ANALİZ

Fırat’ın Gazabı askeri ve siyasal dengeleri sarsıyor

Fırat’ın Gazabı Eylem Odası’nın "Fırat’ın Gazabı" adıyla başlattığı Rakka’yı kuşatma ve özgürleştirme hamlesi, 2 haftalık bir periyodu geride bıraktı...

Öncülüğünü YPG/YPJ güçlerinin yaptığı Fırat’ın Gazabı Eylem Odası savaşçıları, DAİŞ çeteleri için stratejik önem sahip bir kale konumunda olan ve yine 'DAİŞ'in kalbi' olarak bilinen Rakka’ya doğru ilerleyişini tüm hızıyla sürdürüyor.

Suriye’deki savaşın askeri ve siyasal açıdan dengesini değiştirecek bu hamle birçok çevre tarafından tartışılıyor.

BOŞLUĞA DÜŞTÜLER

Türk devleti, Minbic’in özgürleştirilmesinin ardından Kuzey Suriye Federasyonu toprakları içerisinde yer alan Cerablus kenti ve El Rai kasabasını işgal ederek, ardından stratejik Şehba kenti El Bab’a yönelerek YPG/YPJ güçlerine askeri anlamda ağır darbe vurmak ve Rojava Devrimi'ni tasfiye etmek istedi.

Türk devleti ayrıca Rakka, Musul ve Tel Afer gibi DAİŞ işgali altındaki bölgeleri de çete işgalinden kurtaracağını iddia ederek ve bunu gündemleştirerek stratejik derinliğe gömülen Ortadoğu politikasına yeniden hayat vermek ve Kürtleri devre dışı bırakmak istedi.

Ancak Türk devletinin Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK) çeteleri ile yeniden hayat vermek istediği Ortadoğu politikası, Fırat’ın Gazabı Eylem Odası’nın oluşturulması ve Rakka’ya yönelik başlatılan özgürleştirme hamlesi ile etkisini kaybetti.

Bu hareketin ve özgürleştirme hamlesinin başarısız olacağı beklentisinde olan başta Türk devleti olmak üzere bölgesel ve uluslararası birçok çevre, kritik ve stratejik özgürlük hamlesi karşısında hiç ummadıkları bir boşluğa düştü.

Savaşçıların taşıdığı insani ve demokratik değerlerden güç alan Suriye halkları ise, savaşın askeri ve siyasi dengesini değiştiren hamle ile büyük bir umut ve heyecana kapıldı.

Rakka savaş cephelerinde günbegün Fırat’ın Gazabı Eylem Odası savaşçılarının mezra mezra, köy köy, çöl çöl ilerlemesini takip ederek, devam eden kuşatma ve özgürlük hamlesine ilişkin şimdiye kadar pek çok haber, görüntü ve analizi paylaştık.

Tarihe not düşülecek günlere tanıklık etmeye devam ediyoruz.

HAMLE, HALKLARIN KARDEŞLİĞİ TEMELİNDE GELİŞTİ

Uluslararası ve bölgesel güçlerin dolaylı ya da direkt müdahaleleri ile 2011'de halk ayaklanmaları şeklinde başlayan eylemsellikler iç savaşa dönüştü.

Suriye halkları iç savaşa sürüklenen Suriye’de Baas rejiminin baskı, zulüm, zorbalık ve tekçiliği ile DAİŞ, El Nusra, Ehrar El Şam, Ceyş El İslam vb. onlarca çete grubunun işgal, tecavüz, talan, işkence ve katliamları arasında kaldı. Böylece Suriye halklar hapishanesine dönüştü ve insanlığa ait tüm değerlerin ayaklar altına alındığı bir durum ortaya çıktı.

QSD’nin kuruluşunun ardından stratejik Hol, Tişrîn, Şeddadî, Minbic gibi hamleler ile bu alanları özgürleştirmesinin yankıları ve etkileri büyük oldu. Bugün bu durum belki de ilk defa çok somut bir şekilde Rojava ve Suriye halklarının kardeşliğine dayanan daha geniş bir zemin yarattı.

Bu zemin de kuşkusuz kendini Fırat’ın Gazabı Eylem Odası olarak formüle etti... Yaratılan bu zeminin bir sonucu olarak ortaya çıkan Fırat’ın Gazabı Eylem Odası ve içerisinde yer alan güçler için en zor sınav, şüphesiz ki, Rakka’yı özgürleştirme hamlesi...

İNSANLIK DEĞERLERİ KAZANACAK

Başlatılan bu hamle ile gerek Baas rejimi gerekse DAİŞ, El Nusra, Ehrar El Şam, Ceyş El İslam vb. çete gruplarının Suriye’de özellikle de Rakka’da parçaladığı ve yok ettiği çok renkli ve çok sesli yapı yeniden inşa edilmek isteniyor.

Bu nedenle, denilebilir ki, hamle karakteri itibarıyla halkların kardeşliği temelinde gelişti. Şu ana kadar kazanılan her mevzide kazanan aslında tüm Suriye halkları hatta tüm insanlık değerleri oluyor. 

DAİŞ çetelerine vurulan her darbede de ilerici insanlık değerleri kazanmaya devam ediyor. Zira çeteler saldırdıkları yerlerde din, dil, ırk, cinsiyet ve kültür ayırmaksızın tüm insani değerlere saldırıyor. Bu kadar vahşi bir örgüte karşı başlatılan özgürlük hamlesi ve zafer yürüyüşü elbette insanlık için büyük değer ifade edecek.

Nitekim çetelerin kaleleri bir bir düştükçe halkların özgürlük, adalet, eşitlik umutları giderek daha fazla gelişiyor, yenilmez denilen DAİŞ çetelerinin aslında insanlık değerleri karşısında yenilmeye mahkum olduğu tekrar kanıtlanıyor.

HALKLAR BÜYÜK GÜÇ VE MORAL ALACAK

Zafer yürüyüşünün, Rakka’nın özgürleştirilmesi ile taçlanacak olması daha çok tartışılacak.

Şüphesiz ki, Fırat’ın Gazabı Eylem Odası savaşçıları Rakka’yı özgürleştirerek Suriye, Rojava, Ortadoğu ve dünya ilerici insanlık değerlerine stratejik bir kale daha kazandıracak. Tüm halklar bu başarıdan büyük güç ve moral alacak. 

Bu özgürlük hamlesinden hiç haz etmeyen ve hamleyle birlikte karalar bağlayanların olduğu da açık. Bunların başında hesaplarını DAİŞ, El Nusra, Ehrar El Şam, Ceyş El İslam gibi çete grupları üzerinden geliştiren Türk devleti var. 

Türk devleti bu özgürlük hamlesi ile birlikte çok ciddi darbeler aldı ve almaya devam ediyor. YPG/YPJ güçleri Rakka’ya adım adım yürürken Kürt ve Kürt Özgürlük Hareketi düşmanlarına stratejik darbeler vurmaya devam edecek.

ÇETELER ŞOKE OLUYOR

DAİŞ çeteleri özgürlük hamlesi karşısında direniş geliştirmeye başlayınca Fırat’ın Gazabı Eylem Odası savaşçıları direngenlikleri, savaş taktikleri, manevra kabiliyeti, plan ve projeleri ile çeteleri beklemedikleri yerden, en zayıf halkalarından vurarak şoke etti. 

Mevziiye çakılıp kalma, göğüs göğüse bir savaş vermek yerine daha çok yer ve zamana göre hareket ederek büyük bir alanı çembere aldı, DAİŞ çetelerini beklemediği yerden vurmasını bildi.

Üstün taktik kabiliyetin teknik hakimiyetle birleştirilmesi sayesinde olası her türlü olumsuzluğun da önüne geçen savaşçılar, bu anlamda havadan da sunulan destek ile özgürlük hamlesinde, hiç bir sivilin burnu bile kanamadan hedefleri doğru şekilde tespit ederek, imha etti. 

Tabii bu durum, DAİŞ çetelerinin Kobanê’den başlayarak, Hol, Tişrîn, Şeddadê ve Minbic’e uzanan geniş periyotta yaşadığı yenilgiden yenilgiye koşma halini güncelledi.

RAKKA HALKI ÖZGÜRLÜK HAMLESİNİ SAHİPLENDİ

Fırat’ın Gazabı Eylem Odası savaşçılarının başlattığı zafer ve özgürlük yürüyüşü tüm hızıyla sürerken, işgaller kırılıyor ve Rakka halkı adım adım özgürleştiriliyor.

Fırat’ın Gazabı hamlesi kapsamında özgürleştirilen onlarca köy ve mezrada DAİŞ çetelerinin zulmünden kurtarılan siviller büyük bir sevinç yaşıyor. DAİŞ çetelerinden kaçarak özgürleştirilen alanlara gelenler ise kentin bir an önce çetelerden tümden temizlenmesini istiyor. 

Özgürleştirilen alanlarda yaşayan ve kent merkezinden gelerek güvenli alanlara sığınan Rakkalılar, Fırat’ın Gazabı Eylem Odası savaşçılarının bu tarihi zafer ve özgürlük yürüyüşünü halay ve zılgıtlarla sahiplendi. 

Çetelerin baskısı altında yıllarca yaşama şansını bulamayan Rakkalılar, DAİŞ çetelerine karşı sürdürülen operasyonlara devam edilmesini isterken, elindeki ekmeğini, suyunu, battaniyesini halkı ile paylaşan, halkın temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan Fırat’ın Gazabı Eylem Odası savaşçılarına da teşekkür ediyor.