İstanbul yasak tanımadı: Her yer Newroz

İstanbul halkı, yasağı rağmen Newroz'a sahip çıktı, polis engeline rağmen mahallelerde kutlamalar yapıldı. Bakırköy'e ulaşanlar da polisin saldırısına maruz kaldı.

İstanbul Valiliği'nin yasağına rağmen halk, Newroz'u kutlamak için gün Bakırköy'e ulaşmaya çalıştı. Polis tüm mahallelerde halka saldırdı. Mahallelerden çıkamayanlar, Newroz ateşlerini bulundukları yerde yaktı, Bakırköy'e ulaşanlar yeniden polis saldırısına maruz kaldı. Polis, özellikle Şirinevler ve Bakırköy'de gazetecilerin çalışmasını sürekli engelledi.

ŞİRİNEVLER

HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ile DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek'in açıklama yapacağı Şirinevler'deki HDP Bahçelievler İlçe Örgütü sabahın erken saatlerinden itibaren abluka altına alındı. Binanın olduğu Nil Sokağı'na özel harekat polisleri yerleştirildi, sokak girişine "olay yeri inceleme" şeridi çekildi. 

Şirinevler köprüsünün üstüne arama noktası koyan polis, gelen herkese GBT kontrolü ile üst ve çanta araması yaptı. Polis engelini aşarak Şirinevler Meydanı'na girenler ise HDP sokağına alınmadı. Gazeteciler de uzun süren tartışmanın ardından meydana girdi.  Ancak bu kez Nil Sokağı'na alınmadı. HDP'lilerin polis yetkilileri ile yaptığı görüşmenin ardından, polis, gazetecilerin sokağa alınacağını söyledi. Ancak bu kez de gazeteciler "sarı basın kartı" şartı ile karşılaştı. Sarı basın kartı olmayan gazeteciler, HDP'ye giremedi.

Polisin sarı basın kartı dayatması nedeniyle sınırlı sayıda gazetecinin ulaşabildiği parti binasında konuşan HDP İl Eş Başkanı Soylu, İstanbul Valiliği'nin Bakırköy'de yapılmak istenen mitingi yasaklaması ve ardından tüm kentte Newroz kutlamalarına yönelik polis engellemelerini protesto etti. İstanbul'un çok sayıda ilçesinde Newroz kutlamasına gelmek isteyenlerin engellendiğini kaydeden Soylu, "Valilik Newroz'u yasakladı. Avcılar'da Kadıköy'de birçok yerde araçlarımıza el konuldu, alana gelişler engellendi. Bakırköy alanına girerken insanlarımız gözaltına alındı" dedi.

Soylu, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve DBP Genel Başkanı Kamuran Yüksek'in katılımıyla bir etkinlik düzenleyeceklerini hatırlattı, "Halkımız engellemelere rağmen alana gidiyor. Bu engellemelerin anlamsız" dedi.

HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu da engellemelere son verilmesini istedi.

HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ve DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, gazetecilerin HDP Bahçelievler ilçe binasına alınmaması üzerine, binanın bulunduğu sokağın başında açıklama yaptı. Yüksekdağ, polis engelini kınadı, İstanbul Valiliği'nin tüm ilçelerde Newroz kutlamalarına getirdiği engele tepki gösterdi. Engellerin kendilerini yıldıramayacağını belirten Yüksekdağ, "Alan yasaklamaları ile Newroz yasaklanamaz" dedi. "Bütün halkımızı Newroz'un özüne uygun bir biçimde kutlamaya davet ediyoruz" diyen Yüksekdağ, HDP heyetinin Bakırköy'e gideceğini söyledi. Bakırköy'e yola çıkan binlerce kişinin engellendiğine dikkat çeken Yüksekdağ, "Yasaklar bizi engelleyemez" diye konuştu. Yüksekdağ'ın açıklamasının ardından HDP heyeti, Bakırköy'e geçti.

BAKIRKÖY

Newroz'un yapılacağı Bakırköy Pazar Meydanı'nı abluka altına alan polis, Bakırköy-İncirli metrobüs çıkışında kimlik kontrolleri yaptı, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Haber takibi yapan gazeteciler polis tarafından sık sık engellendi, kimlik kontrollerine maruz kaldı. Newroz'u izlemek üzere Bakırköy'de bulunan Amerika'nın Sesi muhabiri Zozan Yaşar, polis tarafından darp edildi. Mahallelerdeki polis ablukasını aşarak Bakırköy'e ulaşan HDP'liler burada polisin saldırısı ile karşılaştı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Onlarca gazetecinin, Bakırköy'de HDP'li vekiller ile temas etmesi de polis tarafından engellendi. Çevik kuvvet, gazetecileri tehdit edip hakaretler savunararak 200 metre kadar vekillerin bulunduğu yerde uzaklaştırdı. Gazeteciler E-5 kenarında beklemeye başlarken, polis, metrobüs durağından kimsenin Bakırköy Pazar Alanı tarafına geçişine izin vermedi. Geçmek isteyenleri tartakladı.

Şirinevler'den Bakırköy'e geçen HDP Meclis Grup Başkanı Pervin Buldan ile HDP milletvekillerinin açıklama yapması engellendi. Açıklama yapılmasına izin verilmeyeceğini söyleyen polis, 50 kişilik HDP üyesi ile milletvekillerinin bir araya gelmesini de engelledi. Polis ile milletvekilleri arasında arbede yaşandı. Milletvekilleri sokaktan ayrılırken, polis bu kez alkışlarla engellemeyi protesto eden HDP'lilere saldırdı. Bir HDP yöneticisi gözaltına alındı.

GAZİ MAHALLESİ

Gazi Mahallesi halkı, Şair Abay Lisesi'nin önünde toplandı. Polis, halkı Newroz alanına taşıyacak otobüslerin önüne "akrep" tipli zırhlı araçları koyarak hareket etmesini engelledi, ardından aracın anahtarına el koydu. Polis ablukasını görüntülemek isteyen muhabirimiz Ulaş Ömer Sezgin, engellenmek istendi. Özel araçlarla yola çıkmak üzere bekleyen halka, polis tazyikli su, gaz bombası ve plastik mermi ile saldırdı. Halk bunun üzerine Heykel Meydanı'na yürüdü. Polis, buradaki kitleye de saldırdı. Ara sokaklara çekilen kitle ile polis arasında çatışmalar yaşandı. Polis, saldırı sırasında HDP'nin ses aracını kullanılmaz hale getirdi.

AVCILAR

Avcılar'dan Newroz alanına gitmeye çalışan halkın araçlarına polis el koyunca, halk metrobüslere binerek, Bakırköy'e doğru yola çıktı. Bakırköy'e ulaşan kitle, İncirli'de polisin saldırısına maruz kaldı.

OKMEYDANI

Okmeydanı halkı, HDP Şişli İlçe Örgütü'nün Okmeydanı temsilciliğinin önünde toplandı. Şark Kahvesi'nde zırhlı polis araçları bekledi. HDP binasının girişi de zırhlı polis aracıyla kapatıldı. Bunun üzerine HDP'liler özel araçlarıyla Bakırköy'e gitme kararı aldı. Bakırköy'e ulaşanlar, İncirli köprüsünde polis tarafından engellendi.

ZEYTİRBURNU

Zeytinburnu'nda mahallelerden toplanarak Çırpıcı Park'ta bir araya gelen halk, AKP'nin yasağına karşı parkta "Her yer Newroz, her yer direniş", "Biji berxwadana Surê" sloganları atarak direniş halayına durdu. Ancak, halkın Newroz kutlamasına tahammül edemeyen polis, gaz bombaları ve tazyikli sularla saldırdı.  

BEYOĞLU

Beyoğlu Hacıahmet Meydanı'nda Newroz'u kutlamak amacıyla bir araya gelen kadınlara polis biber gazı ve tayzikli suyla saldırdı.  Saldırının ardından ara sokaklarda Newroz ateşini tekrar yakıldı.

BAĞCILAR

Bağcılar ilçesi Demirkapı Mahallesi’nde bulunan HDP temsilciliğini önünde toplanan halk, otobüslerle Newroz alanına gitmeye hazırlanırken, polis saldırdı, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

SARIGAZİ

Sarıgazi'de halk, HDP ilçe binasının önünde toplandı. 3 araçla yola çıkan HDP'lilerin önü zırhlı polis araçlarıyla kesildi. Polis, üç aracı bağladı. HDP'liler, bunun üzerine Newroz ateşini mahallede yakma kararı aldı. Saat 12.00'de ateş yakma kararı aldı. İlk ateş Kekik Sokak'ta yakıldı. Polis, kutlamaya saldırdı. İkinci ateş Cumartesi pazarında yakıldı. Polis buraya saldırdı. Bir kişi gözaltına alındı. Kitle bu kez Meclis Mahallesi'nde toplandı.

...