Federal Sistem Kurucu Meclisi’nin sonuç bildirgesi açıklandı

Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi Kurucu Meclisi’nin toplantısı sonuç bildirgesinde, “Kanlı bir iç savaşın sürdüğü son beş yılda Rojava’da şehit kanlarıyla bir demokratik deneyim oluşturulup savunulmuştur" denildi.

Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi Kurucu Meclisi’nin toplantısı sonuç bildirgesinde, “Kanlı bir iç savaşın sürdüğü son beş yılda Rojava’da şehit kanlarıyla bir demokratik deneyim oluşturulup savunulmuştur. Bu da, Rojava ve Suriye’de demokratik federal bir sistemi inşa etmemiz için önemli bir fırsat sunmaktadır” denildi.

Girkê Legê’ye bağlı Rimêlan kasabasında iki gündür (16-17 Mart) devam eden Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi Kurucu Meclisi’nin toplantısı sona erdi.

Rojava’nın her üç kantonu ile Girê Spî, Şedaddê, Halep ve Şehba bölgelerinden Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Ermeni, Türkmen ve Çeçen halklarını temsilen 31 parti ve örgüt ve 200 delegenin katılımıyla gerçekleşen toplantının sona ermesinin ardından tüm delegelerin katılımıyla düzenlenen bir basın toplantısıyla toplantının sonuç bildirgesi açıklandı.

Arapça okunan sonuç bildirgesi, Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi Kurucu Meclisi Eş Başkanı Mensur El-Selum tarafından okundu.

Sonuç bildirgesinde şunlar belirtildi:

“Cizîr, Kobanê ve Efrîn kantonları Demokratik Özerklik Yönetimleri Genel Koordinasyonu, Suriye krizine siyasi çözüm bulmak ve Rojava ile Kuzey Suriye bölgelerinin yönetim biçimi ve sisteminde anlaşmak amacıyla bu bölgelerde ve terörden yeni kurtarılmış bölgelerdeki tüm halklara, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerine yaptığı geniş katılımlı toplantı çağrısı üzerine bizler bu bölgelerin temsilcileri olarak 16-17 Mart 2016’da bir araya geldik.

Bu toplantı vesilesiyle, kanlarıyla kahramanlık destanları yazan ve bugünlere gelmemizi sağlayan tüm halklardan şehitlerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz.

Toplantımızda şu kararlar alınmıştır:

Demokratik Federal Sistem, tüm toplumsal katmanları ve oluşumları kapsama temelinde, geleceğin Suriye’sinin tüm Suriyeliler için olacağını garanti eder.

Tüm çalışmalar Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi ekseninde yürütülecektir.

Kurucu Meclis Eş Başkanlığı ile 31 kişiden oluşan Örgütlenme Kurulu seçilmiştir.

Örgütlenme Kurulu 6 ay içerisinde bir Toplumsal Sözleşme hazırlayarak sistemin genel siyasi ve hukuki altyapısını oluşturmakla görevlendirilmiştir.

Meclisin tüm Komiteleri ve hazırlanan tüm belgeler, Birleşmiş Milletler’in (BM) insan haklarını ve toplumsal demokratik sistemlerine ilişkin kararlarını esas alır. Toplantımızın katılımcıları da yeni inşa edilen bu sistemin Suriye toplumuyla derin bağlarının bilincinde olup kendilerini bunun bir parçası olarak görür; halkların kardeşliğini ve barışı esas alır.

Kadın özgürlüğü Demokratik Federal Sistemin özünü teşkil eder. Kadının her düzeyde eşit katılım hakkının yanı sıra tüm siyasi ve toplumsal alanlarda da eşit temsiliyeti hakkı esastır.

Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi çatısı altında yaşayan tüm halklar ve topluluklar, Demokratik Federal Sistemin çıkar ve amaçlarına ters düşmeden aynı inançtan, kültürden halk ve topluluklarla bölgesel ve uluslararası düzeyde her türlü siyasi, ekonomik, toplumsal ve kültürel demokratik ittifak ve ilişki geliştirebilir.

Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi’nin bölgesel düzeydeki amacı, Ortadoğu’da yaşayan tüm halklar arasında siyasi, toplumsal, ekonomik ve kültürel alanda demokratik birliği sağlamak, bununla ulus devlet sınırlarını aşarak halklar için güvenlikli, barış ve kardeşlik içinde bir yaşam inşa etmektir.

Çetelerden kurtarılan bütün bölgelerde yaşayan tüm halkların federal sisteme gönüllü temelde katılma hakları vardır.

Bu sistem Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve birliğini korumaktadır.

Rojava ve Suriye’nin değerli halkları, grupları ve toplumsal oluşumları;

Bugün, Suriye’de milyonlarca Suriyelinin göçmen olduğu, on binlerce insan yaşamını yitirdiği ve kentlerinin yakılıp yıkıldığı, Suriye’nin belki de tarihinin en kötü ve trajik bir durumu yaşadığı tarihi ve hassas bir dönemden geçmekteyiz. Buna karşılık, kanlı bir iç savaşın sürdüğü son beş yılda Rojava’da şehit kanlarıyla bir demokratik deneyim oluşturulup savunulmuştur. Bu da, Rojava ve Suriye’de demokratik federal bir sistemi inşa etmemiz için önemli bir fırsat sunmaktadır. Bunun Suriye krizine çözüm oluşturacak bir örnek model teşkil edeceğine inanıyoruz.

Alınan bu tarihi kararlar çerçevesinde, özgür yaşamı temsil eden kadınlara, gençlere, topluluklara, emekçilere, halklara ve tüm toplumsal kesimleri demokratik federal sistemin inşasına katılmaya, yine tüm demokratik çevreler ve güçleri de bizlere destek olmaya çağırıyoruz.”