‘Hayalimiz bir evdi onu da yıktılar’

Cizre'de sokağa çıkma yasakları sırasında her 2 ağabeyini kaybeden Mehmet Şirin Erdoğan, “Hayalimiz abimlerle hep bir evdi onu yıktılar abimleri de benden aldılar” diye konuştu.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşanan saldırı ve yıkımın boyutu ailelerin evlerine geri dönemleriyle daha net görülmeye başladı. Sokağa çıkma yasakları sırasında her 2 ağabeyini kaybeden Mehmet Şirin Erdoğan, “Hayalimiz abimlerle hep bir evdi onu yıktılar abimleri de benden aldılar” diye konuştu. 

Birçok evin yıkılıp, sağlam kalanlarında eşyalarının kırılıp ve yakıldığı Cizre’de, yaşanan vahşetin toplumda yarattığı travmasının atlatılması ise zaman alacak. 

Saldırılar sırasında 2 abisini kaybeden M. Şirin Erdoğan, ilk saldırıda ağabeyi Mehmet Erdoğan’ın katledildiğini hatırlatarak, “Şırnak Valiliği açıklama yapmıştı sokağa çıkma yasağı kaldırıldı diye. Ağabeyimde markete gidip yiyecek bir şeyler alıp döndüğü sırada sokakta tarandı. Cenazesinin yanına gittiğimiz de halen aldıkları yerde duruyordu. 9 çocuğu vardı hepsi şimdi yetim kaldı” diye konuştu.

Cizre’de ikinci kere ve 79 gün süren sokağa çıkma yasağında da diğer bir ağabeyi olan Selman Erdoğan’ın katledildiğini belirten Mehmet Şirin Erdoğan şunları söyledi: “Abim bir heyet ve İMC ekibiyle birlikte cenazeleri almak için gittiği sırada vurulup yaşamını yitirenlerden biri. O esnada İMC kameramanı Refik Tekin’de zaten yaralanmıştı. Hiç unutamayacağız bu yapılanları. Tüm dünyanın gözleri önünde insanları tarayarak katlettiler. Cenazeler bile tarandı. En az 15 mermi isabet etmişti.”

Saldırıların yoğunlaştığı dönemde artan çatışmalardan kaynaklı evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını dile getiren Erdoğan, evlerine döndüklerinde ise bir harabeyle karşılaştıklarını söyledi. Garajında duran arabasının yüksek bir yerden aşağıya atıldığını belirten Erdoğan, “Evde hiç bir şey kalmamıştı. Giysilerimizi, yatak ve koltukları toplayıp yakmışlar. TV, klima ve buzdolapları kullanılmasın diye kurşunlayıp kırmışlar. Evin içine pisleyip, duş almışlar. Evimizin büyük bir kısmı yıkılmış zaten. Bunları hak edecek bir suç görmüyorum. Herhalde tek suçumuz Kürt olmamız” diye belirtti. 

Cizrelilerin yoksul bir halk olduklarını anlatan Erdoğan, iki ağabeyi ile birlikte çalışarak ancak üç katlı bir ev yapabildiklerini söyledi. 

Erdoğan, “Haylimiz bir evdi, onu da yıktılar. Kimseden bir şey istemiyoruz. Sadece kendimizi yönetmek ve huzur istiyoruz. Bunlar Cizre’de yaşanırken toplumun sessizliğini anlamak zor. Kardeşlik dedikleri zaten büyük bir yalan. Çünkü Batı’da birileri ölse biz de üzülüyoruz. Ama buralarda yüzlerce insan öldü hiç kimse tepki göstermedi. Kırgınız ama umutluyuz. Her şeyin daha iyisini yapmaya çalışacağız” dedi.

...