Iraklı çok sayıda aşiretten işgale karşı PKK’ye destek

Iraklı çok sayıda aşiret, Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Kurdistan İşçi Partisi’ne (PKK) desteklerini ifade etti.

Türk devleti Güney Kurdistan’da özellikle KDP’ye dayanarak işgal saldırılarını genişletirken, çok sayıda Iraklı aşiret işgale tepki gösterdi ve PKK’ye desteklerini duyurdu. 

Aşiretler Türk devletinin bölgeyi asılsız iddialarla askeri bölgeye çevirmek amacıyla halkı tehdit ettiğine dikkat çekti. 

RojNews’in haberine göre açıklamada şunlar ifade edildi: “PKK’nin DAİŞ’e karşı savaştığını ancak Türkiye’nin DAİŞ’i desteklediğini biliyoruz. Türk devleti, Kürtler başta olmak üzere tüm Irak halklarına karşı bölgeyi işgal etmek amacıyla saldırılar düzenliyor.

KDP buna karşı Türk devleti ile işbirliği yapıyor, Bağdat hükümeti ise sessizliğini koruyor. Bu sessizlik işgalci Türk devletinin suçlarına dair soru işaretleri doğuruyor.

Iraklı aşiret liderleri ve şeyhler olarak bu saldırıları kınıyor; uluslararası toplumu, Irak hükümetini ve Irak parlamentosunu işlenen bu suçlara karşı insani, ahlaki ve hukuki sorumluluklarını yerine getirmeye ve işgalci Türk devletinin bu saldırılarını durdurmaya çağrıyoruz.

Uluslararası toplum ve Irak hükümeti, halkımıza ve topraklarımıza yönelik bu saldırıları durdurmak için gereken tedbirleri almalıdır. Irak’ın egemenliğini korumaya hazırız. Türk devleti bölgenin demografisini değiştirmek ve Irak’ın kaynaklarını talan etmek istiyor.

Irak ve Kurdistan Bölgesi’ndeki halkımızın yanındayız, Türk devletinin işgalini reddediyoruz. Türk devletinin yaptığı tüm işlerin suç olduğunu bir kez daha bildiriyoruz. Türk devletinin yaptıkları Irak topraklarının egemenliğini, topraklarımızı ve halkımızı koruma irademizi güçlendiriyor.”

İmzacılar şöyle:

Ciburi Aşireti Lideri Şêx Teklif el-Ebd Alî Cibur

Sedat Haydari Aşireti Lideri Seyid Ahmet Allavi Haydari

Orta Fırat’taki Sedat Şerfa Aşireti Lideri Seyit Nazım Şerifi

Orta Fırat’taki İfari Aşireti Lideri Şêx Malik Casım İfari

Seyit Gazali Atiya Musewi

Kerit Aşireti Lideri Şêx Zahir Kazım Marhun

Hamidat Aşireti Lideri Şêx Cemal Ferit Hamidayi

Beni Hasan Aşireti Lideri Şêx Emir Musena Hasnevi

El-Şibl Aşireti Lideri Şêx Mohan Al-Atiyah

Sedat Gawalb Aşireti Lideri Seyit Hüseyin Berekat Şami

Orta Fırat’taki Şemer Aşiretleri Lideri Şêx Mutaib Muhammed Şemeri

Akra Aşireti Lideri Şêx Muhammed Abdulemir Şalan Keravi

Necef’teki Xefaciyan Aşireti Lideri Şêx Raad Hüseyin Hafaci

Divaniye’deki Şebal Aşireti Lideri Şêx Halit Cehl Natur

Awabd Aşireti Lideri Seyid Hamid Merzuq Abadi