Güney Kürdistan’da Öcalan konferansı

Merkezi Güney Kürdistan’da bulunan Siyaset ve Demokratik Düşünce Akademisi tarafından organize edilen konferans, Süleymaniye Palas Oteldeki konferans salonunda bugün başlayacak.

Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde, “Abdullah Öcalan’ın düşünceleriyle Ortadoğu’nun barış ve istikrarı” konulu konferans düzenlenecek. Konferansa Mandela’nın avukatı Essa Moosa ile Öcalan’ın avukatı İbrahim Bilmez’in yanı sıra ABD’li Samuel Jordan, Rojava Jineoloji Akademisi Temsilcisi Zozan Sima’nın da aralarında olduğu çok sayıda konuşmacı katılıyor.

Merkezi Güney Kürdistan’da bulunan Siyaset ve Demokratik Düşünce Akademisi tarafından organize edilen konferans, Süleymaniye Palas Oteldeki konferans salonunda bugün saat 10:00’da başlayacak.

150 delegasyonun katılacağı konferans 3 gün sürecek. Hazırlık komitesi adına Dr. Faik Gulpi’nin açılış konuşması ardından Kürdistan Yurtseverler Birliği Merkez Komite üyesi Mele Bextiyar “Öcalan’ın içinde bulunduğu tecrit koşulları, uluslararası komplo, Öcalan’ın paradigması ve çözüm önerileri” konulu bir sunum gerçekleştirecek.

Bextiyar’ın sunumu ardından konferans, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın biyografisini konu alan sinevizyon gösterimi yapılacak.

DEĞİŞİK ÜLKELERDEN KATILIM GERÇEKLEŞECEK

Kürdistan’ın dört parçası ve değişik ülkelerden çok sayıda katılımcının yer alacağı konferans üç gün sürecek.

Birinci gün:

Moderatörlüğünü Ertuğrul Kürkçü’nün yaptığı “Abdullah Öcalan’a Karşı Uluslararası Komplonun arka perdesi” konulu sunumu DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle ve Öcalan’ın avukatlarından İbrahim Bilmez,

İmralı Cezaevi yaşamına ilişkin konulu sunumu ise Sozdar Cizre ile Necibe Qeredaxi yapacak.

HDP Eşbaşkan Yardımcısı Aysel Tuğluk da “Öcalan’a karşı tecrit ve İmralı sistemi” konulu oturumun moderatörlüğünü yapacak. Oturumda Öcalan’ın avukatı ve Uluslararası Barış İnisiyatifi üyesi Judge Essa Moosa ile HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile AHB avukatı Rezan Sarıca yapacak.

Oturumda, Kürt siyasetçi Hesen Cudi ise, “Ortadoğu’daki kriz ve kaosun nedenleri, Öcalan’ın Ortadoğu krizi ve kaosuna ilişkin analizi” konulu bir sunum yapacak.

Konferansın ilk oturumu ise, “Ortadoğu’da iktidar ve ulus devlet çıkması” başlığını taşıyor. Moderatörlüğünü Lübnan’dan Muhhamed Nureddin’in yaptığı oturumda, “Bir felsefik sorun olarak iktidar” konulu sunumu Antropolog Prof. Dr. David Graeber, “Ortadoğu’da ulus devletlerinin bugünkü sorunları”nı Hewler Üniversitesinde eğitim görevlisi Dr. Kamiran Mentiq, “Türk ulus devletin tarihi ve gerçeği” sunumunu Gazeteci-Yazar İrfan Aktan, “ABD örneğinde küresel aktörlerin Ortadoğu’da ulus-devlet Israrı” konulu sunumu da ABD’den Samuel Jordan yapacak.

Konferansın ikinci oturumu ise, “Ortadoğu’da zihniyet, milliyetçilik, oryantalizm, dogmatizm, mezhepçilik” başlığını taşıyor.

Ali Kenanoğlu’nun moderatorlüğünü yaptığı oturumda, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, “Ortadoğu’da zihniyet, mezhepçilik ve dogmatizm” konulu sunumu yapacak. “Milliyetçiliğin esasları” sunumunu Suriye’den Firas Qassas, “Bilim yöntemi olarak oryantalizm” sunumunu İran’dan Bahram Rehmani ve “21’inci yüzyılda iktidar İslam’ı” sunumunu da Prof. Dr. Ve HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar yapacak.

İkinci gün:

Konferansın ikinci günün ilk oturumu ise, “Kadın özgürlük sorunu” başlığında. Moderatorlüğünü Filistin’den Zehra Mohammed’in yapacağı oturumda, “Kadın varlığının sorunsallaşması” sunumunu Sara Aktaş, “Kadın sorunun siyaset ve toplumsal alana yansıması” sunumunu Srood Ahmad ile “Rojava ve Suriye’de kadın sorununun farkındalığı” sunumunu ise Kongra Star’dan Leyla Reşid Qehraman yapacak.

“Ekonominin sorunsallaşması” başlıklı dördüncü oturumun moderatorlüğünü ise Sanjay Singhvi yapacak.

“Ortadoğu’da ekonomi politikası” konulu sunumu Ali Yasin, “Kadın ve ekonomi” sunumunu KJA’dan Necla Bakır yapacak.

“Demokratik Ortadoğu Birliği Çözüm Deneyimleri” başlıklı bölümde ise “Abdullah Öcalan’ın demokratik Ortadoğu birliğine dair önerileri” sunumunu siyasetçi Büşra Ali yapacak.

Bölümün ilk oturumu ise, “Demokratik ulus ve demokratik özerklik projeleri” başlığında. Oturumun moderatorlüğünü gazeteci Kamal Chomani yürütecek.

“Farklılığın birliktenliği olarak demokratik ulus” sunumunu TEV-DEM Yürütme Konseyi üyesi Aldar Xelil, “Demokratik özerk Rojava/Kuzey Suriye deneyimi”ni ise Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Eşbaşkanı Mansur El Selum anlatacak.

KJA Sözcüsü Ayla Akat Ata ise, “Türkiye ve Bakurê Kurdistan’da demokrasi hamlesi olarak demokratik özerklik” başlıklı bir sunum yapacak.

Bölümün ikinci oturumunda ise, “Zihniyet devriminin gerekliliği” ele alınacak. Oturumun moderatörlüğünü, Mansour Teifuri yaparken oturumda, “Krizli siyasetin aşılmasında zihniyet devrimi” konulu sunumu Hawjin Melle Amin, “Sosyolojik olarak zihniyet devrimin önemi” konulu sunumu Nazan Üstündağ, “Zihniyet devrimin geliştirilmesinde mücadele yöntemleri” sunumunu ise Rojava Jineoloji Akademisi Temsilcisi Zozan Sima yapacak.

Üçüncü gün:

Bölümün ve üçüncü günün ilk oturumu ise, “Ortadoğu’da kadın özgürlük devrimi” konusunu taşıyor. Moderatörlüğünü Irak’tan Dr. Farah Sabir’in yaptığı oturumda, “Devrim içinde devrim gerçekliği” sunumunu KJA Temsilcisi Ceylan Bağrıyanık, “Arap dünyasında kadın özgürlük arayış ve deneyimleri”ni ise Tunus Kadınlar Koalisyonu Kurucusu ve Başkanı Salwa Giga, “Siyaset ve toplumun demokratikleştirilmesinde kadın devrimi”ni ise PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, “Devrimle değişen erkek egemenliği” sunumunu da Kobanê Kantonu Yürütme Konseyi Başkanı Enver Muslim yapacak.

Dördüncü oturumu ise “Ekonominin inşası” konulu oturumda ise, “Özgür toplum inşasında yeni ekonomi sistemi” konulu sunumu Leo Saldanha, “Komünal ekonominin geliştirilmesi” sunumunu ise Rojava’dan Nahide Zengin yapacak.

“Mevcut gerçeklikte Ortadoğu demokratik konfederasyonu” başlıklı oturumun moderatorlüğünü HDP Urfa milletvekili Dilek Öcalan yapacak.

Oturumda, “Ortadoğu demokratik konfederasyonu alternatifi” sunumunu KNK Eşbaşkanı Dr. Rebwar Reşid, “Demokratik Suriye inşası” sunumunu Süryani Birlik Partisi Yürütme Konseyi Üyesi Elîsabeth Cawriye, “Güney Kürdistan’ın geleceği” sunumunu Rekawt Ismail Ibrahim, “Irak’ın geleceği” sunumunu ise, Irak’tan Esad Hamad Riyahh yapcak.

Konferansın son oturumunda ise, “Abdullah Öcalan’a özgürlük kampanyaları” ele alınacak.

Abdullah Öcalan’a Özgürlük Güney Kürdistan İnisiyatif Üyesi Dr. Kamiran Berwari’nin moderatörlüğünü yapacağı oturumda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın esaretinin sonlandırılmasına ilişkin çalışmalar ele alınacak. Oturumda, Essa Moosa, Aysel Tuğluk, İbrahim Bilmez, Reimar Haidar konuşma yapacak. Konferans sonuç bildirgesi ve Kürt kültür gecesi ile sona erecek. 

...