Karamox: Tek bir çete kalıncaya kadar hamlelerimiz devam edecek

Burkan El Fırat Koordinasyon üyesi ve QSD komutanlarından Şiyar Karamox, Türk devletinin desteklediği çete ve terörist grupların bugüne kadar Suriye halklarının tüm değerlerine saldırdığını, zulüm yaparak katliamlar gerçekleştirdiğini belirtti.

Burkan El Fırat Koordinasyon üyesi ve QSD komutanlarından Şiyar Karamox, Türk devletinin desteklediği çete ve terörist grupların bugüne kadar Suriye halklarının tüm değerlerine saldırdığını, zulüm yaparak katliamlar gerçekleştirdiğini belirtti.

“Bu savaşın gerçek suçlularındın birisi çeteleri halklar üzerine süren Türk devletidir” diyen Karamox, uluslararası güçlerin üzerinde anlaştığı ateşkes dışında kalan çetelerin Girê Spî’ye Türk devleti desteği ile saldırıp sivil halkı katliamlara maruz bıraktığına da dikkat çekti.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) Hol, Tişrin ve Şeddadê hamlelerinin bölge halkları için adeta bir nefes borusu, çeteler için de çöküşün son aşamaları olduğunu ifade eden Burkan El Firat Koordinasyon ve QSD Askeri Konsey üyesi Şiyar Karamox, “Türk devleti çeteler verdiği destek ile Girê Spî’de yeniden çetelere nefes borusu açmak istiyor” diye konuştu.

Burkan El Firat’ın QSD’yi oluşturan 20 farklı güçten birisi olduklarını Karamox, Şeddadê hamlesi ve sonuçlarını ANF’ye değerlendirdi.

‘ŞEDDADÊ ÖZGÜRLÜĞÜ ÇETE VE ARKASINDAKİ GÜÇLERİN HESAPLARINI BOZDU’

Askeri, ekonomik ve coğrafik olmak üzere birçok açıdan Şeddadê’nin DAIŞ çeteleri ve arkasındaki kirli güçler için çok stratejik bir yer olduğunu dikkat çeken Karamox, “DAIŞ çeteleri Şeddadê’yi kaybetmemek için aslında çok direndi, tüm gücünü harekete geçirterek Rakka ve Derazor’dan takviye güç getirtirdi. Onlarca bomba yüklü araç ve intihar komandosunu harekete geçirmeye çalıştı. Ama QSD’nin kararlı ve inançlı duruşları karşısında fazla tutunamadı. Çeteler patlayıcı araçlar, intihar komandoları ve döşedikleri mayınlarla bizi darbeleyip, hamleyi boşa çıkarmak istediler. Ancak güçlerimiz ısrarlı ve zafer inancıyla savaştığı için çetelerin tüm saldırılarını boşa çıkardı, çeteler önce kırıldı, sonra güçlerimiz karşısında tuzla buz oldular.

QSD güçlerimiz şimdi Şeddadê ve yöresinin tümüne hakim oldu. Kısa sürede Şeddadê’yi aldık, halkın evlerine dönebilmesi için zaman kaybetmeden çetelerin şehir içinde döşediği çok sayıda mayını temizleme çalışmaları başlattık. Temizledik ve halk şehre döndü, yaşamına tekrardan özgür bir şekilde devam etti. Şeddadê’de artık hayat normale döndü diyebiliriz. Artık sıra çetelerin açmış olduğu yaraları sarmaya geldi” diye konuştu.

‘ÇETELERİN TUTUNMA ŞANSLARI YOK, SADECE BOZMAK İÇİN SALDIRIYORLAR’

Habur’un Gazabı hamlesi ile QSD’nin Şeddadê’de Hol ve Tişrin barajından sonra 3. zaferini de gösterdiğini ifade eden Karamox şunları söyledi: “Bu başarılarımızla herkese kimin DAIŞ’i yenebileceğini ve kimin halk desteğine sahip olduğunu göstermiş olduk. Hamle demokratik bir Suriye’nin geleceğinde oynayacağı rolü bildiğimizden dolayı oldukça iyi hazırlandık. Ve çok kısa bir zamanda Şeddadê zaferini ilan ettik. Şeddadê’yi çembere aldığımızda birçok çete gurubunun ruhu bile duymamıştı. DAIŞ çeteleri Şeddadê’de kendilerine oldukça güvenmişlerdi. QSD savaşçıları Şeddadê etrafında çembere girince şoke oldular.

Çeteler Kobanê zaferi ile çöküşe doğru gittiğini ifade etmiştik. Şeddadê zaferi ile birlikte bitişe doğru gideceklerini ilan ediyoruz. Bundan sonra çetelerin çok fazla savaş gücü yok. Tamamen bitmedi savaşçı toplama potansiyeli var ve kimi güçler çeteleri besliyor. Ancak QSD’nin Şeddadê zaferi çetelerin tüm ‘efsanesini’ yerle bir etti. DAIŞ çeteleri bundan sonraki saldırıları tamamen intikam alma, yıkma ve talan etme üzerine olacaktır.

Şeddadê zaferinden DAIŞ çetelerini besleyen Türkiye gibi karanlık güçler bazı yerlere saldırtacağı açıktı. Çetelerde intiharvari saldırılar yapacaklar. Ancak son Girê Spî saldırısında olduğu gibi başarıya ulaşma şansları yoktur. İster YPG’nin denetimi altında olan yerlerde olsun, isterse QSD bileşenlerinin olduğu alanlarda olsun saldıran güçler kim olsa olsun pişman ettireceğiz.

Bundan sonra çeteler ciddi bir varlıkları olmasa da ayakta kalmaya çalışacaklar. Ancak biz çeteler nerede olursa olsun üzerlerine gidecek ve ezeceğiz. Şimdi güçlerimiz Kızwan dağının güneyi ile Siluk güneyine yaptığımız hamle Şeddadê’nin devamı ve çetelerin Girê Spî saldırısında şehit edilen yoldaşlarımız ve halkın intikamını almaya yöneliktir. Bu hatta tek bir çete kalıncaya kadar operasyon ve hamlelerimiz devam edecek.”

‘QSD’NİN HAMLELERİ DEMOKRATİK VE KONFEDARAL BİR SURİYE İÇİN ALAN AÇIYIR’

QSD’nin Hol, Tişrin ve Şeddadê hamleleri bölge halkı için adeta nefes borusu işlevini gördüğünü söyleyen Karamox, “Çete işgali altındaki yerlerde halk onları kurtarmamız için çağrı yapıyor. Çeteler işgal ettiği yerlerde halkları birbirine kırdırdı, kültürel katliamlar yaptı. Oysa QSD halklar arasında yeniden ve eşit bir şekilde yaşam imkânlarını zemini ortaya çıkardı. Dolayısıyla eğer Suriye’de var olan sorun çözülecekse öncelikle çetelerin halklar arasında yaratmış olduğu uçurumların ortadan kaldırılması gerekiyor.

QSD hamlelerinin demokratik ve konfederal bir Suriye için zemin sunduğunu ve ortak yaşam imkanlarını sağladığına inanıyoruz. Şeddadê halkı uzun bir süredir alanı çetelerden temizlememiz için bizden talepte bulunuyordu. Zaman ve mekan oluştu ve halk şimdi Şeddadê de özgür bir şekilde yaşıyor. Bu çözüm yöntemi niye tüm Suriye için olmasın ki, sonuçta Suriye sorunu çözüm aranacaksa halkların ortak değeri üzerine olmalıdır. QSD tüm Suriye halklarını, inanç ve kültür birlikteliğinden oluşuyor” diye konuştu.

‘SURİYE’NİN BİRLİK OLMASINI İSTİYORUZ’

QSD’nin ayrı halk, inanç ve kültürlerden olsa da ortak bir toprak parçasında eşit ve özgür bir yaşam isteminden yola çıkarak yan yana geldiklerini hatırlatan Karamox şöyle devam etti: “Bu projemizin tüm Suriye için çözüm olacağına inanıyoruz. QSD olarak Suriye’nin çözümüne ilişkin programımızda federal bir sistemin oluşması gerektiğini belirtmişiz. Biz Suriye krizinin çözümünün ortak değerlerden geçtiğine inanıyoruz. Suriye’nin bu hale gelmesine zemin sunan Baas tekçiliğinin de, dıştan dayatılan etnik ve dini mezheplere dayanan yöntemlerinde sonuç getirmeyeceğine inanıyoruz. Biz Suriye’nin bütünlüğü ve halkların iradesine dayanan özgür geleceğine inanıyor ve bunu savunuyoruz.

Suriye halkları çok fazla zorluk çekti ve acı yaşadı. Türk devleti gibi kirli planlarını hayata geçirmek için DAIŞ, Nusra ve Ehrar Şam gibi kirli güçlerini kullanan güçler Suriye’de halkları birbirine kırdırtarak parçalanmaya çalıştı. QSD bu parçalanmışlığı tersinden birleşmeyi esas alıyor. Suriye halklarının birbirleri ile geçmişte de gelecekte de sorunları olmayacak. Sorun olan ulus devlet ve bunun yarattığı faşizan sistemlerdir.”

‘SURİYE HALKLARI QSD’DEN UMUT BEKLİYOR’

QSD’nin hamle yaptığı alandaki halkın rahatladığını da vurgulayan Karamox “Çetelerin işgali altında olan yerlerde de halk bizden gidip onları çetelerin zulmünden kurtarmamızı bekliyor. Suriye halkları özgürlüğüne kavuşmak istiyor. Tek kurtuluş umudu da QSD’dir, gidip kendilerini kurtarmalarını bekliyor. İster rejim ister paramiliter çete gurupları halk üzerinde oldukça baskı uyguladı, özgürlüğünü kısıtladı.

Girê Spî’ye saldırı, çetelerin ve onun arkasındaki güçlerin ne kadar kirli ve ahlaksızca bir plan içinde olduklarını bir kez daha gösterdi. Bu açıdan çeteler nerede olursa olsun, onlara karşı mücadelemiz devam edecektir. Suriye topraklarında tek bir çete kalıncaya kadar da hamle ve operasyonlarımız devam edecektir” dedi.