GÜNDEM 02 NİSAN 2016

Kürdistan ve dünyada öne çıkan gündemler

-Kürdistan’da özyönetim merkezlerinde direniş ve Türk ordusunun saldırılarına bağlı gelişmeler takip edilecek.

-Türk devletinin Cizre’de düzenlediği soykırım saldırılarında büyük bir direniş sergileyerek yaşamını yitiren Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un gerilla olan kardeşi Silav Botan, “Mehmet sadece abim değil, aynı yolda yürüdüğüm bir yoldaşımdı. O Botan direniş kültürü ile bütünleşmiş biriydi” dedi.

-Mehmet Öcalan, ağabeyi Öcalan'ın 7 yaşından itibaren özgürlük ve eşitlik için bir mücadele içerisinde olduğu belirtti. Mehmet Öcalan, ağabeyinin, bir görüşmelerinde kendisine, "Ben sadece sizin ailenizin bir evladı ve ferdi değilim. Ben halkın evladıyım" dediğini aktardı. Mehmet Öcalan, herkesi Öcalan'ın 67'nci doğum günü kutlamasına katılmaya çağırdı. Yeğen Ali Öcalan da kutlamaya katılım çağrısında bulunarak, bir an önce tecridin sona ermesini istedi. Ali Öcalan, Öcalan'ın özgürlüğünün barışı sağlayacağını belirtti.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 67’inci doğum gününü kutlayan YPG savaşçıları Piling Efrin ve Çiya Şengal, Kürt halkının bugün Ortadoğu ve tüm dünyaya direnişi ile nam saldığını, Rojava’da tarihsel kazanımlar elde ettiğini bunun da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan sayesinde olduğunu vurgularken “Bugünlerin yaratıcısı Önder Apo ve ortaya koyduğu ideoloji ve felsefedir” dedi.

-Cizre’de yaşanan devlet terörünün ardından kente geri dönüş yapan Cizrelilerin son 20 yılda iki kez devlet tarafından evleri yıkıldı. Cizre’de bombalanan mahallelere riskli alan gerekçesiyle ‘acil kamulaştırma’ adı altında el konulacak. Tekrardan göç ettirme politikasını boşa çıkartacaklarını söyleyen Cizreliler, “Bizim onlardan bir beklentimiz yok, devlet artık bizi rahat bıksın…” mesajı veriyor.

-Hatay'dan sonra Hristiyanlığın yaşanmaya bağladığı ikinci şehir olan İdil, eski bir Süryani kenti. Öz yönetim ilanları ardından bu kadim kent, 16 Şubat tarihinde başlatılan sokağa çıkma yasağıyla devlet güçleri tarafından bugün yakılıp, yıkılmış bir durumda.

-Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun övünerek anlattığı Sur operasyonunda katledilen gençlerden biri de 19 yaşındaki Turgay Girçek. Surlu gencin cenazesi hala ortada yok. Günlerdir oğlunun cenazesini isteyen anne Makbule Gerçek, "Oğlumdan bana hiçbir şey kalmadı. Her şey Sur'da yok oldu. Oğlumun bana cenazesini verin" dedi.

-Bilgi Edinme Kanunu kapsamında, Munzur ve Pülümür vadileri üzerinde yapılması projelendirilen baraj ve HES’lere dair Munzur Doğal Yaşamı Koruma Derneği’nin DSİ Genel Müdürlüğü’ne yaptığı başvuruda bölgede 2 HES projesinin daha eklendiği ortaya çıktı.

-Sur ve Cizre’de halkın acısını bir nebze da olsa dindirmek için başlatılan Kardeş Aile Kampanyasına Almanya’nın Hamburg kentinde start verildi. HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız bu vesilesiyle düzenlenen halk toplantısına katılarak kampanyaya katılım çağrısında bulundu.

-İlk kez 2003 yılında Endonezya’nın Flores adasında keşfedilen ve günümüzden 12 bin ila 18 bin yıl öncesine kadar yaşadıkları tahmin edilen Homo Floresiensis türü ile ilgili birçok bilinenin yanlış olduğu anlaşıldı. Küçük boyları nedeniyle ‘Hobbit’ olarak da adlandırılan bu türün en az 50 ila 60 bin yıl önce yaşadığı ortaya çıkarken, yok oluşunda modern insan türü Homo Sapiens’in payı olup olmadığı araştırılıyor.

-AKP rejiminin Türk devletinin eliyle Kürdistan başta olmak üzere tüm ülkede yürüttüğü savaş politikalarında her gün onlarca kayıp verirken, kirli savaşınca savaştıracak kişi bulamıyor. AKP'nin kirli savaşının bir parçası olmamak için askere gitmeyenlere telefonlarına gönderilen mesajlar ile askere çağrılmaya başlandı.

Kayıp yakınları, her Cumartesi günü olduğu gibi bugün de yakınlarının akibetini soracak.