'Hewler-Bağdat ilişkilerinde karar organı parlamentodur'

Goran Hareketi ile Komala İslam yetkilileri, KDP ile YNK'nin dünkü toplantısında alınan kararlara ilişkin, "Ancak parlamento bu tür kararlar alabilir, iki parti bu konuda yetkili değil" dedi.

KDP ile YNK’nin dün Hewler’de gerçekleştirdiği ve Bağdat hükümeti ile Kürdistan bölgesinin ilişkilerine dair kararların alındığı toplantıya ilişkin Goran Hareketi ile Komala İslam yetkililerinden açıklama geldi.

Konuya ilişkin ANF’ye konuşan Goran Hareketi Milletvekili Bahar Mahmut, şunları ifade etti: “Hewler-Bağdat arasındaki ilişkilere dair ancak parlamento karar verebilir. İki parti, kendi aralarında yapacakları toplantılarla bu tür konularda karar veremezler. Kaldı ki bu yasalar gereği de böyle olamaz. Açıkçası toplantıya dair geniş bilgiye sahip değilim. Bu konuda bize bir bilgi verilmedi. Ancak sadece iki hükümet arasındaki ilişkilere dair parlamentonun söz hakkına sahip olduğunu belirtebilirim."

'YÖNTEM DOĞRU DEĞİL VE BU ŞEKİLDE SONUÇ ALINAMAZ'

Komala Polit Büro Üyesi Mıhemmed Hekim ise, bu toplantıdan parti olarak haberlerinin olmadığını, kendilerine bu konuda bir bilgi verilmediğini söyleyerek, şöyle konuştu:

“Bu iki partinin aldığı kararlar ancak kendilerini bağlar. Çünkü sonuçta bu iki parti arasında gerçekleşen bir toplantıdır. Bu şekilde toplantılar yaparak sonuç almak da mümkün değil. Sorunlar da bu şekilde çözülemez. Aslında bu tür konuların parlamentoda görüşülüp kararların alınması gerekir. Ancak hükümet ve parlamento işlevsiz durumda. O açıdan ben bu tür ikili görüşmelerle sonuç alınabileceğine, Hewler-Bağdat arasındaki sorunların çözülebileceğine inanmıyorum. Kaldı ki bu doğru bir yöntem de değil. Biz daha sonra YNK ile bir araya gelip bu konu üzerinde de tartışacağız.”

TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR

KDP ile YNK arasında dün gerçekleşen toplantıda Hewler-Bağdat arasındaki ve yine Bağdat içinde yaşanan siyasi gerilim ve sorunlar masaya yatırılmıştı.

Toplantıda çıkan sonuçlar 5 madde şeklinde şöyle açıklanmıştı:

1- Kürdistan Bölgesi ile Irak Hükümeti arasındaki sorun daha da derinleşmiştir. Bu yüzden salt bu değişikliklerle sorunlar çözüme kavuşturulamaz. 

2- Kürdistan halkının Federal Irak devletiyle ortaklığı kaldıysa eğer bu, dürüstçe ortaya konulmalı. Her iki partiye (KDP ve YNK) göre ortaklık ihlal edilmiştir.

3- Federal Irak’ın kurumlarında yapılacak her değişiklikte Kürtlerin payı korunmalı, bu konuda temsilcilerini belirleme hakkı Kürdistan siyasi yönetiminindir.

4- Her iki parti, tüm Kürt taraflarının paylarının korunmasını vurgulamaktadır.

5- Her iki parti de üst düzey bir heyetle tüm bu sorunların konuşulması için Bağdat’a gidilmesini önemli bulmaktadır."