Hava saldırıları, gerilla ve Davutoğlu’nun yalanları...-Baki Gül

Ben yine de dağa vardığımda gördüğüm her gerillaya hava saldırılarının sonuç alıp almadıklarını soruyorum. Gülüp geçiyorlar.

Kürdistan dağlarındayım. Türk başbakanı Ahmet Davutoğlu, Türk cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türk genelkurmayı her açıklamasında “dağdakiler bitirdik sıra ovadakilerde” diyerek hava saldırılarını ve askeri operasyonlarının başarılı olduğunu açıklayıp duruyor. Her hava saldırılarında verdikleri rakamları topladığımızda Kürdistan dağlarında bir tek gerillanın kalmaması gerekiyordu. Ama durum çok farklı. Gerillalar önceki zamanlarda gördüğüm sistemlerini daha da geliştirerek sürdürüyor. Gerillaya katılımlar çok artımış, Güney Kürdistan hattındaki Kerkük, Maxmur, Şengal mevzilenmesi daha da gelişmiş. Dağlardaki gerilla mevzilenmesi de önceki yıllara göre daha fazla büyümüş. 

Ben yine de dağa vardığımda gördüğüm her gerillaya hava saldırılarının sonuç alıp almadıklarını soruyorum. Gülüp geçiyorlar. “Evet eskisinden çok geliyorlar ama askeri açıdan herhangi bir sonuç aldıkları yok.” Çünkü gerilla, 1984 yılından beri deneyimli. Hava saldırılarını yeni teknik ve silahlara göre giderek kapsamlaştıran Türk devletinin saldırılarına karşı gerillalar da savunmalarını geliştiriyorlar. Bu açıdan hava saldırılarının öyle Ahmet Davutoğlu, Tayyip Erdoğan ve Türk genelkurmayının açıkladığı gibi bir sonucu yok. Hele Türk medyasının bu konularla ilgili haberlerinin doğruluğu ise gerçekten sözkonusu değil.

Bu konuda yüzlerce kez yapılan hava saldırılarının askeri açıdan bir sonuç aldığı yok. Türk devleti açısından büyük bir skandal sözkonusu. Yeni bombalar, yeni teknik kullanmaları ise sadece kaba bir propaganda. Ekonomik açıdan gideri bir yana, fiyasko ile sonuçlanan hava saldırıları, Türk devletinin çaresizliği ve yenilgisinin ifadesi olur. Gerilla için ise bu saldırılar sadece öfke biriktirmeye vesile oluyor.

Yıllardır bire bir tanık olduğum, yakından gözlemlediğim hava saldırılarının son dönemdeki saldırılarla benzerlik ve farklılığının ne olduğunu sorduğumda ise gerillalar gülümseyerek yanıtlıyorlar.

Yani durum şudur: Gerillaların üslendiği ve özgürlük için amansız savaşların yürütüldüğü bu dağların temel karakteri boyun eğmeden direnişin kesintisiz sürmesidir. Türk devletinin PKK gerillaları ile savaşında hava saldırıları askeri sonuç alıcı bir özellikte değil. Türk devleti hava saldırılarını sadece psikolojik savaşın bir argümanı olarak kullanıyor.