‘Federal sistem tüm halkları kapsıyor ve özgür yaşam imkanı sunuyor'

Rojava'da federal sisteme ilişkin düzenlenen halk toplantıları sürüyor. Hesekê’deki toplantıda, "Federal sistem, özgür bir şekilde yaşama imkanlarını sunuyor" mesajı verilirken, AKP-DAİŞ ilişkisine de dikkat çekildi.

Kuzey Suriye-Rojava federal sisteminin ilanından sonra kurucu meclis Rojava genelinde federal sistemi halka anlatmak üzere toplantılar düzenliyor. Bu kapsamda Kürt, Arap, Asuri ve Süryanilerin birlikte yaşadığı Hesekê’de yapılan toplantıya başta kent meclisi ve kurumları ile şehir ve köy komün temsilcileri de katıldı. Toplantıya Kürt, Arap ve Süryani halkından yüzlerce kişi de katıldı. 

Kuzey Suriye-Rojava Kurucu Meclis Üyesi Şahoz Hesen, Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan üzerine hazırlanan sinevizyon gösteriminin ardından konuşma yaptı.

'KATLİAMCILAR VE RANT SAĞLAMAK İSTEYENLER KARŞI ÇIKIYOR'

Hesen, "Federal sistem sadece Kürtleri değil; tüm halkları kapsıyor. Bu nedenle parçalayan bir sistem değil; halkları, kültürleri ve coğrafyayı bütünleştiren bir özelliğe sahiptir.  Baas rejimi ve çetelerin parçalamaya çalıştığı Suriye ve Rojava halklarını federal sistem, tekrar yeni bir hukuk çerçevesinde yan yana gelerek özgür bir şekilde yaşama imkânlarını sunuyor” diye konuştu. 

Suriye'deki kimi sözde muhalefet çevrelerinin federal sisteme karşı duruşunun çelişkili olduğunu dile getiren Hesen, devamla şunları belirtti: "İlk başta muhalifler bu sistemi öneriyorlardı. Ancak bizim bu sistemi ilan etmemizle birlikte bu muhalifler sözde bu sisteme de karşı çıktılar. Söylediklerine göre bu sistem demokratik değil. Yine diğer kesimleri kabul etmiyoruz, diyorlar. Bunların içerisinde sözde Kürtler de var. Örneğin Fuat Aliko,  Abdurhekim Beşar. Bunlar kim adına konuşuyor, ne kadar arkalarında kitleleri var? Bu toprakların özgürleşmesi için ne kadar bedel ödediler? Bunların hiçbirine olumlu bir cevapları yoktur. 

Şu an bu kesimlerin temsil ettikleri güçler Helep ve Efrîn'de çetelerle birlikte halkımıza saldırıp katliamlar yapıyorlar. Bunların ne Kürtlükle alakaları var, ne de Kürtleri temsil ediyorlar. Bu kesimler Kürt halkının kanı üzerinden rant sağlayıp, başkasının verdikleri imkanlarla otellerde kendilerini yaşatarak, ancak Kürtleri parçalayıp para peşinde koşabilir. Kendi kirli çıkarları dışında Rojava ve Suriye'de ne olup bittiği bunların umurunda da değil, pek bir manası yok."

‘DAİŞ AKP’NİN GERÇEK YÜZÜDÜR!'

Türk devleti ve DAİŞ ilişkisine de değinen Hesen, "DAİŞ’in kafa kesmesi aslında AKP’nin gerçek pratiğidir. Bu esasında Osmanlı kültürüdür. Türk devleti yıllardır Kürdistan’da özel savaş yöntemleri ile Kürt halkına katliamlar yapıyorlar. En son Cizre, Sur ve Silopi gibi yerlerde yüzlerce insanı diri diri yaktılar, sokak ortasında günlerce ölülerinin bile alınmasına izin vermediler. Bu uygulamaların tümü DAİŞ ve AKP’nin ortaklaştığını gösteriyor. AKP, DAİŞ çetelerinin eli ile yürüttüğü kirli vekalet savaşı ile Ortadoğu'da Osmanlıcılığı güncelleyip, Tayyip Erdoğan’ı da padişah yapmak istiyor. Ama Rojava tüm hesaplarını bozduğu için şimdi çıldırarak her yere saldırıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

MELE ATİYE: GERÇEK İSLAM'I DA TEMSİL EDİYOR

Hesen’in ardından konuşan Melle Ferhan Cemil Atiye ise federal sistemi kutlayarak, "Federal sistem gerçek İslam’ı temsil ediyor” dedi. İslam dininin 'birlikte yaşayın', 'kardeşçe yaşayın' dediğini aktaran Atiye, şunları da söyledi: "Federal sistem de birlikte yaşamdır. İslam’da da kadın hakları ve özgürlüğü vardır. Bugün YPJ çetelere karşı duruşu ile özgür kadını temsil ediyor. Bizler şu an şehitlerimizin verdikleri bedeller sayesinde birlikte özgürce yaşıyoruz. İlan edilen federal sistemimiz de şehitlerimizin emeği ve kanları sayesinde gelişti.  Şehitlerimiz biz halkları birleştirdi ve özgür bir gelecek kurdu. Bizlere düşen de bu şehitlerin emeğini ve ortaya çıkan değerlerini korumaktır."

...