'Gelin İdil'i hep birlikte inşa edelim'

İdil'de soykırım saldırılarının ardından devam eden yeniden inşa çalışmaları hakkında bilgi veren İdil Belediye Eşbaşkanları, devletin bütün engellemelerine rağmen tespit ve destek çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

İdil'de soykırım saldırılarının ardından devam eden yeniden inşa çalışmaları hakkında bilgi veren İdil Belediye Eşbaşkanları, devletin bütün engellemelerine rağmen tespit ve destek çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Eşbaşkanalar, herkesi İdil'de yaşanan süreci yakından takip etmeye ve İdil halkına omuz vermeye çağırdı.

Şırnak'ın İdil ilçesinde soykırım saldırılarının ardından başlatılan yeniden inşa çalışmaları sürüyor. Soykırım saldırıları süresince ilçede olan ve devletin tank ile top atışları nedeniyle yoğun yıkımın olduğu Turgut Özal ve Yenimahale'de ilk etapta halkın su ve gıda ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını söyleyen İdil Belediyesi Eşbaşkanları Nevin Oyman Giresun ve Mehmet Mehdi Aslan, devletin engellemeleri olsa da halkın ihtiyaçlarını karşılamaya kararlı olduklarını vurguladı. Devletin İdil'de bilinçli bir politika yürüttüğünü ve halk ile belediyeyi karşı karşıya getirmek istediğini ifade eden Eşbaşkan Mehdi Aslan, "Her şeye rağmen halkımıza verdiğimiz sözlerin gerekleri yerine getireceğiz" dedi. İçerisinde bulundukları durumun zor olduğunun bilincinde olduklarını vurgulayan Eşbaşkan Nevin Oyman Giresun ise, yıkılan ve evlerine dönemeyen ailelere çağrıda bulunarak, Hasar tespit çalışmalarının hızlanması ve eksiksiz yapılması için evleri yıkılanlardan en az bir kişinin evinin önünde beklemesini gerektiğine dikkat çekti.

İdil'de 44 gün boyunca süren 'sokağa çıkma yasağı' süresince ilçede olan İdil Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Mehdi Aslan, Kürt halkının el ele vererek Soykırım saldırıları sonrasında ilçede yaşananların üstesinden gelebileceklerini söyledi. 'Sokağa çıkma yasağının' kaldırılmasının üzerinden dört gün geçmesine rağmen birçok aileye ulaştıklarını söyleyen Aslan, "44 günlük yasak süresince devlet güçleri yüzlerce evi yakıp yıktı. Operasyonlar bitti dendikten sonra bunlar yapıldı. İçerisinde bulunduğumuz durumu yerel dinamiklerimiz ve halkımızla birlikte çalışarak aşacağız" dedi.

Yürütülen inşa çalışmaları kapsamında Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği'nin(GABB) İdil'e geldiğini ve çalışmalara başladığını aktaran Aslan, "Gıda çalışmalarına ve sıcak yemek çalışmalarına başladık. Bütün yurttaşları ve diğer komşu belediyeleri bu dayanışmayı büyütmeye çağırıyorum" diye konuştu.

Halkın, devletin İdil'de bilinçli yaptığı yıkımın farkında olduğunu dile getiren Eşbaşkan Nevin Oyman Girasun ise, devletin ilçede yarattığı yıkımlarla halkı kendileri ile karşı karşıya getirme çabalarının olduğunu dile getirdi. Hasar tespit çalışmalarına başladıklarını ve evleri yıkılanlara hukuki yardım vereceklerini söyleyen Giresun, "Evleri yıkılmış yurttaşlarımız için hukuki süreci başlattık" şeklinde konuştu.

Turgut Özal ve Yenimahalle'de birçok evin hasar gördüğünü dile getiren Girasun, hasar tespit ekiplerinin çalışmaya başladığını belirtti. Ev tutma imkanları olmayan aileler için ev tutma ve kira yardımında bulunmak için tespitlerini yaptıklarını aktaran Girasun, "Hasar tespit ekiplerimizle hazırladığımız hasar tespit raporlarından sonra ailelerimize gerekli desteği sunacağız" ifadelerini kullandı.

Hasar tespit süreci için İdil halkına çağrı yapan Girasun, "Hasar tespit raporlarında ev sahiplerinin imzasının bulunması gerekiyor. Herkesin evine yerleşmesinin mümkün olmadığını biliyoruz. Bu temelde halkımıza çağrımız aile fertlerinden en az bir kişinin bu tespitler yapılırken evde olmasıdır" diye konuştu.