezinde 3 Nisan'da düzenlenen festival ve 4 Nisan'daki Amara yürüyüşünde engellemeler olmadığından kutlama karnaval ve bayram havasında geçmişti. 2012 yılında Urfa'da devreye sokulan OHAL, Amara'ya gelmek için yola çıkan on binlerce kişinin isteğini ve sevincini yaşamasına engel oldu. Ancak Halfeti ve çevre köylerdeki gençler Amara'ya ulaşmayı başararak tüm Kürt halkı adına Öcalan'ın doğum gününü kutladı. 
 
64'ÜNCÜ YAŞ GÜNÜ
 
Kutlamaların yasaklanmadığı yıllardan bir tanesi de Halfeti'de gerçekleştirilen 2013'teki doğum günü kutlaması oldu. Engellemelerin olmadığı ve tarihi Amed Newrozu'nda Öcalan tarafından Kürt sorununun çözümü için başlatılan süreçle beraber, Halfeti'ye akın eden on binler Newroz coşkusuyla kutlamaları gerçekleştirdi. 4 Nisan günü Amara'ya akın eden on binler Halfeti'de doğum günü pastası keserek Öcalan'ın 64'üncü yaş gününü kutladı. Çocuklar Öcalan'ın köyü Amara'da uçurtmalar uçurdu. Engellemelerin olmadığı yıllarda sorunsuz bir şekilde geçen kutlamalar çeşitli iddialar ile yasaklanan ve izin verilmeyen kutlamaların hangi amaçla yapıldığını da bir kez daha gözler önüne sermiş oldu. Amara'da yapılan kutlamanın ardından yine dönüş yolunda Amara şehitleri olarak bilinen Mustafa Dağ ve Mahsum Karaoğlan 2009'da katledildikleri yerde yapılan anılarak doğum günü etkinlikleri son buldu. 
 
65'İNCİ YAŞ GÜNÜ
 
Öcalan'ın memleketi Halfeti'de 2014 yılındaki kutlama ise yerel seçimlerin hemen akabinde denk gelmiş, Kürt siyasi hareketi tarafından Halfeti Belediyesi'nin de kazanılmasıyla girilen atmosferde gerçekleştirilerek Öcalan'ın 65'inci yaş karnaval havasında gerçekleştirildi. TUHAD-FED öncülüğünde "Özgür Önderlik özgür Kürdistan" şiarıyla Halfeti'deki 4 Nisan Özgürlük Alanı'nda düzenlenen doğum günü kutlaması bir kez daha on binlerin doğum günü buluşmasına tanıklık etti. 7'den 70'e herkes Halfeti'de 3 Nisan günü bir araya gelerek Öcalan'ın doğum gününü kutlama kapsamında yapılan etkinlikler ile kutladı. DBP Gençlik Meclisi öncülüğünde yapılan kitlesel yürüyüş ile gençlerin Öcalan posterleri, KCK ve PKK flamaları ile alana gelmesi renkli görüntüler oluşturdu. Program kapsamında Öcalan'ın yaşına hitaben 65 sanatçı sahne alarak ezgilerini dillendirdi. Öcalan'ın o gün için gönderdiği mektubu on binler tarafından okunduğu sırada ayakta dinlendi. Gece sonunda yapılan ve yarım saat süren havai fişek gösterisi ile gökyüzü renk cümbüşüne döndü. Festival havasında geçen kutlama ardından 4 Nisan günü daha hava aydınlanmamış iken ilçe merkezinde bir araya gelen insanlar, gruplar halinde yönlerini Öcalan'ın köyü olan Amara'ya çevirerek, yola koyuldu. İlçe merkezinde yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta olan Öcalan'ı köyüne kadar olan alan insan trafiğiyle kapandı. Amara'ya giderek Öcalan evinde doğum günü kutlaması ve zaman geçirmek isteyen insanlar, hatıra olarak Öcalan'ın ailesinin kaldığı bahçeden toprak ve kağıt, tahta ve kurumuş ağaç parçaları aldı. Doğum günü etkinliklerinin sonunda ise her yıl olduğu gibi Amara şehitleri Mustafa Dağ ve Mahsum Karaoğlan, katledilkleri yerde anıldı. 
 
66'NCI YAŞ GÜNÜ
 
On binlerin Halfeti'deki Öcalan'ın doğum günü buluşmasına 4 Nisan 2015'te de tüm kamuoyu tanıklık etti. 2 Nisan'dan itibaren gelişlerin başladığı Halfeti'de Öcalan'ın 66'ncı yaş günü yine coşku ve büyük bir heyecan ile kutlandı. En yüksek katılım olduğu 4 Nisan 2015 doğum günü kutlaması cıvıl cıvıl, 7'den 70 Kürdistan ve Türkiye'nin dört bir yanından gelenleri buluşturdu. Tiyatral gösteriler, folklor ekiplerinin oyunları ve sahne alan ünlü Kürt sanatçıların seslendirdiği şarkılar ile 3 Nisan günü sabahtan başlayan kutlamalar ertesi günün sabahına kadar sürdü. Yine sabahın ilk ışıklarıyla on binler yönünü Öcalan'ın doğduğu köye ve evine çevrildi. Burada gelen misafirler Öcalan'ın ailesi tarafından karşılandı. Öcalan'ın doğum günü için hazırlanan doğum günü pastası Öcalan'ın istemiyle 2009 yılında Amara yürüyüşünde polis-asker tarafından katledilen Mustafa Dağ'ın 6 ve 8 yaşlarındaki çocukları tarafından kesildi. Öcalan doğduğu evi adeta tavaf eden insanların mutluluk ve heyecanları yüzlerinden okunuyordu. Öcalan'ın fotoğraflarının olduğu ve aynı zamanda doğduğu oda güçlükle sağlanan bir kontrol ile herkes tarafından ziyaret edildi. Annelerin duygularına hakim olamadığı anların yaşandığı Öcalan'ın doğduğu evde, tarih bir kez daha Öcalan'ın halk tarafından ne denli sevildiğini ve sahiplenildiğine tanıklık etti. Yapılan kutlama ardından etkinlikler bir kez daha Dağ ve Karaoğlan'ın katledildikleri yerde anılmasıyla son buldu. 
 
VE 67'NCİ YAŞ GÜNÜNDE ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ HAYKIRILACAK
 
2015'te Öcalan'ın doğum gününün hemen sonraki günü 5 Nisan'da Öcalan yapılan görüşmenin Kürdistan'da devreye koyulan savaş konsepti ve tüm ülkede yaşanan kaos halinin startının verildiği tarihten sonra Öcalan ile herhangi bir şekilde görüşme gerçekleştirilemezken, bir yılını dolduracak olan tecridin, savaş politikalarının ve yaşatılan kaosun son bulması için Öcalan'ın 67'nci yaş gününde TUHAD-FED öncülüğünde "Newroz ruhuyla Amara'ya" şiarıyla düzenlenecek olan doğum günü kutlamasıyla Öcalan'ın özgürlüğü istenecek. Tertip komite tarafından hazırlılarının son aşamasına getirildiği 3-4 Nisan'daki doğum günü kutlamasında yüz binlerin bir araya gelmesi için artık günler sayılıyor. 
 
Yarın: Öcalan ile zaman geçiren ve PKK Ana Davası'ndan yargılanarak 20 yıl cezaevinde kalan Kürt siyasetçi Davut Utkun'un Öcalan'a dair anlatımları...