Güney Kürdistan’daki MİT ve KDP’nin kontr-gerilla ağı deşifre edildi

Güney Kürdistan’daki MİT-Parastin (KDP’nin istihbarat örgütü) ortaklığında kurulan kontr-gerilla çetelerinden bazıları deşifre edildi.

Lekolin.org sitesinde yer alan habere göre, güvenlik birimleri tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda Duhok, Hewlêr, Süleymaniye alanlarında kontr-gerilla faaliyetlerinde bulunan Türk istihbaratı MİT ve KDP istihbaratı Parastin’a bağlı 9 çete elamanı ve bunlara bağlı çalışan yerel birimlerin tespit edildiği belirtiliyor.

MİT VE PARASTIN’A BAĞLI KONTR-GERİLLA ÇETE AĞI OLUŞTURULMUŞ

PKK ve Güney Kürdistan’daki Kürt partilerine karşı KDP-Parastin ve TC-MİT tarafından eğitilen kontr-gerilla çeteleri istihbarat toplama, sabotaj, suikast, takip, kaçırma, sorgu, infaz gibi özel harp taktikleri konusunda Hewlêr’in Kuştepe ve Duhok’un Zawita bölgelerindeki özel alanlarda eğitildiği ortaya çıkmıştı.

Alınan bilgilere göre, Kontr-gerilla çeteleri Medya Savunma Alanları ve çevresinde bulunan Duhok’a bağlı Zaxo, Amediye, Derelok, Şeladize; Hewlêr-Diyana, Çoman, Werte, Qastre; Süleymaniye-Ranya, Sengeser, Qaladize alanları üzerinden faaliyet yürütüyor. Duhok, Hewlêr ve Süleymaniye şehirleri kont-gerilla faaliyetlerinin merkez üsleri olarak kullanılmaktadır.

Güney Kürdistan’daki güvenlik birimleri tarafından tespit edilen kontr-gerilla çeteleri ve bunlara bağlı çalışan yerel birimlerinden bazılarının isim ve fotoğrafları kamuoyuyla paylaşıldı.

Söz konusu kişilerin tamamına KDP tarafından kimlik verildiği görülmektedir. Kontr-gerilla birimlerinde yer alan kişilerin isim ve pasaport numaraları şöyle:

-              Kerem Kaleli- TC-MİT çetesi (Pass no: P00032641)

-              Mustafa Mesten TC-MİT çetesi (Pass no: P00016350)

-              Kemal Demirtaş –TC-MİT çetesi (Pass no: P00032405)

-              Hüseyin Kırmıt –TC-MİT çetesi (Pass no: P00032667)

-              Mustafa Toker –TC-MİT çetesi (Pass no: P00020641)

-              Savaş Kutluk –TC-MİT çetesi (Pass no: U10997962)

-              Rêbend Mihemed Hemed –Güney-MİT-Parastin çetesi

-              Nevzat Abdullah – Güney-MİT-Parastin çetesi

-              Pola Ömer Hesen –Başur-MİT-Parastin çetesi

Bunların yanında Kandil’in Lewce, Enzê, Bolê, Sûredê ve Balayan köylerindeki MİT-Parastin’a çalışan ajanların tamamının deşifre edilerek yakın takibe alındığı belirtiliyor.

KANDİL KÖYLERİNDEKİ MİT-PARASTIN’A ÇALIŞAN AJANLAR   

Kandil köyleri olan Bokriskan, Zergele ve Pırdeşal köylerinde MİT ve Parastin’a aylık 800,000 dinar (600 $) para karşılığında ajanlık yapanların isimleri şöyle:

-              Suleyman Nebi Abdurrahman, Bokriskan

-              Mihemed Hesen, Pirdeşal

-              Dilşad, Bokriskan

-              Alixan, Bokriskan

-              Mehmet Kulaç, Zergele

-              Sabah (eski muhtarın kardeşi), Zergele

-              Aras Şêx Ömer, Bole

-              Mamoste Salih, Balayan

-              Haci Ehmed Reş, Xalatuka

-              Abbas Bayiz ve oğlu Kamuran, Enzê

-             Dilaver, Suredê

-              Kosrew Dsaik, Sidêka

İsimleri tespit edilen MİT ve Parastin çeteleriyle birlikte çalışan yerel işbirlikçilerin, Kandil köylerine yönelik Türk savaş uçaklarının gerçekleştirdiği hava saldırıları için, kendilerine verilen Samsung (akıllı) telefonlarıyla fotoğraf çekerek koordinat belirledikleri, istihbarat topladıklarının tespit edildiği bildiriliyor.

KANDİL’DE YAŞAYAN KDP’LİLERE AJANLIK YAPTIRILIYOR

Kandil köylerinde ajanlaştırma faaliyetlerini, yandaş ve işbirlikçileri Parastin ile birlikte yürüten Hewlêr’deki Türkiye konsolosluğuna bağlı MİT çeteleri, ajanlık tekliflerini Hewlêr’deki Grand Otel’de yapıyorlar. Kandil köylerinde KDP komitelerinde çalışan kişiler Parastin tarafından çağrılarak Grand otelde karargâh kurmuş MİT çetelerinin yanına götürülüyor. Aylık 800,000 dinar (600 $) para karşılığında ajan devşirme işlerini MİT çeteleri Mustafa Toker ve Savaş Kutluk yapıyor. Bokriskan, Zergele ve Pırdeşal köylerinde MİT ve Parastin’a Kandil’de keşif-istihbarat faaliyeti yürütürken yakalanan ve soruşturmasında ajanlık faaliyetleri ile ilgili itiraflarda bulunan bir şahsın verdiği bilgilerde şunlar yer alıyor;

“Parastin’a ait bir araba ile Hewlêr’deki Grand otele getirildim. Burada benimle, daha sonra ismini Mustafa ve Savaş olarak öğreneceğim iki MİT elemanı karşıladı. Benim hakkında daha önce kendilerine bilgi verildiği için hemen konuya girdiler. KDP’li olduğumu, yakınlarımın 1992-1998 yıllarında PKK’ye karşı Türk devletiyle KDP’nin ortak düzenlediği sınır ötesi operasyonlarda PKK tarafından öldürüldüğünü, bunun intikamını alması için kendisine fırsat verileceğini söyleyerek, PKK’yi Kandil’den söküp atmaları için kendilerine yardımcı olmamı istediler. PKK’lilerin kaldıkları kampları, sığınakları cephaneliklerini, erzak depolarını ve fotoğraflarını gösterdikleri PKK yöneticilerinden birini yâda bir kaçının yerini tespit etmesi karşılığında çok yüklü miktarda para alacağımı söylediler. Konuşmanın devamında, Kandil köylerinde kendilerine çalışan adamlar olduğunu, Samsung vb. telefonlarla fotoğraf çekerek kendilerine getirdikleri, her fotoğraf başına para aldıklarını belirtti. Ayrıca Hewlêr ve Güneyde çok sayıda Türk askerinin peşmerge elbiseleri ile gezdiklerini, Musul operasyonu esnasında HPG ve YBŞ güçlerine ağır darbe vurmak istediklerini söyledi. Mustafa isimli kişi kendisine sürekli ulaşabilmem için Korek hattı üzerinden çalışan konum ayarları açık Samsung marka bir telefon, araçlara takmam için GPS (konum tespit cihazı) verdi. Telefon rehberinde kayıtlı telefonun (0751 130 9691) kendisine ait olduğunu, ne zaman isterse arayabileceğini söyleyerek başlangıç için bana 1000 dolar para verdi. Bu paranın getirdiğim bilgi ve fotoğraf karşılığında daha da artacağını, 1 yıl içinde zengin olabileceğimi söyledi” diye konuştu.

DUHOK’TA KONTGERİLLA EĞİTİM KAMPI

MİT ve Parastin’a ait Duhok’a bağlı Zawita’da suikastçıların yetiştirildiği bir eğitim kampında, kontr-gerilla çetelerinin atış talimleri yaptıkları hedef resimlerinde PKK yöneticileri Cemil Bayık, Murat Karayılan, Duran Kalkan, Goran parti başkanı Noşirvan Mistefa, Bizutnavayî İslami Parti Başkanı Ali Bapir, Başur Parlamentosunun Türkmen üyelerinden biri olan Muna Kahveci ve Hero Talabani’nde bulunduğu YNK’li yöneticiler de bulunuyor. Hewlêr’deki Türk konsolosluğuna bağlı çalışan yukarda isimleri açıklanan MİT çetelerinin bir süredir Süleymaniye alanına geçtikleri, provokasyon amaçlı gerçekleştirilecek suikast hedefleri için bilgi topladıklarına ilişkin veriler aktarılıyor.

MİT, ENKS’YE 5 MİLYON DOLAR VERDİ

Başurê Kürdistan’ında bulunan MİT çeteleri provokasyon ve saldırılarını Başur ile sınırlı tutmuyor. ENKS üzerinden Rojava’yı istikrarsızlaştırmak için DAİŞ süsü verilmiş bombalı araç saldırıları, suikast faaliyetleri için hazırlık yapılıyor. Bu faaliyetler için MİT tarafından ENKS’ye 5 milyon dolar para aktarıldı. Başur’da KDP denetimindeki kontr-gerilla merkezlerinde ENKS’li çeteler, sabotaj ve suikast konularında uzmanlaştırılıyor. Eğitim gördüğü iddia edilen 15 kişinin kaçak yollarla Rojava’ya geçirildiği belirtiliyor.

...