GÖRÜNTÜLÜ

'Halklar tecridi kırmak için yönünü Amara'ya çevirmeli'

TUHAD-FED Eş Genel Başkanı Mehmet Temizyüz, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü için yaptıkları hazırlıkların aralıksız bir şekilde sürdüğünü belirterek, halkların Öcalan'ın doğum gününde buluşarak, tecridi kırmaya çağırdı.

Kürt halkının on yıllardır verdiği özgürlük mücadelesinin öncüsü ve Kürt sorunun çözümünde en önemli aktör olan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan 4 Nisan'da 67'nci yaşına giriyor. 2003 yılında kurularak 2004 yılından itibaren Öcalan'ın doğum günü kutlama etkinlikleri ile Öcalan'ın doğum günü etkinliklerini kitlesel olarak gerçekleştiren TUHAD-FED, bu yıl da 3 Nisan'da Öcalan'ın memleketi Urfa'nın Halfeti ilçesinde "Newroz ruhuyla Amara'ya" şiarıyla startını vereceği kutlamaların hazırlıklarına aralıksız bir şekilde devam ediyor. Öcalan'a 5 Nisan 2015 tarihiyle beraber uygulanan tecrit politikaları ve ardından topyekûn inkar ve imha odaklı yürütülen savaş politikalarının devreye konulmasına karşı gelişen kaotik duruma karşın, Öcalan'ın doğum gününde bir araya gelecek olan yüz binlerin sorunun çözümü için Öcalan'a özgürlük isteyecek. Öcalan'ın doğum gününe ilişkin yapılan hazırlıklar ve doğum günü üzerinde yaratılan spekülasyonlara ilişkin Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Danışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) eş genel başkanları Mehmet Temizyüz ve Bahar Oktay ANF'ye konuştu.

TUHAD-FED 4 NİSAN ÇALIŞMALARINI ARALIKSIZ SÜRDÜRÜYOR

Son yıllarda festival havasında gerçekleştirdikleri Öcalan'ın doğum gününü kutlamak üzere Halfeti'de bulunduklarını söyleyen TUHAD-FED Eşbaşkanı Mehmet Temizyüz, her yıl olduğu bu Öcalan'ın doğum gününü katılım sağlayacak yüz binler ile gerçekleştireceklerini söyledi. Doğum günü kutlamasının hazırlıklarının son aşamasına geldiklerini dile getiren Temizyüz, Halfeti'deki 4 Nisan Özgürlük Alanı'nda gerçekleştirecekleri kutlamaların 3 Nisan'dan itibaren başlayacağını belirtti. Etkinlikler için tertip komitesi öncülüğünde oluşturdukları güvenlik, sağlık ve dışarıdan gelecek olanların yerleştirilmesi için oluşturulan komiteler üzerinden çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Temizyüz, "Kürt halkı başta olmak üzere özgürlük ve demokrasiden yana olan tüm halkların takip ettiği gibi Urfa Valiliği tarafından kutlamaların engelleneceğine dönük girişimler söz konusu. Özellikle havuz medyasında 'yasaklandı' denilerek yaratılmaya çalışılan algı ile yüksek katılımın önü kesilmeye çalışıyor. Ancak, kutlamaya katılmak isteyenler bilmeli ki bu Sayın Öcalan'ın 4 Nisan doğum günü kutlama çalışmaları TUHAD-FED öncülüğünde yürütülüyor ve resmi olarak başvurusu bulunan kurumumuza da resmi bir tebligatta bulunulmamıştır. Şimdiye kadar bize doğum günü kutlamasının yasaklandığına dair bir bildirim yapılmadı" diye konuştu.

'TECRİDİN BAŞLADIĞI GÜN KIRILDIĞI GÜN OLACAK'

Kürt Halk Önderi Öcalan'ın doğum gününde bir araya gelmesi düşünülen yüz binler üzerinde bir baskı oluşturmak adına "yasak" temelli bir algının oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Temizyüz, "2004'ten bu yana TUHAD-FED öncülüğünde ister yasaklansın ister karışılmasın Kürt halkı, özgürlük ve barıştan yana olan tüm ezilen ve sömürülen halklar Sayın Öcalan'ın doğum günü kutlamalarını Öcalan'a özgürlük şiarıyla yönünü Amara'ya çevirmiş ve 4 Nisan kutlamalarını gerçekleştirmiştir. Bu yılda geride bırakılan yıllardan daha çok Öcalan'a dönük AKP iktidarı ve Türk devleti tarafından uygulanan tecridi kırmaya ve Öcalan'ın özgürlüğünü sağlamak için Halfeti'de Amara'da olmalı. Öcalan'sız süreçlerin nasıl sonuçlandığını herkes gördü. Bunun için tecritle beraber gelişen bu duruma son vermek için Sayın Öcalan'ın özgür olması ve baş müzakereci olarak masaya dönülmesi gerekiyor. Öcalan'ın doğum günü devreye sokulan tecridin yıl dönümünde yine kırıldığı gün olacak. Yine 4 Nisan, sona erdirilen çözüm sürecinin de yeniden başladığı günü olacak. Doğum günü Kürt Halk Önderi'nin de özgürlüğünün yolu açılacağı gün olacak" dedi.

'HALKLAR DAYANAKSIZ KARARI KİTLESEL KATILIMLA BOŞA ÇIKARACAK'

TUHAD-FED'in Eşbaşkanı Bahar Oktay da bu yıl ki 4 Nisan Öcalan'ın doğum günü kutlamalarının 1999'dan itibaren Öcalan üzerinde uygulanan sistematik tecrit politikalarının, 5 Nisan 2015'ten itibaren son verilen müzakereler ile İmralı Heyeti'nin görüşmelerin engellenmesi ve Kürdistan, Türkiye ve Ortadoğu'da içerisine girilen kaotik sürecin son bulması için Öcalan'ın özgürlüğünün talebi gibi önemli bir temasının olduğunu dile getirdi. Barış ve halkların birlikte yaşamı için güçlü bir katılım olması gerektiğini ve bu yönlü başta kadınlar olmak üzere katılım çağrısında bulunan Oktay, Urfa Valiliği'nin Urfa ve ilçelerine dönük 1 ile 6 Nisan arasında etkinlik ve toplantılara dönük aldığı engellemeye yönelik kararının da hukuki anlamda hiçbir dayanağının olmadığını kaydetti.

Oktay, "Bu karar Anayasa'da hukuk devleti olarak geçinen ve bunun kendi Anayasa'sının en başında ikinci madde olarak işleyen hukuk devletiyle çelişir bir içerikte. Temel hak ve özgürlüklerin ancak kanun ile kısıtlanabileceği ve valiliğin bu yönlü karara imza atmasına karşı hukuki başvurularımızda bulunduk. Dayanaktan yoksun olan Urfa Valiliği'nin bu kararını hukuki yönde de boşa çıkarılması yönünde başvurularımızı yaptık. Halklar olarak da 2003'ten itibaren gelenekselleşen bu kutlamaların hiçbir şekilde hukuki dayanağı bulunmayan bu kararı da bir kez daha bir araya gelecek kitleler ile boşa çıkarılacak. Tüm halkların bu güne en güçlü şekilde katılım sağlayacağı herkesçe aşikardır" dedi. 

...