İran askerleri 2 köylüyü katletti

İran askerlerinin Serdeşt’e bağlı Giwêzilê köyünde sınır ticareti yapan 2 köylüyü katlettiği ortaya çıktı.

İran askerlerinin Serdeşt kentine bağlı Giwêzilê köyünde geçtiğimiz Salı günü sınır ticareti yapanlara açtığı ateş sonucu 1 kişiyi yaşamını yitirdi. Bu saldırıdan sonra başlayan olaylarda 1 köylünün daha katledildiği ve bölgedeki olayların devam ettiği bildirildi. 

Güney Kürdistan’da yayın yapan Roj News ajansının haberine göre, Serdeşt kentine bağlı Giwêzilê köyünün dışarısıyla bağlantısı kesilmiş durumda. İran askerlerinin sınır ticareti yapan köylülerin eşyalarına ve yüklerine el koyduğu ve Serdeşt çevresindeki köylerde yaşayan ve geçimlerini bu yolla sağlayan insanların da bu duruma tepki gösterdiği kaydedildi. Askerlerin baskısı ve bunun karşısında köylülerin tepkisi sonucunda İran askerlerinin 28 Haziran günü Letif ve Reuf Alixani adlı Serdeştli iki köylüyü katlettiği bildirildi. 

İnsan Hakları Örgütü yöneticisi Cehangir Abdullahi konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “Geçtiğimiz hafta Salı günü, İran askerleri Giwêzilê köyünde Kelwê çayı yakınlarında kaçakçılara ateş açtı. Açılan bu ateş sonucunda Reuf Alixani adlı kaçakçı yaşamını yitirirken, 4 kaçakçı da yaralandı. Askerler ayrıca kaçakçıların yüklerine de el koyarak atlarını öldürdü. Köy halkı Reuf Alixani’nin neden öldürüldüğünü öğrenmek amacıyla İran askerlerinin köyde karakoluna gittiğinde, askerlerin köylülere yanıt vermek yerine halka saldırması üzerine halk da askerlerin saldırısına yanıt verdi. Çatışma sonucunda İran askerlerinin bir komutanı öldürüldü, ayrıca daha önce İran askerleri tarafından katledilen Reuf Alixani’nin kardeşi Letif Alixani’de bu çatışmada yaşamını yitirdi.”

İran askerlerinin bu saldırısının ardından, askerlerin Giwêzilê köyünde, köyden 300 metre uzaklaşacak olan herkesi vuracaklarını söylediği ve Rebet kasabası ve bağlı tüm köyler ile çevre köylerde askerlerin halk üzerinde baskı kurduğu bildirildi. 

1 Temmuz Cuma günü, köylerine dönen Giwêzilê ve Bêwran köyü gençleri, köy halkından gözaltına alınanların olduğunu öğrenmesi üzerine köydeki asker karakoluna saldırarak askerleri bölgeden çıkarttığı ve askerlerin gözaltına aldığı köylüleri kurtardığı belirtiliyor. 

Bölge halkı ile İran askerleri arasındaki gerginliklerin halen devam ettiği kaydedildi.