GÖRÜNTÜLÜ

Kaya: Nusaybin halkı tarihi bir irade gösterdi

Nusaybin’de beşinci ayına giren saldırıları ve direnişi değerlendiren Nusaybin Belediye Eş Başkanı Sara Kaya, Nusaybin halkının tarihi bir irade gösterdiğini vurguladı. Kaya, dayanışmanın daha da büyütülmesi çağrısını yineledi.

Nusaybin Belediye Eş Başkanı Sara Kaya, Nusaybin’de beşinci ayına giren öz yönetim direnişi ve devlet güçlerinin saldırılarını ANF’ye değerlendirdi. 

‘HALK KENDİ TOPRAKLARINDA YAŞAMAK İÇİN TARİHİ  İRADE GÖSTERİYOR’

Nusaybin’de 14 Mart’tan bu yana yasağın devam ettiğini hatırlatan Kaya, bugün itibari ile sokağa çıkma yasağının 5. ayı geride bıraktığını söyledi. 

YPS/YPS JIN’ın son yasak ve saldırılar karşısında büyük bir direniş sergilediğine  vurgulayan Kaya, daha sonra da YPS/YPS JIN güçlerinin geri çekildiğini söyledi.

YPS/YPS JIN güçlerinin çekilmesi ardından devlet güçlerinin saldırılarını sürdürdüğünü belirten Kaya, devlet güçlerinin Nusaybin’de çatışmalar bittikten sonra halka ait mallara zarar verdiğini, evleri rastgele yakıp yıktığını kaydetti. Kaya, Nusaybin’de çatışmalar sona ermesine rağmen saldırı ve yasağın sürmesini devletin daha fazla yıkım, talan ve işlediği savaş suçlarının üstünü örtmeye dönük çabası olduğuna da dikkat çekti. Devlet güçlerinin bir an önce yasağı sonlandırarak savaş suçu işlemekten vazgeçmesi gerektiğini dile getiren Kaya, Nusaybin’in Nusaybin halkının sonuna kadar kendi topraklarında yaşama ısrarını sürdüreceğini vurguladı. 

‘HİÇBİR GÜÇ NUSAYBİN HALKINI YASAKLARA ALIŞTIRAMAZ’

Nusaybin’e şu anda halkın yüzde altmış oranında dönüş yaptığı bilgisini paylaşan Kaya, Nusaybin halkının yasağa rağmen kentlerine dönmek için tarihi bir irade ve çaba sarf ettiğini ifade etti. Nusaybin’de yasağın sürdürülmesinin bir amacının da Nusaybin halkı nezdinde yasakları olağan bir hale getirmek olduğuna işaret eden Kaya, ancak hiçbir gücün Nusaybin halkını yasaklara ve baskıya alıştıramayacağını belirtti. 

Nusaybin halkının evlerine hapsedilmek istendiğini söyleyen Kaya, bunun kabul edilemez olduğunu ekledi. 

‘YAŞAM ALANLARI YOK EDİLMEK İSTENİYOR’

Öz yönetim ilanı ve direnişlerinin yaşandığı Nusaybin’deki mahallelerin etrafının devlet güçleri tarafından iki metre yüksekliğinde beton bariyerler ve tel örgülerle kapatıldığını aktaran Kaya, şu bilgileri verdi: “Bu mahalleler Nusaybin’in yüzde yetmişine tekabül eder. Bu da demek oluyor ki Nusaybin’in yüzde yetmişi kullanılamaz hale getirilmiş, Nusaybin halkının yaşam alanları zorla gasp edilmiş, yakılmış yıkılmış.”

Halkın yaşamını idame ettirebileceği alanların yok edilmek istendiğine vurgu yapan Kaya, devletin Nusaybin halkına yönelik göçertme ve Nusaybin’i boşaltma  politikasının sürdüğüne işaret etti. 

‘HALKIN BEKLENTİLERİNİN FARKINDAYIZ’

Nusaybin halkının kendi iradeleri olan Belediyeden beklentilerinin farkında olduklarının altını çizen Kaya, bu beklentileri karşılamak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti. Devlet güçleri ve yetkililerin halk ile buluşmaları ve görevlerini yerine getirmeleri önünde engel oluşturduğunu, yasak ve baskıları arttırdığını söyleyen Kaya, ancak bunların üzerlerine düşen görevleri yerine getirmelerini engellemeyeceğini vurguladı. 

FİŞLEME VE GÖZALTI

Nusaybin’e dönenlerin fişlendiği ve gözaltına alındığı bilgisini veren Kaya, amaçlarının bu baskılar ile Nusaybin halkını iradesizleştirmek olduğunu ancak başaramayacaklarını dile getirdi. 

‘CENAZELER SOKAK ORTASINDA’

Yaşanan direnişin ardından Nusaybin’de yaşamını yitiren çok sayıda kişinin cenazelerinin henüz ailelerine verilmediğini kaydeden Kaya, mahallelerde birçok cenazenin olduğunu da söyledi. Mahallelerden kokuların geldiğini belirten Kaya, bir an önce kapatılan mahallelerin açılarak cenazelerin alınmasını istedi. Ailelerin cenazelerinin teslim edilmemesi ve sokakta ortasında bırakılmasına büyük bir öfke duyduğunu paylaşan Kaya, devletin cenazelere yönelik uygulamalarının asla kabul edilmeyeceğini vurguladı. 

‘DAYANIŞMA BÜYÜMELİ’

Nusaybin halkına yönelik dayanışma ve yardımların büyümesi çağrısını da yineleyen Kaya, Kürdistan ve özelde Mardin halkının bu süreçte sergilediği birlik ve beraberliğin devam ettirilmesini istedi. Nusaybin halkının yaşam alanlarının kapatıldığını söyleyen Kaya, devletin bununla Nusaybin halkının iradesini teslim almak istediğini ancak dayanışma ve yardımlaşma ile bunun önüne geçileceğini kaydetti.