GÖRÜNTÜLÜ

Güney Kürdistanlılar, geçimini sağlamak için ot topluyor

Güney Kürdistanlılar, ilkbaharın gelmesiyle birlikte dağlarda ot topluyor.

Güney Kürdistanlılar, ilkbaharın gelmesiyle birlikte dağlarda ot topluyor. Halk Medya Savunma alanlarına da gelerek, ot topluyor. Türk savaş uçaklarının saldırılarının çok yoğun olduğu bir dönem olmasına rağmen, halk gerilla alanlarında ot topluyor. Ot satarak geçimini sağlamaya çalıştığını söyleyen halk, bazı haber ajanslarının HPG asayişlerin köylüleri Medya Savunma Alanlarına bırakmadıklarına dönük servis edilen haberlerin doğru olmadığını da belirtiyor.

Halk, Güney Kürdistan hükümetine de Türk devletinin Güney Kürdistan dağlarına ve gerilla alanlarına yaptığı hava saldırılarını engellemesi için girişimde bulunması çağrısı yaptı.

Diyana’dan her gün ot toplamaya geldiklerini söyleyen Haci Abdullah Ömer “Yapılan haberler doğru değildir. HPG asayişi gerillalar gereken hizmette bulunuyorlar. Güvenliğimiz için bize gereken yardımı yapıyorlar. Gideceğimiz alanlardan haberdarlar. Bir şey başımıza gelince hemen yardımlarımıza koşuyorlar” diye konuştu.

Peşmergelik yapan ve maaşının yetmediğini ve bu sebeple Sideka’dan yüz kilometre yol gelerek ot topladıklarını söyleyen İskender Cebrail şunları ifade etti: “Ekonomik durumlar iyi değil. Bundan herkesin haberi var. Ben peşmergelik yapıyorum. Savaşta cephede çatışıyorum. İzin günlerimde buraya gelip ot toplamak zorunda kalıyorum. Bunu yapmazsam aç kalacağım. Adalet kalmamış, kendi keyifleri ve çıkarı için her parti kendi siyasetini yürütüyor.”

Türkiye’nin her zaman Kürtlerin düşmanlığını yaptığını söyleyen Fatma İbrahim de “Türk devletinin Güney Kürdistan’da gerilla alanlarına saldırılar düzenliyor. Güney Hükümeti buna karşı çıkmalıdır. Ot toplamaya geldiğimizde de yaşamımız savaş uçaklarından dolayı güvencede değil” diye konuştu.

Ot toplayarak geçimlerini sağladıklarını söyleyen İskender Cebrail de şunları ifade etti: “Evimize ekmek götürüyoruz. Bunu yapmazsak aç kalırız. Maaşlar zaten az. Bunu da aylarca aksatıp vermeyince geçimimizi sağlayamıyoruz.”

Türk devletinin hava saldırılarından kaynaklı yaşam güvencelerinin olmadığını söyleyen Berfin Bayzid; “Güney Kürdistan hükümeti, Türk savaş uçaklarının saldırılarını durdurması için çaba harcamalı sesini çıkarmalıdır. Bombardıman altında ot topluyoruz. Yaşamlarımız tehlike altında, aç kalmamak için ot toplamaya geliyoruz” dedi.

Artık yaşamanın zorlaştığı ve herkesin fakirleştiğini söyleyen İskender Cebrail, ot toplamanın yaşamlarının bir parçası olduğunu kaydederek Güney Kürdistan yönetimine çağırıda bulundu: “Benim yaşamım hep bu dağlarda ot toplayarak geçti. Ama bu gün ot toplamaya bile rahatça gelemiyoruz. Türk hava saldırılarını durdurmak için bölgesel yönetim harekete geçmelidir. Gerilla alanlarına ot toplamaya geliyoruz, hava saldırıları oluyor yaşamlarımız tehlike altında. Bölgesel hükümet Türk devletinin saldırılarını yasaklamalıdır.”