İşgal saldırıları ve ihanet birçok merkezde protesto edildi

Türk devletinin işgal saldırıları ve KDP ihaneti birçok merkezde protesto edildi. Milletvekilli Newroz Uysal Aslan KDP ihanetinin unutulmayacağını belirtirken, Nebahat Çalkan, çözümsüzlük içeren hiçbir projenin başarıya ulaşamayacağın vurguladı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex İl örgütü,  Türk devletinin işgal saldırılarına ilişkin Hezex (İdil) ilçesinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il örgütü, DEM Parti il ve ilçe örgütleri, Barış Anneleri, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad/TJA), DEM Parti Şirnex milletvekilleri Newroz Uysal Aslan, Mehmet Zeki İrmez, Cizîr, Silopiya, Hezex ile Deştadarê beldesi belediye eşbaşkanları da katıldı.

DEM Parti Hezex İlçe Eşbaşkanı Adnan Bel, AKP-MHP iktidarının Kürt soykırımı politikalarına 2018 yılından beri devam ettiğini belirterek, “NATO’nun Ortadoğu’daki savaş stratejisi ve politikalarının taşeronluğunu üstlenen Türkiye, 30 yılı aşkındır bölgeyi kan deryasına çevirmiştir. Son 10 yıldır da bu taşeronluğun öncülüğü direkt Hakan Fidan üzerinden yürütülmektedir. Fidan’ın Dışişleri Bakanı olmasıyla birlikte hızlanan Kürt soykırımının kapsam ve siyasal yelpazesi genişletilmeye çalışılıyor.  Bunun son halkası da, geçmişi '90’lı yıllara dayanan Güney Kürdistan yönetimiyle yapılan savaş ortaklığıdır. Güney Kurdistan’a yönelik işgal ve ilhak saldırılarının öncelikle genel olarak Kurdistan’a statü sorununun demokratik çözümü önündeki en büyük engeldir. Bu saldırılar aynı zamanda Musul ve Kerkük’ü kapsayan neo-osmanlıcı Misak-ı Milli hayallerin bir ürünüdür” dedi.

KDP ihanetine tepki gösteren Bel, sözlerini şöyle sürdürdü: “KDP, Kürt halkına hesabını veremeyeceği bir sürecin örgütleyici gücü olmuştur. Büyük bedellerle kazanılmış Güney Kürdistan topraklarını, küçük çıkarların uğruna heba etmiştir. Kürdün ulusal demokratik çıkarlarına aykırı olan KDP yönetiminin bu gerici siyasetinin, hiçbir vadede toplumsal bir karşılığı olmayacaktır.  Kurdistan halkları toprağını işgale açanları yurtsever olarak değil, sömürgeciliğin yerli işbirlikçileri olarak hatırlayacaktır. Ne Türkiye’nin ne de KDP’nin Rojava’daki özerk yönetimi tanımaması yaklaşımı, bugün Güney Kürdistan işgali ile nasıl bir politikanın ürünü olduğunu tüm Kürtlere ispatlamıştır.  Bugün doğru tanımı koyarak mücadele etme zamanıdır. KDP'nin içinde bulunduğu durum gerçek anlamda bir ihanettir. KDP’ye çağrımızdır; Kürt halkının onurlu mücadelesi hiçbir zaman tekelleşmeyecektir. Kolektif, örgütlü ve politik duruşu asla gerilemeyecektir. Bu mücadele birkaç ailenin veya ana akım sistem siyasetinin güdümüne girmeyecektir. Her zaman olduğu gibi bugün de halkın çıkarları ve temel değerler üzerinden yürümeye devam edecektir. Fakat bu onurlu mücadeleyi baltalamaya, yozlaştırmaya ve engellemeye çalışanlar tarihin adaleti önünde yok olmaya mahkumdurlar."

DEM Parti Şirnex milletvekili Newroz Uysal Aslan, Türkiye’nin Misak-ı Milli hedefleri doğrultusunda Güney Kurdistan'a saldırılar düzenlediğini vurgulayarak, “Rojava’nın statüsüne karşı saldırılarını devam ettiren Türkiye’ Federe Kurdistan’ın da statüsüne başından beri karşıydı. Ancak bugün kendisini Kürt olarak tanımlayan, Kürtlerin yöneticisi olarak tanımlayanlar Kurdistan’ı işgal etmek isteyenler ile işbirliği yapıyor. O topraklar Kürtlere yuva olacağına bugün ihanet yeri olmuş. Birçok defa Kürtlerin birliği için çağrılarda bulunduk. Kürtlerin statüsünü kalıcılaştırması için çağrıda bulunduk. Ancak bu çağrımızı cevapsız bırakanlar, kendi ailevi aşiret çıkarlarını düşünenler Başûrê Kurdistan’ı katliam ve savaş merkezi haline getirdiler. Bilsinler ki, Türk devleti sadece bir tarafın düşmanlığını değil Misak-ı Milli hedefleriyle bugün gözünü Musul, Kerkük ve Hewlêr’e dikmiş. Türk devletiyle iş birliği yapanlar bu gerçeği görmüyor mu. Tarihten hiç mi ders almıyor... Buradan çağrı yapıyoruz; bu ihaneti kabul etmiyoruz. Ailevi ve aşiret çıkarları dışında hareket eden bir Kürt aklına ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

AKP iktidarının savaş politikalarından tüm kesimlerin etkilendiğini kaydeden Newroz Aslan, “Türk devleti sadece Kürtlerin düşmanlığını değil Kurdistan’a yönelik savaş politikalarıyla, Türk, Kürt ve Arapların sofrasını da etkiliyor. Ekonomik ve diplomasi krizinin sebebi de bu savaş politikalarıdır. KDP de dahil Kurdistan dağlarında Kürtleri katledenlere karşı Başur’da bulunan tüm Kürt partilerinin yerini bilmesi gerekiyor. Bu durumdan öfkeliyiz. Türk devletine de söylüyoruz. Çözüm savaş değil demokratik barıştır. Kürtlerin statüsünü kabul etmektir. KDP’ye de çağrımız, bu ihanet unutulmayacak. Bu işbirlikçilikten vazgeç. Bu işgale karşı ortaklığına bir son ver” ifadelerini kullandı. 

ANKARA

DEM Parti Ankara İl Örgütü, Çankaya Belediyesi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya DEM Parti Colemêrg Milletvekili Öznur Bartın ve İzmir Milletvekili İbrahim Akın’ın yanı sıra pek çok siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi de katıldı.

Eylemde, Kürtçe ve Türkçe “Kayyımlar halkındır, gaspa izin vermeyeceğiz” yazılı pankart taşındı, sık sık, “Kayyumlar gidecek biz kalacağız” sloganı atıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye’de DAİŞ’e karşı verilen mücadelenin 12’nci yıl dönümünü selamlayan DEM Parti İl Örgütü Yöneticisi Nebahat Çalkan, devrimde kadınların en ön saflarda yer aldığına işaret etti. 

Nebahat Çalkan, Türk devletinin Başûrê Kurdistan’a yönelik saldırısına da dikkat çekerek, Türkiye’nin bölgeyi “işgal ve ilhak” ettiğini söyledi. Bu saldırılar ile Kürt halkının kazanımlarının sabote edilmeye çalışıldığını dile getiren Nebahat Çalkan, “Çözümsüzlük içeren hiçbir proje bu topraklarda başarıya ulaşamayacaktır. Savaş, yıkım ve IŞİD barbarlığı eliyle elde edemediklerinizi, başka yollarla elde etmeye çalışmaktan vazgeçin ve Kuzey ve Doğu Suriye halklarının iradesini tanıyın. Dün Rojava işgali ve devamında gelen Türkiye’nin oradaki defacto yönetimine karşı olduğumuz gibi, bugün de Güney Kurdistan’da yapılanlara karşı olduğumuzu ve bunun mücadelesini vereceğimizi yineliyor, yeni Osmanlıcı yayılmacı projesine hayır diyoruz” ifadeleriyle tepki gösterdi.

WAN

TJA, DBP ve DEM Parti öncülüğünde işgal saldırılarına karşı Wan’ın Rêya Armûşê ilçesinde bulunan Sanat Sokağı’nda yapılmak istenen açıklama Valiliğin “eylem ve etkinlik yasağı” gerekçe gösterilerek engellendi. Burada bir süre bekleyen halk, daha sonra açıklamayı DEM Parti İl binası önüne alarak gerçekleştirdi. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde “İşgale ve ihanete hayır” pankartı açıldı.

Açıklamayı yapan DEM Parti Elbak İlçe Eşbaşkanı Şahin Yağızer, AKP-MHP iktidarının Kürt halkına yönelik saldırı politikalarının 2018 yılından bu yana kesintisiz devam ettiğini söyledi. KDP'nin içinde bulunduğu durumun “ihanet” olduğunu belirtilen Yağızer, "Kürt halkının binbir emekle, amansız ve soluksuz bir direnişle elde ettiği kazanımları yok etmeye programlanmış aklın yanında durmanın ihanetten başka bir tanımı olamaz. Buradan işgalci Türkiye’ye ve politize olmuş sömürge psikolojisinden kurtulamayan KDP’ye çağrımızdır; Kürt halkının onurlu mücadelesi hiçbir zaman tekelleşmeyecektir. Kolektif, örgütlü ve politik duruşu asla gerilemeyecektir. Bu mücadele birkaç ailenin veya ana akım sistem siyasetinin güdümüne girmeyecektir. Her zaman olduğu gibi bugün de halkın çıkarları ve temel değerler üzerinden yürümeye devam edecektir” dedi.

Eylem “Bimre îxaner bijî azadî” sloganları ve beş dakikalık oturma eyleminin ardından son buldu.

 MERSİN

DEM Parti Mersin İl örgütü, Akdeniz DEM Parti İlçe Örgütü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme DEM Parti il ve ilçe örgütü yöneticileri, Barış Anneleri ve çok sayıda kişi katılırken, “İşgale ve ihanete hayır” pankartı açıldı.

DEM Parti İl Eşbaşkanı Reşat Aşan, Kürt kazanımlarının olduğu her yerde AKP-MHP iktidarının saldırılarının olduğunu belirterek, “Rojava’da Kürtler bütün dünyanın aslında onurunu korumuştur. Katliamcı DAİŞ çetelerine karşı bütün halklara örnek olacak bir irade ortaya koymuştur ve Rojava’daki bütün halklarla birlikte bir cephe oluşturarak DAİŞ barbarlığını ortadan kaldırmışlardır. Ancak AKP-MHP hükümeti dünyaya mal olmuş bu devrimi hazmedemeyerek oradaki ÖSO çeteleri ile beraber soykırım saldırıları gerçekleştirdi” dedi.

Aynı soykırım politikalarının KDP iş birliği ile sürdüğünü belirten Aşan, “Nasıl ki '90’lı yıllarda Kurdistan’da 2500’e yakın köy yakılıp yıkıldıysa aynı politika bugün Güney Kürdistan topraklarında yaşanıyor. Ne tutuklamalar ile ne de öldürme ile bu sorun bitmez. Bu sorun ancak doğru temelde bir müzakere süreci ortaya konulduğunda çözülecek ve Türkiye’de gerçekten Kürt gerçekliğini, Kürdistan gerçeğini kabul ettiğinde hem ekonomik ve siyasi anlamda hem de adalet ve hukuk anlamında bu coğrafyada rol model olacak bir konuma gelebilecektir. Buradan tekrardan çağrıda bulunuyoruz; bu siyasi soykırım operasyonlarından savaş politikalarına kadar bundan vazgeçin. Diyalog ve müzakere sürecini geliştirin. Kürtlerde Kürdistan’da Kürt kimliği ile bu ülkenin gerçekliğidir, kabul etmek zorundasınız” şeklinde konuştu.

MANİSA 

DEM Parti Manisa İl Örgütü “Savaşa, işgale ve ihanete” hayır sloganıyla DEM Parti Manisa İl binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

DEM Parti Manisa İl Eşbaşkanı Hüseyin Kılıç, AKP-MHP iktidarının Kürt soykırımına 2018 yılından beridir kesintisiz bir şekilde devam ettiğini söyledi. Başûr’a yönelik işgal ve ilhak saldırılarının öncelikle genel olarak Kurdistan’a statü sorununun demokratik çözümü önündeki en büyük engel olduğunu belirten Kılıç, şöyle devam etti: “Bu saldırılar aynı zamanda Musul ve Kerkûk’ü kapsayan neo-Osmanlıcı Misak-ı Milli hayallerin bir ürünüdür. Ama saldırıların kapsamından da anlıyoruz ki, Misak-ı Milli’ye Güney parçası da dahil edilmiştir. Bu parçadaki siyasi yönetim, bunun başat aktörüdür. Son başlatılan saldırılar ve yapılan hazırlıklar da köylerin boşaltılması, sivillerin yerinden göçertilmeleri ve Irak devlet sınırları içerisinde kimlik kontrolü yapılması izlenen politikaların kanıtı niteliğindedir. Buradan işgalci Türkiye’ye ve politize olmuş sömürge psikolojisinden kurtulamayan KDP’ye çağrımızdır; Kürt halkının onurlu mücadelesi hiçbir zaman tekelleşmeyecektir. Kolektif, örgütlü ve politik duruşu asla gerilemeyecektir. Bu mücadele birkaç ailenin veya ana akım sistem siyasetinin güdümüne girmeyecektir. Her zaman olduğu gibi bugün de halkın çıkarları ve temel değerler üzerinden yürümeye devam edecektir. Fakat bu onurlu mücadeleyi baltalamaya, yozlaştırmaya ve engellemeye çalışanlar tarihin adaleti önünde yok olmaya mahkumdurlar." 

MUĞLA 

Muğla'da da DEM Parti Muğla İl Örgütü ve DBP tarafından Milas ilçesinde bulunan Atapark'ta basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirildi. "Savaşa ve ihanete hayır" pankartı açılan açıklamada, "Savaşa hayır" ve "Zafer direnenlerindir" dövizleri taşındı. Basın açıklamasını okuyan DEM Parti Muğla İl Eşbaşkanı Neslihan Çetinkaya, "AKP-MHP ittifakı, ülke içinde ve dışında savaşın ve güvenlikçi politikaların toplumsal sorunların çözümünde bir yöntem olamayacağını söyleyen be bu savaş politikalara itiraz eden herkese düşman hukuku uyguluyor. Barışın, demokrasinin, özgürlüklerin tesis edilmesi, ekonomik krizin son bulması, işçi, emekçi ve yoksulun insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürmesi için mücadele eden bütün toplumsal muhalefete saldırmaya devam ediyor. Rant ve sermaye gruplarına, savaş baronlarına ise ülkenin bütün kaynaklarını peşkeş çekiyor. Bu faşizan hukuka boyun eğmek Savaşa karşı sessiz kalmak işlenen suçlara ortak olmaktır. Toplumun barış dilini kurmaya ihtiyacı vardır. Toplumun hep birlikte ortak yaşamı kurmaya ihtiyacı vardır" diye konuştu. 

DEM Parti Aydın İl Örgütü, DBP ve TJA da, savaşa ve işgale karşı Aydın Kent Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.