GÖRÜNTÜLÜ

Kalkan: Bakur yoldaş, Halep’deki direnişin öncüsü, sembolü oldu

PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan, 5 Nisan günü Halep’in Şêx Meqsud Mahallesi’ndeki direnişte yaşamını yitiren Bakur Cilo kod adlı Brusk Cemal ile Şêx Meqsud/Halep direnişini değerlendirdi.

 

PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan, 5 Nisan günü Halep’in Şêx Meqsud Mahallesi’ndeki direnişte yaşamını yitiren Bakur Cilo kod adlı Brusk Cemal ile Şêx Meqsud/Halep direnişini değerlendirdi.

Kalkan, Cilo için de şunları belirtti: “Bakur yoldaş, Süleymaniye halkımızın, Başur halkımızın yetiştirdiği çok bilinçli, önemli bir kişilikti. Devrimci yurtsever bir aileden geliyor. Ailesi hep mücadelede içinde oldular. Abisi Zagroslar’da şehit düştü. Kendisi Botan’da da, Rojhilat’ta da, Başur’da da savaştı.”

“Şêx Maqsud’un, Halep’in, özgür ve demokratik olması için direniş yürüten tüm güçlerin büyük komutanı Bakur yoldaşı şehadeti dolayısıyla saygı ve minnetle anıyorum” diyen Kalkan, Halep direnişinin özgün ve önemli bir yeri olduğunu söyledi. Suriye ve Rojava direnişi içerisinde, aslında Ortadoğu direnişi içerisinden baştan itibaren özerk bir direniş alanı olduğunu söyleyen Kalkan şunları ifade etti: “Direniş örgütleri kuruldu. Birçok alandan devrimci demokratik güçler özgürlük Kürdistan’ı, demokratik Suriye’yi, demokratik Ortadoğu’yu, insanlığı savunmak üzere Halep’i DAİŞ faşizmi ve her türlü faşist çete saldırısına savunmak üzere seferber oldular. Bu bir tarihsel bilinçti, ruhtu. Bakur yoldaş da bunlardan biri oldu, hem de en önde oldu. O ruh, bilinç, irade anlaşılması, sahiplenilmesi gereken bir gerçekliktir.

Bakur yoldaş, Süleymaniye halkımızın, Başur halkımızın yetiştirdiği çok bilinçli, önemli bir kişilikti. Devrimci yurtsever bir aileden geliyor. Ailesi hep mücadelede içinde oldular. Abisi Zagroslar’da şehit düştü. Kendisi Botan’da da, Rojhilat’ta da, Başur’da da savaştı. Rojava ve en son Halep’in her türlü faşist saldırganlığa karşı savunulmasında Cephet-el Ekrad örgütlülüğü içerisinde önemli rol oynayan bir militan olarak yer aldı. DAİŞ faşizmine karşı savaşın en öncü komutanlarından oldu. Dar, basit yaşamadı. Özellikle Kürdistan parçalarında var olan ve Başur’da çok görülen dar siyasi yaklaşım içerisinde de olmadı.

Başur’un özgürlüğünün Rojava’nın, Bakur’un, Rojhilat’ın özgürlüğünden geçtiğini, olacaksa bir Kürt özgürlüğü bütün Kürdistan’da birlikte olacağını, Kürt ve Kürdistan özgürlüğünün de demokratik Ortadoğu’yla gerçekleşebileceğini anladı, kavradı. Bu temelde Önder Apo’nun geliştirdiği teorik, ideolojik çizgiyi derinden özümsedi, ona inandı, bağlandı ve Kürdistan’ın dört parçasında savaşan büyük bir komutan, başarılı bir militan oldu. Bu temelde annesinin, kardeşlerinin, ailesinin ve tüm halkımızın acılarını paylaşıyorum.

Bakur yoldaş, küçük yaşta mücadeleye katıldı. Devrimin bir çocuğu olarak bütün Kürdistan’da da mücadele etti. Bunu herkesin doğru anlaması gerekiyor.”

Halep direnişi deyince bu gerçekleri bilmenin ve görmenin önemli olduğunu da söyleyen Kalkan, bunun kendiliğinden olmadığını, ada gibi, kuşatma içerisinde, aylarca, yıllarca ve çoğu zaman imkansız, aç kalarak büyük bir insanlık direnişini ortaya çıkardığını, oradaki özgürlük ve demokrasi güçlerinin öncülerinden birinin de Bakur Cilo olduğunu söyledi.

Bakur Cilo’nun böyle bir direnişte sembol olduğunu, direnişe öncülük ettiğini de vurgulayan Kalkan, “Bu direnişin doğru anlaşılması açısından bu şahsiyetin anlamak gerektiğini belirtiyorum.

Füzeler kullanmışlar, kimyasal silah kullanıldığı da belirtilmekte. Yoksa öyle kolay bu sonucu ortaya çıkaramazlardı. Faşist saldırganlık özgürlük direnişini ezmek için her türlü zulmü uyguluyor ama demokratik güçler de büyük bir kararlılıkla ve kahramanca direniyorlar.

Dört parça Kürdistan’da mücadele etmiş bir kişilik, son direniş alanı olarak, bütün Kürdistan’ın özgürlüğü ve Ortadoğu’nun demokratikleşmesi için Halep’in savunulmasını can alıcı noktada görmüştür.

Haçlı seferlerine karşı direnişte de Halep direnişçiliği önemlidir. Ortadoğu’nun uygarlığının gelişiminde de Halep’in önemli bir yeri vardır. Halkların birlikte ve kardeşçe yaşadığı alan olması açısında da Halep’in önemli bir yeri vardır. Bu gerçeği gördüğü için diğer bütün savaş alanlarını bırakarak Halep direnişi içerisinde yer alma, orada bütün kürtlüğü, bütün insanlığı savunmak için mücadele etmeyi tercih etti.

Halep çok önemli bir siyaset merkezidir. Siyasal başkentler belki Şam olmuş, Bağdat olmuş, Ankara ve Tahran olmuş ama Halep toplumun başkenti olmuştur. Diğerleri devlet başkentleridir. Halep ise çok kültürlü, çok dilli toplumsal başkenttir. Demokrasinin ve kültürün başkentidir. Demokratik toplumun var olduğu, bir arada kardeşçe yaşadığı bir alandır. Toplumun ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi olarak var olduğu, toplum gücüyle var olan, toplumsal kültürü temsil eden kenttir. Küçük bir Ortadoğu’dur ama toplumun Ortadoğu’sudur.

Dolayısıyla da Halep’in savunulması çok önemlidir. Halep’teki Kürtlüğü savunmak da çok önemlidir. Halep’i savunmak Ortadoğu’daki toplumsallığı, demokratik toplum gerçeğini, toplumsal kültürü savunmaktır. Halep’teki Kürtlüğü savunmak da tarihsel olarak demokratik toplumun varoluşunda Kürtlerin katkısını savunmaktır. Çünkü tarihte Halep’le ilişkisiz bir Kürtlük var olmamıştır. Halep bir Kürt şehri olmadı ama Halep’siz bir Kürtlük de var olmamıştır. Kürtlüğün bir ucu ticari, ekonomik, kültürel yaşamak olarak Halep olmuştur. Kürler de Halep kültürüne büyük güç kattılar, bütün Kürdistan da Halep kültüründen de beslendiler. Bu temelde de Halep direnişini önemini anlamak gerekir. Halep şehitleri şahsında tüm şehitlerimizi saygı ile anıyorum, Halep direnişini sürdüren özgürlük güçlerini selamlıyorum” dedi.