GÖRÜNTÜLÜ

Kakai kenti Dakuk’ta Newroz ateşi ilk kez tutuşturuldu

Kerkük’ün Dakuk ilçesinde ilk kez yapılan ve Tevgera Azadiya Komalgey Kurdistan’ın (Tevgera Azadi) organize ettiği Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı.

Kerkük’ün Dakuk ilçesinde ilk kez yapılan ve Tevgera Azadiya Komalgey Kurdistan’ın (Tevgera Azadi) organize ettiği Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. 

“Ulusal direnişle Önder Apo’yu özgürleştirelim, Güney Kürdistan kazanımlarına sahip çıkalım” şiarıyla gerçekleştirilen Dakuk Newroz’unu halk, gerilla ve peşmerge birlikte kutladı. 

Ey Reqip’in okunması ve şehit ailelerinin Newroz ateşini yakmasıyla başlayan kutlamada Tevgera Azadi Eşbaşkanı Mıhemed Abdullah, Dakuk kaymakamı Dr. Emir Xwakerem ve HPG gerillası Beritan Gever birer konuşma yaptı. 

Tevgera Azadi Eşbaşkanı Mıhemed Abdullah, DAİŞ çetelerinin iki yıldır Dakuk halkının özgürlüğüne ve yaşamına kastettiğine dikkat çekerek, bugün Newroz’un Dakuk’ta kitlesel kutlanmasını sağladıkları ve Dakuk halkı üzerindeki DAİŞ tehlikesini tümden ortadan kaldıkları için gerilla ve peşmerge güçlerine teşekkür etti. 

Kürdistan özgürlük mücadelesinin her geçen gün büyüyerek geliştiğini belirten Abdullah “Kürdistan özgürlük mücadelesi Mazlumların, Zekiye Alkanların bedenlerinde tutuşan Newrozlaşarak bugüne geldi. Böyle gelişen bir mücadelenin önünde kim durabilir ki? Nasıl ki Newroz Dehaklara karşı direnişin sembolü olarak bugünlere kadar geldiyse, bugün de çağdaş Dehaklar DAİŞ ve Erdoğan faşizmine aynı şekilde halkımız tarafından direniş ruhuyla karşılanmaktadır. Newroz’u biliyorsak eğer, bu topraklarda halkların mutlaka barış içinde yaşayabileceklerini de biliyoruz demektir. Böylesine kahramanca direnen halkımız, gerilla ve savaşçılarımız olduğu sürece hiç kimse artık bizi yeni şekillenen bölge haritasının dışında bırakamaz” dedi.

Dakuk Kaymakamı Dr. Emir Xwakerem de Newroz’a katılan tüm halkı selamlayarak şunları belirtti: “Bugün burada Kürdistan'ın her tarafından gelen insanların ortak coşkusunu gördükten sonra şunu inanıyorum ki değil sadece DAİŞ kim gelirse gelsin bu halkın özgürlüğünü elinden alamayacaktır.”

Xwakerem konuşmasında Kürt siyasi partilerine de seslenerek, “Kürdistan'ın özgürlüğü hepimizin temel amacıdır. Biz Kürdistan'ın hiçbir yerinden gidip başkasının toprağını işgal etmedik. Sürekli ülkemize dönük dışarıdan saldırılar oldu. Ancak buna karşı bugün Kuzey Kürdistanlı bir gerilla gelip Dakuk’uk, Kerkük’ün, Xaneqin’in özgürlüğü için kendisini feda ediyor. Çünkü kendisini bu toprakların sahibi görüyor. Kendisini buradaki insanların özgürlüğünden sorumlu görüyor. O zaman gelin nasıl ki Newroz ateşini birlikte yakıyorsak ülkemizi de hem birlikte yeniden özgürleştirelim” dedi.

Dakuk’ta bulunan YJA Star ve HPG güçleri adına kutlama da konuşan Beritan Gever ise, Kürdistan'da devam eden DAİŞ ve Türk devlet çetelerinin saldırılarına dikkat çekerek, Kürt halkını bu saldırlar karşısında birlikte mücadele etmeye çağırdı. 

Kuzey Kürdistan’dan Rojava’ya Güney Kürdistan’a kadar Kürdistan’ın birçok yerinde şu anda savaş yaşandığını söyleyen Gever şunları belirtti: “Çeteler halkımıza saldırarak katletmektedirler. Ancak saldırıların geliştiği tüm yerlerde tarihi ve görkemli direnişlerle yürütülen bir de çok onurlu bir mücadele var. Bizler her yerde birbirimize kenetlenerek, güçlerimizi birleştirerek bu saldırıları mutlaka boşa çıkaracağız. Newroz bir kez daha bu görkemli direnişe sahne oldu. İnanıyoruz ki, bizler halkımızla ortak direniş saflarında ülkemize onurlu özgürlüğü getireceğiz. Bu temelde tüm halkımızı Newroz coşkusu ve direniş ruhuyla mücadele saflarında yan yana durmaya çağırıyorum.”

Dakuk Newroz kutlamasında Kürdistan Özgür Kadın Hareketi (REJAK) adına ise Lavin Nureddin konuştu. Newrozu kutlayan Nureddin, “Kürdistan devrimi nasıl ki Rojava ve Kuzey’de kadın öncülüğüyle gelişiyorsa, Güney Kürdistan'da da bu devrim kadın öncülüğünde gelişecektir” dedi. 

Awazên Çiya’yı ise halk ‘Biji Serok Apo’ sloganlarıyla karşıladı. Awazên Çiya’nın müzik dinletisiyle halaya halk durdu. 

Eyüp Kakai ise Kürdistan üzerine yazdığı şiirleri okudu. Şiir dinletisinden sonra sahne alan yerel sanatçıların müzik dinletisi eşliğinde halaya duran halk akşam saatlerine dek Newroz’u coşkuyla kutladı. 

Dakuk Newroz’unu bir arada kutlayan halk, gerilla ve peşmerge, ajansımıza konuşarak “Newroz’u birlikte kutlamaktan büyük sevinç duyuyoruz. Kürdistan halkını özgürlük ateşlerini gürleştirmeye çağırıyoruz. Herkes Rojava federasyonu ve Kuzey Kürdistan direnişini bu Newroz coşkusuyla karşılamalı ve sahip çıkmalıdır” mesajı verdi. 

...