‘Kahramanlık haftası direnişin ilk kıvılcımıdır’

Karakoçan, “Zindan direnişi olmasaydı dağ direnişi olmazdı. Dağ direnişi olmasaydı bugünkü kitlesel halk direnişimiz olmazdı. Bugün halkımızın geldiği durum tam da o direnişten süzülüp gelen bir gelenektir” diye konuştu.

Kahramanlık haftasını değerlendiren KCK Yerel Yönetimler Komite Üyesi Rauf Karakoçan, “Zindan direnişi olmasaydı dağ direnişi olmazdı. Dağ direnişi olmasaydı bugünkü kitlesel halk direnişimiz olmazdı. Bugün halkımızın geldiği durum tam da o direnişten süzülüp gelen bir gelenektir” diye konuştu.

“Parti ve mücadele tarihimizde önemli bir yere sahip olan kahramanlık haftasının bugünlerini yaşarken içinden geçtiğimiz süreç hem parti olarak, hem halk olarak direniş günlerini böylesi bir kahramanlık haftası ile taçlandırmak ve bir kez daha idrak etmek için üzerine yoğunlaşmak ve gereklerini pratikte yerine getirmek için önemli bir süreçtir” diyen Karakoçan, kahramanlık haftasının sömürgeci faşist Türk devletinin Amed zindanında gerçekleştirdiği baskılara, işkencelere karşı direnişin ilk kıvılcımı olduğunu söyledi.

PKK öncü kadrolarından Mazlum Doğan’ın 21 Mart 1982’deki direnişi ile alevlendirdiği bu direniş geleneğinin haftanın başlangıç tarihi olduğunu, 28 Mart Agit’ın (Mahsum Korkmaz) şahadetinin ise bu kahramanlık haftasının diğer bir günü olduğunu vurgulayarak, “Bilindiği gibi tarih yaşandığı dönemle anlam bulur. Kuşkusuz çok dar bir mekanda, zindan koşullarında sömürgeciliğe karşı direnmek direniş bayrağını yükselterek direniş kültürünü halka mal etmek önemli bir durumdu. Önemli bir direniş eylemiydi. Böylesi bir koşulda buna sahip çıkmak halka sahip çıkmak önemli bir direniş kararıdır. Bu direniş kültürünün dağa yansıtılması, dağda yaşatılması da Agit yoldaşın öncülük ettiği bir durumdur” dedi. 

“Agit arkadaşın temsil ettiği çizgi, direniş çizgisi tam da Mazlum arkadaşın başlattığı direniş çizgisinin dağdaki yansımasıdır. Dağdaki direnişin yansıması oluyor. Hem dağ direnişi hem zindan direnişi bu nedenle bizim parti tarihimiz açısından aslında PKK’nin varlık yokluk meselesinin olduğu ve buna cevap arandığı bir dönemdir. Buna verilmiş bir cevaptır” diyen Karakoçan, Kahramanlık Haftası’nın da böyle ela alınması gerektiğini vurguladı.

Zindan direnişi olmasaydı, dağ direnişinin olmayacağını da sözlerine ekleyen Karakoçan şunları belirtti: “Dağ direnişi olmasaydı bugünkü kitlesel halk direnişimiz olmazdı. Bugün halkımızın geldiği durum tam da o direnişten süzülüp gelen bir gelenektir. O gelenek başlatılmasaydı, sürdürülmeseydi, yaşatılmasaydı bugün belki de bu kadar gelişmeden bahsetmek mümkün olmayacaktı. Bugün Kürtlere dönük topyekün bir saldırı var. Şehirlere yöneliyor şehirleri ablukaya alıyorlar. Kentsel katliamlar yapılıyor. Kısacası aşırı güç dengesizliğiyle karşı karşıyayız. Biz Mazlum arkadaşın başlattığı direnmek yaşamaktır geleneğini bugün daha fazla hatırlamak, anımsamak, doğru sahiplenmek durumundayız. Başka türlü de bizim başarı şansımız yoktur. Biz bu kahramanlık haftasını her zamanki süreçlerden daha fazla amansız savaş koşulları içerisinde karşılıyoruz. Bu kahramanlık haftasının başta parti yapımıza halkımıza bu temelde kutlu olmasını diliyorum. Doğru temsili yapılarak bu sömürgeciliğin halkımıza karşı dayattığı soykırım uygulamalarına karşın topyekün direnişi geliştirerek bu kahramanlık haftasına bu temelde sahip çıkabiliriz. Şehitlerimizin anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Bu kahramanlık haftasının halkımıza ve partimize kutlu olmasını diliyorum.”