HRW: Türkiye sivil Kürtleri öldürdü; araştırmamız engelleniyor

HRW, AKP/Saray'ın saldırılarında sivillerin katledildiğine dikkati çekerek, hükümetin konuya ilişkin araştırma yapılmasını engellediğini kaydetti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) tarafından yapılan açıklamada Kuzey Kürdistan'daki soykırımcı saldırılar sırasında sivillere yönelik hak ihlallerinin soruşturulmasının AKP tarafından engellendiği belirtildi.

Açıklamada, hükümetin Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin bölgeye girmesine ve konuyu araştırmasına 'hiç vakit kaybetmeden' izin vermesi gerektiği vurgulandı.

Türkiye BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin'in operasyonlardaki olası hak ihlallerini incelemek üzere, BM ekibinin bölgede tetkiklerde bulunabilmesi için izin istediği mektubuna yanıt verilmediği de kaydedildi.

'BODRUMLARDAKİNİ DEVLET ÖLDÜRDÜ'

HRW, kendileri dahil olmak üzere Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İçin Doktorlar gibi örgütlerin muhtemel ihlalleri incelemek için bölgeye girişinin engellendiğini de aktardı.

HRW, araştırmalarının, Cizre'de bodrumlarda mahsur kalmış kişilerin devletin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü gösterdiğini de belirtirken, "Eldeki bilgiler, güvenlik güçlerinin kuşattıkları üç binanın bodrumlarında mahsur kalmış, aralarında silahsız sivillerin ve yaralı savaşçıların da bulunduğu 130 civarında insanı öldürdüklerini de gösterir nitelikte" diye kaydetti.

'EN AZ 338 SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ'

Açıklamada ayrıca, "Güvenlik güçleri ile PKK ile bağlantılı Sivil Savunma Birlikleri (YPS, Yekineyen Parastina Sivil) arasında silahlı çatışma yaşanan yerlerde en az 338 sivil öldürüldü" ifadeleri kullanıldı.

Örgütün Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb, şunları aktardı: "Türkiye hükümetinin güneydoğuda birçok bölgeyi fiilen abluka altına almış olması, bir şeylerin örtbas edilmeye çalışıldığına ilişkin şüpheleri besliyor. Aralarında çocukların da bulunduğu, beyaz bayrak sallayan ya da bodrumlarda mahsur kalmış sivillerin, güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü yönünde inandırıcı anlatımlar var ve bu anlatımların varlığı alarm zillerinin yüksek sesle çalmasına neden olmalıydı. Cizre savcılığının, mağdurların adalet arayışına yanıt verebilecek tam, etkin ve bağımsız bir soruşturma yürütmesi gerekiyor."

Açıklamada, çatışma olmayan yerlerde de sivil ölümlerinin gerçekleştiğine dikkat çekildi.