İran'ın idam ettiği devrimcilerin mücadelesi selamlandı

KJAR, İran'ın idam ettiği Kürt devrimcileri anarak, özgürlük mücadelesini büyütme çağrısında bulundu. Tevgera Azadi de "9 Mayıs Şehitleir, tüm İran halklarının özgürlük mücadelesinin birer örneğidir" diyerek, İran'ı uyardı.

Doğu Kürdistan Özgür Kadın Topluluğu (KJAR) Koordinasyonu, yazılı bir açıklama yaparak, İran rejimi tarafından 2010 yılında idam edilen Kürt siyasetçi ve devrimciler Şîrîn Elemhulî, Ferzad Kemanger, Ferhad Wekîlî, Elî Heyderiyan ve Mehdî Îslamiyan'ı andı.
İdam, tutuklama ve işkencelerin halkın özgürlük iradesi ve fedai duruşunu engelleyemediğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"İdam devleti olarak da tanınan, faşist ve katliamcı İran devleti işkence ve vahşi saldırılarla özgürlük iradelerini ve Kürt kimliğini parçalamak istedi. Ancak bu dayatmalarının karşısında çelik bir iradeyi, özgürlükte ısrarı ve direnişi gördü. Mazlum Doğan, Kemal Pir ve Sakine Cansız'ın Amed zindanında yükselttiği ve tüm dünyada yankı bulan direniş 9 Mayıs günü Evin Cezaevinde de ses getirdi. Bu duruş katil düşmanı başarısız kıldı ve darağacını anlamsızlaştırdı. Bunun içindir ki şehitlerimizin adı bugün vicdanlı ve özgürlük isteyen her insanın yüreğinde serhildan ve mücadeleye çağrı oldu.”

MÜCADELECİ ÖZELLİKLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

KJAR, yoldaşlarının mücadelesinin güçlendirileceği mesajını vererek, "Şirin yoldaş, dağlardaki duruşu ve faşist düşman karşısındaki direnişiyle örnek bir kadın öncüsü olmuştur. Yine tüm kadınlar için yaşam ve mücadele felsefesi, özgürlükle buluşmanın kendisi olmuştur. Şirin yoldaş Şehit Sakine yoldaşın ruhuyla düşmanın kalbine ve beynine saldırdı. Direnişi ve baş eğmezliğiyle düşmana diz çöktürdü. Biz de bugün böyle bir öncünün ışığında özgürlüğe doğru yürüyoruz" ifadelerini kullandı.
Açıklamada, şöyle devam edildi: "Ferzat yoldaş net tutumuyla özgürlüğün kendisi oldu. Arkasında bıraktığı mektuplarla duygularını Kürdistan, İran ve tüm dünyada özgürlük talep edenlere ulaştırdı. Mücadele umudunu yiterenlere umut oldu. Ferhat yoldaş sadece 3 çocuğu değil, özgürlük kelimesiyle büyütülen tüm çocukların babasıydı. Ailenin sınırlarını yıktı ve her çocuğun, özgürlük isteyen herkesin göğsünde atan bir yürek oldu. Eli yoldaş da Şirin yoldaş gibi özgürlük dağlarının kucağında eğitim gördü. Her yurtsever genç ve özgürlük arayışçısı için uzun yıllar boyunca göstermiş olduğu fedai duruş, kahramanlık örneğiyle fedailiğin sembolü haline getirdi kendisini. Mehdî yoldaş ise işkence ve zulmün kol gezdiği zindan koşullarında Apocu hareketi tanıdı. Enternasyonalist, sosyalist duruşuyla halkların birlik ve beraberlik sembolü oldu.”
KJAR, Doğu Kürdistan ve İran halkı ile tüm kadınlara, özgürlük mücadelesini sahiplenme çağrısında bulundu.

İRAN'A UYARI

Kürdistan Özgür Toplum Hareketi (Tevgera Azadi Civaka Kurdistan) tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:
"İran iktidarını her zaman şeriat ve İslam dininin etkisiyle halkların üzerinde farz ediyor. Özgürlük ve demokrasi çabalarının hepsini ‘kendine düşmanlık’ adı altında engelliyor. Özgürlük isteyenleri suçlu görüyor, zindana atıyor, idam ediyor. Bunun karşısında da halkların mücadelesi artıyor. Bunlardan bir tanesi de 9 Mayıs Şehitleri'dir ki, onlar tüm İran halklarının özgürlük mücadelesinin birer örneğidir.
Eğer İran halkların özgürlük sesini duymazsa Suriye, Irak ve Türkiye gibi olur. Barışçıl ve halkların birlikte yaşamı yoluyla sorunlarını çözebilir. Çözümün yolu tutuklama ve idam değil."