Irmak'tan çağrı: Her gün Sur'a yürüyelim

Amed'deki yürüyüş için halka teşekkür eden DTK Eşbaşkanı Irmak, Sur'daki abluka kalkana kadar eylemlerinin süreceğini belirtti. Irmak, "Her gün saat 16.00'da bulunduğumuz noktadan Sur'a doğru yürüyüşe geçelim" çağrısında bulundu.

Amed'in Sur ilçesindeki kuşatma 93. günündeyken düzenlenen toplantıda, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ardından DTK Eşbaşkanı Selma Irmak konuştu. Irmak, kentte dün Sur için yapılan yürüyüşten dolayı Amed halkına teşekkür ederek sözlerine başladı.
Amed halkının çok güçlü bir yürüyüşle, AKP'nin faşizmine güzel bir cevap verdiğini dile getiren Irmak, polisin saldırısı ve provokasyonun dışında bir çatışmanın yaşanmadığını söyledi. Irmak, Sur'daki abluka kalkana kadar eylemlerinin durmadan devam edeceğini belirtti.

'DİRENİŞİ BÜYÜTMEMİZ GEREKİR'

Irmak, "Cizre benzeri bir vahşete izin vermemek için büyük çaba içinde olmalıyız. Ve her gün saat 16.00'da bulunduğumuz noktadan Sur'a doğru yürüyüşe geçelim. Halkımız bugün şehitlerini anmalı bir şekilde ziyaret etmelidir. Şehitleri anıp dua etmelidir. Orada yatanlar 'Canı pahasına getirdiğimiz bu mücadeleyi' yükseltmemizi istiyorlar. Bizler de bu sorumluluğumuzu yerine getirip direnişe büyütmemiz gerekir" diye konuştu.

'KOBANÊ GİBİ SAHİP ÇIKALIM'

Cizre'de gerçekleştirilen vahşete de değinen Irmak, yasağın kaldırılmasından sonraki 17 gün boyunca vahşetin izlerinin silinmeye çalışıldığını aktardı.
Irmak, şöyle devam etti: "Birinci vahşet bodrumunda o kadar temizlik yapıp, delilleri ortadan kaldırmak istemelerine rağmen orada hala insan kemikleri vardı. Cizre yaralandı ama şehit olmadı. Cizre çok acı yaşadı ama düşmedi. Cizre halkının gözlerinde, yüreklerinde direnişi gördük. Bu vahşeti yapanlardan Cizre halkı hesap soracak. Gözlerinde bu vahşeti yapanlara karşı büyük bir öfke vardı. Halkımız evlerine döndü. Yaşamlarını yeniden sarmak için birlikte çalışıyorlar. Geçmişte olduğu gibi yine yaşamlarını kuracaklar. Cizre halkı yalnız bırakmayalım. Kobanê'ye sahip çıktığımız gibi Cizre'ye de sahip çıkalım. Onlar boyun eğmedi, biz de onlarla dayanışmalıyız. Cizre'ye her şeye ihtiyaç vardır. Elimizden gelen her şeyi Cizre için yapalım. Cizre'deki yaraların sarılması için komisyon da kurduk." 

CUMA NAMAZINA ÇAĞRI

Toplantıda, Demirtaş'ın yarın Sümerpark'ta yapılacağını açıkladığı Cuma Namazı'na ilişkin ise HDP Amed Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş ve Ufra Milletvekili Osman Baydemir konuşma yaptı.
Erdoğmuş, manevi birliğin tesisi için yarın sadece belli bir siyasi görüşe mensup çevreleri değil, Amed'de yaşayan herkesi cuma namazına davet ettiklerini belirtti.
Baydemir de şunları söyledi: "Cizre benzeri bir vahşeti Sur'da yaşarsa, bu tüm coğrafyaya dayatılacak. Bu noktada ne yaparsak bu kaostan çıkabiliriz, diye sormak gerekiyor. Yarın on binlerin hayırlı cuması olacak. Kime oy vermiş olursa olsun, ya da başka bir fikri olan tüm insanlarımızı yarın ki Cuma namazına çağırıyoruz. Herkesin mutlaka yapabileceği bir şey vardır. Dua yapabileceklerimiz arasında. Yarın bütün dualarımız mazlumlar için olacak. Katliamın durması için olacak."

SUR YÜRÜYÜŞÜNE SALDIRI

Öte yandan Sur'da gerçekleşen ablukayı kırmak amacıyla dün kentin birçok noktasından yapılan yürüyüşe polis saldırısı sırasında 30'u aşkın kişi gözaltına alındı.
Polisin saldırması üzerine öz savunmaya geçem halk, gece geç saatlere kadar çatıştı. Saldırı esnasında polis, 30'u aşkın kişiyi darp ederek gözaltına aldı.
Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler şunlar: "Mehmet Ali Cetinkaya, Keziban Gizli, Nursel Ilter, Feyzullah Ermiş, Recep Ermiş, Ferhat Kılıçarslan, Gabar Kurt, Yaprak Filiz, Berçin Akgunduz, Melek Akgul Karakoc, Haşim Tosun ve Erol Alakus."
Gözaltına alınanlar Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde bekletiliyor.