Kayıp yakınları, Amed ve Batman'da devletten hesap sordu

Amed ve Batman'da, yakınları devlet tarafından katledilen/kaybedilenler ve insan hakları savunucuları adalet arayışlarını sürdürdü.

Amed ve Batman'da, yakınları devlet tarafından katledilen/kaybedilenler ve insan hakları savunucuları adalet arayışlarını sürdürdü. Amed'deki eylemde, katliamdan sorumlu Davutoğlu'nun Sur'a gelmesine de tepki gösterilerek, Davutoğlu'nun "kökünden kazacağız, sonuna kadar mücadele edeceğiz" söylemlerinin iflas ettiğine dikkat çekildi.

AMED
Kayıp yakınları ve İHD Amed Şubesi üyesi insan hakları savunucuları, eylemlerinin 373'üncüsü haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. 11 Eylül 2006'da Koşuyolu Parkı'nda yaşanan patlamada hayatını kaybeden Hasan Marangoz'un annesi de eyleme katıldı. Kaybedilen ve katledilen kişilerin fotoğraflarının taşındığı eylemde konuşan İHD Şube Başkanı Raci Bilici, dün Türk Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Sur'a gelmesini de değerlendirdi. Bilici, "Başbakan'ın dün ifade ettiği 'kökünden kazacağız, sonuna kadar mücadele edeceğiz' söylemleri artık geride kaldı ve iflas etti" dedi.
Eylemde bu hafta, 14 Ekim 1994'te Dersim'in Hozat ilçesinde kaybedilen 61 yaşındaki Nazım Gülmez'in hikayesi okundu. İHD Yöneticisi Emin Ermin, Gülmez'in hikayesini şöyle aktardı: "Nazım Gülmez'in evi 14 Ekim sabahı 09.30 sıralarında Bolu Komando Tugayı'na bağlı askerler tarafından sarıldı. Operasyona çıkan askerler arazide kendilerine kılavuzluk etmesini söyleyerek Gülmez'i zorla götürdü. Olay, köy muhtarı ve bütün köylülerin gözü önünde gerçekleşti. Nazım Gülmez'den bir daha haber alınamadı. Nazım Gülmez'i arayan eşine yetkililerin yanıtı 'Askerler almış, sonra Tunceli merkeze götürüp bırakmış' oldu. Eşi Garip Gülmez'in 'Okuma yazması olan, yol iz bilen biridir, bırakılsaydı eve gelirdi', itirazı yıllardır yanıtsız kalıyor."

BATMAN
İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, adalet arayışlarına devam etti. Eylemlerinin 373'ncü haftasında İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelerek basın açıklaması düzenleyen İHD'liler ve aileler adına, İHD Şube Başkanı Mehmet Bağatır konuştu. Bağatır, kayıpların akıbetini sormayı sürdüreceklerini belirtirken, devam eden savaş politikalarına da tepki gösterdi.
Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Batman Şubesi Eşbaşkanı Mesut Aydın ise Temmuz 2015'te bu yana devam eden katliamcı uygulamalara değindi. Bu süre içerisinde insanların göçe zorlandığını ve ağır hak ihlallerinin yaşandığını söyleyen Aydın, Sur, Cizre ve Silopi ilçelerinde alınan işgal kararlarına da tepki gösterdi. Aydın, "Acaba sokağa çıkma yasaklarını ilan ederken, insanların rızasını mı aldınız? Ya da bu süre zarfında uygulayıcısı olduğunuz bütün hak ihlallerini gerçekleştirdiğinizde insanların rızasına mı başvurdunuz? Dahası ölü ya da diri insan mı bıraktınız ki rızasına başvurdunuz? Yoksa yasakların olduğu şehirlerde taşlarla, duvarlarla bir kamuoyu yoklaması yaptınız da haberimiz mi olmadı" diye konuştu.