Irmak: Çözüm Sayın Öcalan'ın özgürlüğünde

DTK Olağanüstü Kongresi başladı. Açılış konuşmasını yapan DTK Eşbaşkanı Irmak, Kürt halkının demokratik özerklikten vazgeçmeyeceğini, Öcalan özgür olmadan da sorunun çözülmeyeceğini belirtti.

DTK Olağanüstü Kongresi başladı. Açılış konuşmasını yapan DTK Eşbaşkanı Irmak, Kürt halkının demokratik özerklikten vazgeçmeyeceğini, Öcalan özgür olmadan da sorunun çözülmeyeceğini belirtti. Irmak, Barzani'yi de eleştirerek, "Barzani rol ve misyonunu oynayarak Türkiye ve Kürt halkı arasında üzerine düşeni yapabilir. Bizler Mesut Barzani'ye çağrımızı yapıyoruz, bu tutumundan vazgeçsin" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) 1. Olağanüstü Kongresi, Amed Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu'nda başladı. Salona Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğrafı ile "Özyönetimler kadınla doğdu, kadınla yaşam bulacak" yazılı pankart asıldı. Kongreye, DTK Eşbaşkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ve HDP'li vekiller katıldı. Kongre, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. 

DTK Eşbaşkanı Irmak, kongrenin açılış konuşmasında, Silopi'de katledilen 3 Kürt kadını ve Cizre'de katledilen Mehmet Tunç'u andı. 

Irmak, "Her şart ve koşul altında büyük bir direniş gösterenlerin duruşlarını kutluyoruz. Cizre sonucunda ortaya çıktı ki, Kürtler alınlarının ortasından vuruluyor, ama asla boyun eğmiyor. Kürtleri öldürebilirsiniz ama onların dimdik başını eğemezsiniz. O direnişi ve duruşu saygıyla selamlıyorum ve eğiliyorum" dedi.
Olağanüstü bir süreçte kongrenin yapıldığına dikkati çeken Irmak, bundan dolayı çok daha kapsamlı bir çalışmanın yürütülmesi ve koşulların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Irmak, perspektifin ne olması gerektiği konusunda bir netliğin olması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"KCD, Kürtlerin sorunlarıyla birebir ilgilenen, Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından önemli bir kongredir. Bundan dolayı da bu projenin ağırlığı ekseninde kapsamlı geçmesi gerekiyor. Birçok görev vardı önümüzde, kimilerini hayata geçirdik ama kimilerini de yaşadığımız koşullar ekseninde yerine getiremedik. Elbette bizim dışımızda kimi koşullar bize bazı engelleri çıkarsa da, bunlara sığınmadan kendi kurumumuz adına halkımızdan bizi mazur görmelerini istiyoruz, bu konuda özeleştirimizi veriyoruz. Eksiklikler ekseninde kendimizi yeniden gözden geçirip hareketimizi daha ileri bir düzeye getirmek için yeni bir perspektifle hareket etmek istiyoruz. Yeniden bir ruhla bu yürüyüşte önümüzdeki görevleri yerine getirmek istiyoruz. Bu yeni dönem kendisiyle beraber bir başarıyı da getirecektir."

'KÜRTLER DEMOKRATİK ÖZERKLİKTEN VAZGEÇMEYECEK'

Irmak, konuşmasının devamında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bizleri ne kadar suçlu göstermeye çalışsalar da çalışsınlar, bizler bu tutumuzdan vazgeçmeyeceğiz. Bizler bu sürecin yeniden başlaması için Ocak 26-27'de bir deklarasyon yayımladık. Bu deklarasyon ekseninde birçok soruşturma açıldı, fezlekelerimiz meclise gönderildi. Açılan bu davalar bizler için onurdur. Kimi kesimler barış sürecinin gelişmesini istemiyor, bunun önünde engeldirler. Kürtlerin demokratik bir anayasa ekseninde haklarına ulaşması için ne gerekiyorsa bunu yapmaya çalışacağız. Kürtler demokratik özerklikten vazgeçmeyecektir, statüsüz yaşamayacaktır artık. Bundan dolayı da demokratik bir anayasa bizler için önemlidir. Bizler KCD olarak yayımladığımız deklarasyonun arkasındayız ve bu eksende hareket edeceğiz. Top ve tanklar ekseninde Kürt sorunu çözülmeyecektir, bu kendisiyle beraber barikatları getirir, kanı getirir, bu bir çözüm değildir. 

NEWROZ'DA VERİLEN İKİ MESAJ

Umutlarımız vardır, umutlarını kaybeden her şeyini kaybeder. Umudumuz Amed Newrozu'dur. Burada iki mesaj verildi, birincisi devlete verildi. 'Ey devlet sen ne kadar bizi öldürseniz de, cenazelerimize hakaret etsen de bizim irademizi kıramazsınız, bizler özgürlüğümüzden ve taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz' dediler. Diğer mesaj da biz siyasetçilereydi; bu sorunu çözmek istiyorsanız, 'Ey siyasetçiler demokratik siyasetin ve çözümün önünü açın' dediler. 

Bizler şimdi bu süreçte nasıl yaklaşım göstereceğiz. Birçok saldırı var, halk bu konuda geri adım atmamıştır. Halkımız birçok sıkıntı yaşıyor. Bunu en iyi atlatmanın yolu, Kürtler arasındaki ittifakın oluşmasıdır. Bir çizgide yürümek esas olmalıdır bizler için. Bu ittifak farklı düşünmemizin önünde engel değildir. Bugün eğer yeni bir sözleşme yapılmazsa, ittifak yapılmazsa, Sykes Picot Antlaşması yeniden devreye girecektir. Tekrar söylüyoruz, Rojava'daki başarı hepimizin başarısı olacaktır. Rojava'da var olan zorluklar hepimizin zorluklarıdır. 

BARZANİ'YE ÇAĞRI: MEVCUT TUTUMUNDAN VAZGEÇ

Tüm Kürdistani kesimlere çağrımızdır, bunu bilerek hareket etmeliyiz. Yürütülen siyasette salt kendimizi kurtarayım mantığından uzaklaşmalıyız artık. Sayın Mesut Barzani bir söz söyledi, bizler bunu eleştiriyoruz. Hiçbir kurumumuz 'terörist' bir kurum değildir. Bir Kürt diğer bir Kürde 'terörist' diyemez, tarih bunu onların önüne getirecektir. Düşmanlarımız yarın bu topraklardan gidecektir, bizler yüz yüze kalacağız. Barzani rol ve misyonunu oynayarak Türkiye ve Kürt halkı arasında üzerine düşeni yapabilir. Bizler Mesut Barzani'ye çağrımızı yapıyoruz, bu tutumundan vazgeçsin. Mele Mustafa Barzani'nin oğlu olarak üzerine düşeni yapmalıdır. Bizim alanlarda da kimi aşiretleri ve aileleri birbirine düşürmeye çalışma politikaları uygulanmaya çalışılıyor. Bundan dolayı bu oyunları görmek gerekiyor. Her dalın bir kurdu var, bunları yaşatmayalım. Düşman karşısındaki duruş ağacın kurduna göstereceğimiz tavırla özdeştir.

'KÜRT KADINI ÖNCÜLÜĞÜNDE KURTULUŞ MÜCADELESİ'

Günlerce cenazelerimiz yerlerde bıraktılar, panzerlerle üzerlerinden geçtiler, şimdi de bizim illerimize el koyup işgal etmeye çalışıyorlar. Bu süreçte şunu söylemek istiyorum, bir kadın olarak da belirtmek istiyorum, bu süreçte Kürdistan'ın temel kurtuluş mücadelesi Kürt kadını öncülüğünde gerçekleşiyor. Sêvê Demir, Fatma Nayır arkadaşlar bunun öncüleriydi. Biz sadece bir ilin özgürlüğünden, bir bölgenin özgürlüğünden bahsetmiyoruz, burada temel özgürlük kadın özgürlüğünün oluşmasıdır, temel esasımız da budur. Kadınların aklı başındadır, ruhundadır, teşhir edilmeleri burada eril kesimin teşhiridir aslında. Devlet Bakanı, burada yapılan tecavüzlere karşı bir savunmayı esas alıyor, onların arkasında duruyor. Bu ahlaksızca bir yaklaşımdır, bunu kınıyoruz. Bu zihniyet ekseninde de mücadelemizi yürüteceğiz. 

'SAYIN ÖCALAN ÖZGÜR OLMADAN SORUN ÇÖZÜLMEZ'

Sonuç olarak, Mandela cezaevinde çıktığında herkes ona yöneldi, ama o barıştan yana hep tavrını gösterdi ve ölene kadar bu tavrını sürdürdü. Kürt halkı da kendi iradesini kendi önderliğinde görüyor, onun yolundadır. Bu yolun muhatabı Sayın Öcalan'dır. KCK'nin çağrısı önemli bir çağrıdır, Sayın Öcalan özgür olmadan bu sorun çözülmez. Bizler de bunu tekrardan belirtiyoruz.
Bir buçuk yıldır bu çalışmaları yürütüyoruz. Bundan sonra da bu çalışmalar başka arkadaşlar tarafından yürütülecektir. Bu sürece aday değilim. Bir nefer, bir kadro olarak üzerime düşen çalışmaları yürüteceğim. Gelen arkadaşlara ve hepimize başarılar diliyorum." 

Kongre, DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle'nin konuşmasıyla devam ediyor. 
 

...