HPG gerillaları Tiril ve Kalkan toprağa verildi

HPG gerillaları Ahmet Tiril (Canfeda Şoreş) ile Nedim Kalkan (Hogır Zemyan) binlerce kişinin katıldığı törenlerle toprağa verildi..

Iğdır kırsalında 3 Temmuz günü yaşanan çatışmada hayatını kaybeden HPG gerillası Ahmet Tiril (Canfeda Şoreş), memleketi Batman binlerce kişinin katıldığı törenle Batman Asri Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlandı.

Tiril'in naaşı Erzurum Adli Tıp Kurumu'ndan yapılan otopsi sonrası ailesi ve MEYA-DER yöneticileri tarafından teslim alınarak, Batman'a götürüldü. Cenaze konvoyu kent girişinde aralarında HDP milletvekillerinin de bulunduğu kalabalık bir kitle tarafından zılgıt ve "Şehid namirin" sloganlarıyla karşılandı. Yapılan bu karşılama sonrası Tiril'in cenazesi, oluşturulan yüzlerce araçlık konvoy ile defnedileceği Asri Mezarlığa getirildi. Yol boyunca çevredeki halk zılgıt ve zafer işaretleriyle konvoyu selamladı.

Mezarlık girişine gelindiğinde ise  halka polis saldırd. Sıkılan tazyikli su ve plastik mermilerden 4 kişi yaralandı. 

Yapılan bu saldırıya rağmen Tiril'in cenazesi,  halk tarafından dini vecibelerin yerine getirilmesi için mezarlıkta bulunan camiye taşındı. Dini vecibelerin yerine getirilmesi ardından Tiril'in törene katılanların omuzlarında taşınan tabutu, defnedileceği kabri başına getirildi. 

Burada Tiril şahsında özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşu esnasında ise "Çerxa Şoreşe" marşı okundu. Ardından Tiril, zılgıtlar ve "Bijî Serok Apo", "Şehid namirin" sloganları ile  toprağa verildi. 

Oğlunun mezarı başında güçlükle konuşan anne Tülay Tiril, "Oğlum Kürdistan şehididir. Oğlum ölmedi, şehit oldu. Hepinizin başı sağ olsun"  dedi..

MEYA-DER Batman Şube Eşbaşkanı Şükrü Baytar ise Tiril'in mücadelesine sahip çıkıp, onun yolundan yürüyeceklerini kaydetti. Geride kalanlar olarak onların hayallerini gerçekleştireceklerini ve mücadelelerini sürdüreceklerini dile getiren Baytar, her geçen gün Kürt halkının özgürlüğe daha da yaklaştığını belirtti.
Yapılan konuşmalar sonrası mezarlıktaki tören sona erdi.

KALKAN SLOGANLARLA TOPRAĞA VERİLDİ

Ağrıî'nın Sinek Yaylası'nda 8 Temmuz günü  yaşanan çatışmada yaşamını yitiren HPG'li Nedim Kalkan'ın (Hogır Zemyan) cenazesi ise Mûş'un Bulanık ilçesine bağlı Hesengoran (Çataklı) köyünde defnedildi. 

Erzurum Adli Tıp Kurumu'nda bulunan cenazesi ailesi tarafından sabah saatlerinde teslim alınan Kalkan, Memleketine götürüldü. Yol güzergahında bulunan ilçeye bağlı Erentepe (Liz) Beldesi'nde yüzlerce kişi tarafından karşılanan cenaze, konvoy halinde götürüldüğü Hesengoran köyünde "Şehid namirin", "Ey Şehit xwûna te êrdê namîne" sloganları ile karşılandı. 

Köy camiinde dini vecibeleri yerine getirilen Kalkan'ın omuzlara alınan tabutu, sloganlar eşliğinde köy mezarlığına götürüldü. 

Defin işleminden sonra demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına önce saygı duruşunda bulunuldu. Ardından konuşan MEYA-DER Kop Temsilcisi Sani Kutmaral, "Yüz yılladır sömürge altında olan Kürdistan'ı özgürleştirme adına yola çıkanların verdiği mücadelelerinden ötürü başımız her zaman dik kalacaktır" dedi.

Konuşmanın ardından aileye baş sağlığı dileklerinde bulunurken, kitle sonra köyden ayrıldı.